项目概况:
建筑设计: Vector Architects
地点: 江苏,苏州(Suzhou, Jiangsu, China)
主持建筑师:董功
设计团队: Yi-Chi Wang, Dongping Sun, Dan Zhao, Bai Li, Rae-Hsuan Hou, Pin-Chen Yeh, Yilun Wang, Kai Zhang
建筑面积: 14000.0 m2
完工时间: 2016
照片版权: Chen Hao, Eiichi Kano 

项目简介:
苏州非物质文化遗产博物馆坐落于苏州吴中区园艺博览会会址东侧。在园博会选址规划以前,这片水绕三方风景秀丽的土地属于一个离太湖不远的古老村庄。这个地点周围相对开阔的自然环境和苏州本地的文化及空间意象给我们的设计带来了最初的启发。
 
我们的策略是按照功能的区别把此项目的综合体量拆分,并置入不同的院落,然后利用风雨连廊让他们彼此联接。这种空间格局的设置受到了传统建造方式的影响,长久以来时间已经证明了它和当地的生活方式及生活习惯的契合度。在江南多烟雨的气候条件下,人们可以通过连廊在不同的院落和体量之间随意移动而不必担心多变天气的影响。

此外,每个院落各自的主体性空间都拥有不同的功能和特征,比如球形影院的竹木格栅表层会随着时间被藤蔓逐渐覆盖;博物馆的屋顶平台有一个呈现出云朵形状的喷雾装置;在登高塔上游客可俯瞰园博园全景;而面对银杏树林的餐厅则被赋予了一个亲水的特性。同时,在功能的需求下,以对自然干扰最小为出发点,我们利用覆土遮掩住了博物馆的建筑体量,进一步强化了建筑与自然的融合。

项目其它信息:
Principal Architect: Gong Dong
Project Architect: Chen Liu
Site Architect: Yang Zhou
LDI: Suzhou Institute of Architectural Design Co.,Ltd.
LDI Project Architects: Cai Shuang
LDI Architects: Wang Yin, Zhang Xiaofeng, Wang Wei
Structural Engineering: Ye Yongyi, Bian Kejian, Tan Qian
MEP Engineering: Zhang Guangren, Chen Kaixuan, Wang Haigang, Ji Jian, Zhu Hehu, Li Yang
Client: Suzhou Taihu Horticultural Expo Industrial Development Co., Ltd.

 本文贡献方:archdaily, gooood,Vector Architects;组织:树状模式


Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum is located at east part of the Suzhou Horticultural Exposition Park, in a reserved village near Taihu Lake of Wuzhong District, Suzhou. The site is surrounded by river on its three sides, and the design is inspired by its natural environment and the traditional culture of the city- Suzhou.
 
Our strategy is connecting different scattered functions by courtyards and outdoor corridors in order to generate the spatial experience of traditional building types. In consideration of local climates, it allows visitors to walk through those outdoor corridors between different courtyards when raining. The main spaces located in the courtyards are designed with identities, such as the dome theater covered by laminated bamboo louvers with green vegetation, the iconic cloud installation on the roof-top platform of the museum lobby, the observation tower that overlooks the surrounding view in distance and the restaurant at the water-front.
 
To meet the program requirements and reduce the negative impact on natural environment, the majority of the volume is covered by green roof. It amplifies the theme of blending the boundary between architecture and nature. The Suzhou Intangible cultural heritage museum offers people large amount of information and interactive experiences during their visit. Three atriums create natural ventilation and lighting, and direct visitors to the roof exhibition platform. It forms a public park with various types of vegetation where outdoor performances, dining events as well as educational and interactive experience can take place.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册