泰国某多功能住宅(Multi-Place) - EKAR

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: EKAR
地点:泰国,素叻他尼( Surat Thani, Mueang Surat Thani District, Surat Thani, Thailand)
主持建筑师: Ekaphap Duangkaew
完工时间: 2016
照片版权: Chalermwat Wongchompoo
 
项目简介:
如何在污染,噪音和凌乱环境中建造一个住宅呢?
一对具有药剂师和兽医背景的兄弟,曾经分开居住并各自拥有自己的诊所,决定在Surat Thani 购买一块狭窄的土地。这样一来,他们既可以生活在一起,还可将其进一步用于商业化目的。这些需求引导我们最后设计出了这个多功能住宅——一个兼顾生活和工作的家。
  
复杂的场地条件
这个项目是在如此错综复杂的条件下开发的。从客户的角度来看,建筑物需要能够满足生活和工作的需求。建筑师试图最大限度地利用480平方米的有限土地,以满足客户的业务,包括药房,兽医诊所,宠物商店,旅馆,咖啡馆和租赁会议室。此外,两个家庭的住宅区需要与混合使用建筑物有所区分,给人一种独立的房子般的感觉。另外,由于场地位于主要道路旁,所以还需关注其他问题,如建筑物的法规限制以及灰尘和噪声污染。
 
显露,隐藏和通风——不同模式的混凝土幕墙块
建筑师在复杂条件下一步一步研究出许多可能的解决方案,然后将它们组合成最佳的方案。最开始,基于建筑法规限制(建筑物的长度不能超过20米),建筑师将建筑分为两个部分:前楼和后楼。中间的区域被改造成一个安静的花园,将自然光引入建筑中,并作为公共区域和私人区域之间的自然边界。
 
根据客户的需要,他们要求彼此的住宅空间分开一些,建筑师添加了这个花园作为两个独立住宅空间之间轻松随意的过渡。花园的墙壁由通用的玻璃组成,允许阳光射入,在其背后创造出动态的阴影效果,以及类似通风的感觉。在保护隐私以防周边窥探以及防治灰尘和噪音污染方面,混凝土屏障(来自当地工厂)成为立面的最佳解决方案。组合多个图案化的混凝土屏障可以阻挡污染,使空气流畅流动;同时,为内部创造了隐私,而又不会令人感到局促。与花园设计思路一致,室内采光可以通过混凝土屏障模块的组合,精细设计出无数的阴影效果。
 
材料产品介绍:
在保护隐私和窥探以及灰尘和噪音污染方面,混凝土屏障(来自当地工厂)成为立面的最佳解决方案。组合多个图案化的混凝土屏障可以阻挡污染,使空气流畅流动;同时,为内部创造了隐私,而又不会令人感到局促。与花园设计思路一致,室内采光可以通过混凝土屏障模块的组合,精细设计出无数的阴影效果。

From the architect. How could I transform the middle of pollution, noise and messy context to be a home?
Two siblings with backgrounds in pharmacist and veterinarian, who once lived apart and had one own clinic, decided to buy a narrow land in a heart of Surat Thani for living together and commercialized purpose. The requirements had led to the Multi-Place - a place to live and to work harmoniously.
  
The Complex Conditions
This project was developed under such labyrinthine conditions. From the aspect of the clients, the buildings need to be able to live and work. The architects maximized the limited space of 480 square-meter land to support the clients’ businesses, including pharmacy, veterinary clinic, pets shop, hostel, cafe and rental meeting rooms. Also, the separated residential areas for two families needed to portray a detached house-like feeling to this mix use buildings. Besides, due to its site that sat along the main road, other issues which needed to be concerned are the legal restriction of buildings as well as dust and noise pollution.
 
Reveal, Conceal and Airy — The Multiple Patterned Concrete Screen Blocks
Step by step, the architects were working on numerous potential solutions under the complex conditions, and then synthesized into the best solutions. Started with the legal restriction which a length of the building could not be over 20 meters, the architects divided the architecture up into two buildings; front building and rear building. The split area was converted into a peaceful garden in which brought a natural sunlight into the massive architecture and acted as a natural boundary between public area and private area.
 
According to clients’ need which was to separate their residential space from one another, the architects added this garden to be a relaxing linkage between two detached residential spaces. The garden’s walls composed of easy-to-find glass blocks allowed sunlight to shine through creating dynamic shadow effects from the movements behind themselves as well as an airy-like sensation. In terms of concealing their own privacy from the prying eyes as well as dust and noise pollution, concrete screen blocks (from the local factory) became the best solution for the facade. Composing the multiple patterned concrete screen blocks together screened the pollution yet allowed air flow smoothly; meanwhile, created privacy for people inside without feeling cramped. Align with the garden design, the lighting from the interior could pass through the combination of the concrete screen blocks meaningfully casting countless shadow effects on the architecture.
 
Product Description.In terms of concealing their own privacy from the prying eyes as well as dust and noise pollution, concrete screen blocks (from the local factory) became the best solution for the facade. Composing the multiple patterned concrete screen blocks together screened the pollution yet allowed air flow smoothly; meanwhile, created privacy for people inside without feeling cramped. Align with the garden design, the lighting from the interior could pass through the combination of the concrete screen blocks meaningfully casting countless shadow effects on the architecture.
 
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲





























已邀请:

要发表您的看法,请先登录