项目概况:
建筑设计: Architecture Paradigm
地点: 印度,班加罗尔(Bengaluru, Karnataka, India)
建筑面积: 987平方米(10625.0 ft2)
完工时间: 2015
照片版权: Anand Jaju

项目简介:
该住宅的场地位于班加罗尔的一个高速发展地区边缘,背后是岩石山丘。场地在一个封闭式社区的T字路口,与西边的道路产生了三个层次上的距离。这三个层次成为了建造这座住宅的基础,同时也是它和土地的联系。一座住宅往往是不同功能和需求的整合体;集体与个体,公共与私密,正式与非正式,快速与慢速,宽敞与亲密。这座住宅即将成为一位退休医生的住处。从活动空间上来说,三个酒吧用来区分围绕着一个大庭院的公共,半公共以及私密空间。循环的柱子围绕着庭院游走,提供了与室外的联系。

这个庭院本身是一个奇妙的装置,能将不同的实体混合到一个协调的整体内。它调节了无法控制的自然和稳定的建成形式,并且为室内外的二元区别增加了另一个层次。在这座住宅内,三个层次的开放空间提供了三个不同的区域;用于过渡的前院,用于集会的庭院以及用于静养的后院。打开的空间,窗户和裂缝被精心设计,造就了这些开放空间之间的联系。这些室内外的联系避免了沿着一条道路的一系列自然循环空间,模糊了已经被设定好的空间之间的边界。

整个建成的形式是被一系列包裹的方形平面,组合了三个具有活动意义的酒吧空间,创造了聚会时的舒适感,不间断的延续性,以及可能唤起的由最初场地所提供的不同水平面。方形平面协调了“硬性”的石头和“柔性”的景观,创造了类似于周边庭院的非此即彼的关系。

项目其它信息:
Design Team: Vimal Jain, Sandeep J, Manoj Ladhad, Prajwal Krishna, Anupama Prasad, Sudeep Bhoopalam
Structural Engineers: Base Consultants, Bangalore
Civil Contractors: Enkon Engineering, Bangalore
Landscape Consultants: Dhruva Landscape Architects, Bangalore 

From the architect. The site for the house is located on the fringe of a fast developing area of Bangalore, which has a rocky hillock as the backdrop. Located on a T junction in a gated community the site steps up away from the road towards west in three levels. These three levels became the basis for establishing the house and its connection to the ground. A house is often a complex assemblage of disparate functions and desires; Collective vs individual, public vs private, formal vs informal, immediacy vs slowness, largeness vs intimate. The house for a soon to be retired doctor sought to embrace this complexity. Programmatically, three bars were conceived to hold public, semi-public and private spaces arranged around a large courtyard. Circulation spine meanders around the courtyard offering connect to the outside.
 
The courtyard itself is a marvelous device that blends disparate entities into a coherent whole. It mediates between the uncontrollable nature and the stable built form and adds another layer to the binary distinction of in or out. In this house, three layers of open spaces provide three different zones; front yard for transition, courtyard for congregation and backyard for retreat. Openings, windows and slits are carefully choreographed to provide connect to these open spaces. These connections from inside to outside circumvents the serial nature of circulation space along a path and blurs the boundary between set programmatic spaces.
 
The overall built form is wrapped by a series of facets that unites the three programmatic bars and suggests comforting togetherness and ceaseless continuity perhaps evocative of the multiple horizons the initial stepped site offered. The facets negotiate between the ‘hard’ rocks and the ‘soft’ landscape and establish an in-between condition much like the courtyard around which it wraps.
 
已邀请:

要参与讨论请先登录注册