项目概况:
项目名称:“503”
所在地:广州市天河南
项目类型:公寓室内改造
建筑师:刘洋/氹边大街工作室,张超,刘惠群
业主:张氏
建筑面积:55平米
设计周期:09.2015 – 11.2015
施工周期:01.2016 – 09.2016
摄影师:张超
翻译:余燚
 
项目简介:
“503项目”是对广州天河中心区域的一间公寓单元进行了室内改造。公寓楼建于1987年是改革开放早期的商品化住宅,整体为钢筋混凝土框架结构。业主一家在原有的两房一厅一厨一卫的格局内居住了近25年。

设计尝试将单元室内视为“基地”,在原有的户型内建造了两个不同形状的“房子”:一个是扮演家庭生活核心的厨房,另外一个是具有储物功能的通廊。希望营造室内与室外穿插互动的空间并形成一种新的住居关系。
 

本文贡献方:gooood ;组织:树状模式


503 Project is an interior transformation project for an apartment, which is located in the Tianhe Center area of Guangzhou. The building was built in 1987, and that period was the the early stage of commercializing residences during the economy reforms in China. The building was built with reinforced concrete structure. The owners have lived in this apartment in which there are two bed-rooms, one living room and one kitchen, for nearly 25 years.

The design attempts to deal with the indoor space as an "outdoor site", and build two different types of "houses" inside the original apartment: one is the kitchen, to play the core in family\'s daily life, the other is a gallery which also functions as storage. By doing so, the architects hope to cre-ate an apartment available for interactions between the outdoor and indoor spaces, coping with a city life that is becoming to be a routine every day.

Project: “503”
Location: Tianhe street, Guangzhou, Canton,China
Type: apartment
Architects: Liu Yang/Atelier Water Street,Zhang Chao,Liu Fuiqun
Client: Family Zhang
Area: 55 m2
Design: 09.2015 – 11.2015
Construction: 01.2016 – 09.2016
Photographer: Zhang Chao
Translator:Yu YI
已邀请:

要参与讨论请先登录注册