项目概况:
建筑设计:澳大利亚柏涛设计(Australia PT Design Consultants Limited)
地点: 江苏,扬州(文昌东路文昌东路与沙湾中路交叉口东南角(广陵新城对面))
开发商:李宁基金会
设计主创:施旭东
用地规模: 143,376 m2
建筑面积: 51320.0 m2
地上面积:29320 m2
容积率:0.2
建筑密度:15.59
停车位:580
完工时间: 2015
照片版权: Zhang Xuetao, Gao Yu
 
项目简介:
扬州李宁体育园立足于把现代城市功能与传统历史文化相结合,创造出能够反映当前群众生活方式的,可持续发展的现代体育设施。
 
1,体现城市文化:
项目位于广陵新城体育公园内,采用地景建筑的设计手法,把建筑体量化整为零。建筑作为公园的有机组成部分,以人工的“建筑山”结合用地的"自然水”,反应扬州传统园林的山水造园精神,为城市提供一个有体育文化特色的活力中心。
 
2,反应功能创新:
近年中国体育产业的发展逐渐由竞技体育优先向群众体育发展转变。设计把握了这个时代特色,功能配置避免单一化。在传统体育活动的基础上,引入了现代休闲体育功能,如攀岩,蹦床等活动。同时引入体育培训,养生康复,餐饮服务等相关衍生功能,为社区提供复合性的活动空间。布局上以放射性的3个功能组团组织这些功能。
 
3,关注经济运营:
设计汲取以往一些场馆忽视赛后运营的教训,空间上把功能和运营流线的关系作为主要考虑要素,以体育场馆带来的人流促进培训康复和餐饮的相关业态的消费。同时强调室内外空间使用的多功能性和开放性,提高使用效率,避免闲置。
 
4,表现艺术特色:
建筑形态上采用扬州传统剪纸的手法,通过地面形式的切割裁剪形成地景凹凸效果,地面凸起的部分形成建筑,凹处成为室外多功能广场。结合贯穿园区室内外的漫步跑道,形成立体错落,视点丰富的空间序列体验。
 
剪纸窗花的效果在建筑立面上也用铝合金幕墙和彩釉玻璃的技术加以呼应。

5,强调生态环保:
规划上利用基地水系形成雨水收集与排涝系统,并结合景观设计与建筑一起形成山水园林效果;覆土建筑一方面改善建筑的节能,另一方面也利用了屋顶空间,提高了园区绿化覆盖面;设计考虑群众体育活动的特点,最大限度的利用了自然采光,屋顶考虑了自然光诱导效果。
 
现代休闲体育建筑逐渐融合了群众体育,娱乐休闲和文化商业等复合功能,对城市规划,建筑设计,体育运营等等提出了许多新的课题。扬州李宁体育园的实践希望能为中国的群众体育建设提供一个有益的案例。

 本文贡献方:archdaily, gooood;组织:树状模式


From the architect. Yangzhou Li Ning Sports Park is built based on the principle that integrates modern city functions with traditional historical culture, thus creating sustainable modern sports facilities that reflect the contemporary lifestyle.
 
The following are a few highlights in the design of the park:
 
1. Reflection of the City Culture
Located within the Sports Park in Guangling New City, the project has broken the building volume into pieces by adopting the design philosophy of landscape architecture. As an integral part of the park, the buildings reflect Yangzhou’s spirit of including both mountains and water in traditional parks by combining the artificial “built mountains” with the “natural water” in the area, which provides the city with a vibrant center with its sports culture.
 
2. Manifestation of Function Innovations
In recent years, China’s sport industry has gradually transformed from prioritizing competitive sports to developing public sports. The design has kept up with the change, avoiding simplification in function deployment. Modern leisure sports functions such as rock climbing and trampolining have been introduced on the basis of traditional sports activities. Meanwhile, relevant derived functions have also been introduced such as sports training, health maintenance and rehabilitation, and catering services, offering the community an area for complex activities.
 
3. Concern on Financial Operation
Learning the lesson from previous cases where some stadiums ignored the operation after sports competitions, the design has been focused on the relationship between function and operation streamline in terms of the space, which promotes the consumption in related businesses such as rehabilitation and catering through the crowd from the stadium. At the same time, it also focuses on the multi-function and openness in using internal and external space, thus improving the utility efficiency and avoiding idleness.
 
The structure modeling has achieved the best cost efficiency by reasonably using concrete structure and large-span steel roofing system according to the span of the space.
 
4.Demonstration of an Artistic Style
The traditional Yangzhou paper cutting techniques have been adopted in the building style, where landscape was cut to an concave-convex effect on the ground. The convex parts are where the buildings are built while the concave parts become multi-function squares. The combination can be seen through the walking and running lanes indoor and outdoor, bringing a spatial sequence experience with a layered structure and rich visual points.
 
The technology of aluminum alloy curtain wall and enameled glass has been used in building elevation corresponding to the paper cutting effect.
 
5. Focus on Ecological and Environmental Protection
In the planning, the site water system has been used to create a rainwater collection and drainage system, and combined the landscape design and buildings, the natural landscape garden effects have been achieved; the earth-sheltered architecture improves the energy efficiency of buildings, and makes use of the roof space, which improves the green coverage in the area; the design has taken into consideration the features of public sports activities, making use of the natural light to a maximum effect and enhancing the natural light induction by the roof.
 
Modern leisure sports buildings are integrating complex functions including public sports, entertainment leisure and cultural business, bringing new challenges to urban planning, architecture design, sports operations, etc. It is hoped that the practice of Yangzhou Li Ning Sports Park will provide a beneficial case for the construction of the Chinese public sports.
 
已邀请:

要参与讨论请先登录注册