项目概况:
建筑设计: Dietrich | Untertrifaller Architekten
地点: 奥地利(Oberes Ried 1, 6833 Klaus, Austria)
建筑面积: 10640.0 m2
完工时间: 2014
照片版权: Bruno Klomfar 

项目简介:
来自建筑师的描述。OMICRON是一家充满活力的跨国公司(为电力工业提供创新的测试和诊断解决方案)。近日它扩建了其在奥地利福拉尔贝格州(Vorarlberg)的开发中心。该项目涉及一栋拔地而起的新建建筑,包括了大约200个办公空间及附加设施。OMICRON老建筑的概念得以延续:围绕三个开放庭院展开的适应性办公单元。这些被称为“热点”的小中心连接着建筑的不同部分。通过与Martin Rauch 与 Anna Heringer (黏土), Border Architects (轻质天花板) 还有 Eichinger Offices (木工)的紧密合作,完成了这些热点的规划与安装。
 
OMICRON的职场文化强调了扁平型结构与开放透明的交流。这反映到了建筑中。庭院有着开放的布局,员工与访客可以轻松到达。会议室,储藏间与其他设施位于一层,楼上是办公单元。办公单元的大小可以很容易地调整,以适应不同规模团队的需要。一方面结构化任务需要高集中度,另一方面创意工作任务需要没有人为限制。处理这二者的矛盾反映在了建筑设计里。
 
这里高质量的办公环境配有降温天花板。几乎所有办公单元都能直通室外。室内的照明布置改善了员工的工作环境。特别的玻璃窗格以促进自然采光;人工照明模拟了日光,在一天不同时段里会有照度变化。
 
建筑经过了节能优化。通过连接现有建筑和新建建筑,未来的扩建变为了可能。这一举措将新增150个工作场所。

项目其它信息:
Manufacturers: Havatherm, Produkt Flachshaus, Unitop
Structural Engineer: gbd, Dornbirn
Wood Engineer: mkp, Dornbirn
Building Services: e-plus, Egg; teamgmi, Schaan
Acoustics: Müller BBM, Planegg
Lighting: Bartenbach, Aldrans; Hecht, Rankweil

From the architect. OMICRON, a globally active company, is currently expanding its development center in Vorarlberg, Austria. This involves the erection of a new building that provides space for approximately 200 office workplaces and additional facilities. The concepts realized in the already existing OMICRON building are continued: adaptable office units are situated around three open courtyards. These so called ‘hotspots′ function as hubs that connect the different sections of the building. Their design aims at stimulating communication and creative thinking. Planning and realization of the hotspots took place in close collaboration with Martin Rauch and Anna Heringer (clay), Border Architects (light ceilings) and Eichinger Offices (wood). The green roof compensates for the loss of green space as a consequence of the construction of the new building.

OMICRON′s workplace culture emphasizes flat hierarchies as well as open and transparent communication. This is reflected in the architecture. The courtyards feature an open layout and are easily accessible for employees and visitors. Meeting rooms, storage spaces and other facilities are situated on the ground floor. The upper floors host office units. Their size can be easily adapted in order to accommodate the needs of the different teams. The contrast between structured tasks that demand high concentration, and creative thinking tasks that require an environment without artificial limits, is reflected in the architecture.

The high quality working places are equipped with cooling ceilings and most office units have direct access to the exterior. The lighting arrangements are designed to help foster the well-being of the employees. Special glass panes, which facilitate the flow of the natural light, are used. The artificial lighting emulates the daylight and changes over the course of the day.

The building is energetically optimized. Future extensions are possible by connecting the already existing building with the newly constructed one. This next step would create another 150 working places.
 
已邀请:

要参与讨论请先登录注册