希腊克里特某住宅(Residence in Crete) - Tense Architecture Network

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Tense Architecture Network
地点: 希腊,克里特(Crete Region, Greece)
项目团队:Tilemachos Andrianopoulos, Kostas Mavros
完工时间: 2016
照片版权: Petros Perakis
合作建筑设计: Thanos Bampanelos, Grigoris Stavridakis

项目简介:
该作品入围2017年当代建筑欧洲联盟奖—密斯·凡·德·罗奖提名。
 
 住宅位置隐秘,在一个小山上。横贯南部,面朝Youhtas山。那线性住宅如何应对克里特岛的强光呢?房子一定要朝南,面向太阳:太阳由东往西运动时会产生两次折射,住宅能根据这中照射形态上弯折。
 
 住宅位于伊拉克里翁地中海城市的一个安静的新社区, 距市中心不远。平地、高角场地均展现了城市南部美景。这个家庭住宅是为一对年轻夫妇和他们的两个小孩设计的。共四层,起居室在上面,卧室在一楼。卧室正对花园,花园被主要的高架区域挡住,高架区域可容纳另一间私人卧室和两处角落切面的露天空间。清水混凝土区域作为花园和底下主要生活空间的容器。它明亮的色彩与橄榄绿的基座互相映衬,基座还可容纳另一些卧室——这些卧室最终将被拉紧的不锈钢绳栅栏上的攀缘植物覆盖。
 
 住宅位于南部以外的克里特岛区域。一开始,雕刻造型是因地制宜:建筑正好被太阳光笼罩。混凝土外观没有开口,除了一个上角落的切口,角落展现了一个城市西边的户外空间。下面的弯道在中间接收光,把楼梯折射到了上一层。这个区域不仅作为私人高级的放松场所,也作为一个住宅和花园半开放式扩张的避难所。其内部以一个隐藏在东部角落的切面屋顶结束。那儿,一个小泳池作为户外浴缸。

为了增强空间与光线的处理。因此,创造了连续渗透的关闭、半开、露天场所空间:受到自然和城市的力量,住宅形态上被折弯、扭曲乃至切开。从本质上来看,有趣的外观似乎与周边崛地而起的公寓楼相得益彰。
 
 形式本身和结构设计是分不开的:花园的支柱逐步从一个圆形的金属柱转换成一个方形混凝土,这是为了支撑角落单片墙,靠在上面自由休息。东部垂直槽会热胀冷缩。在内部,垂直百叶窗提供私人空间,挡住东边穿过深红色到最里面的光线。单色厨房逐渐隐在夕阳中,而多孔金属光快门在白天和黑夜充当一个磁铁。地下的书房以及通向它的楼梯皆为深绿色——俨然成为室外花园的自然延续。停车区域,一个圆形的霓虹灯花环围绕汽车手动旋转环。在轻楼上相反,它是拱形屋顶后弯曲的玻璃窗格帧。金属柱被氧化后发黑,而光斑沿其轴运行。西立面仍模糊不清,东部也一样--内部有隐藏的液体。

From the architect. Work nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture, Mies van Der Rohe Award 2017.
 
 The location, on a small hill, is privileged. The longitudinal field is open to the south and the view of mountain Youhtas. How can a linear residence deal with the intense cretan light? The house necessarily unfolds along the south side, the side of the sun: through a double curvature the building is bend by the power of the sun’s path from east to west.
 
 The house is located in a quiet new neighborhood of the Mediterranean city of Heraklion, not far form the city’s center. The flat, elevated corner plot offers views of the city and has a southern orientation. This family house was designed for the needs of a young couple and its two small children. It develops in four levels, hosting the living quarters at the overground floor level and the sleeping quarters at the groundfloor level. The latter, is open to the garden that is shaded by the main elevated volume which hosts another private bedroom and two open-air spaces excised from its two corners. The fair-faced concrete volume functions as a shelter both for the garden and the subjacent main living space. Its bright color is contrapuntal of the olive-green base that accommodates the other bedrooms -which will eventually be hidden by the climbing plants of the tensed inox-rope fence.
 
 The house is born by its southern, extrovert, cretan field. From the outset, the sculptural gesture arises from this sunny condition: the building is bent by the sun. The elevated concrete facade is without openings, except from an excision at the upper corner which reveals an outdoor space open to western views of the city. The lower curve receives the light at the intermediate main level, incorporating the staircase to the upper floor. The volume acts not only as a receptor of the private upper premises of relaxation, but also as a shelter for the semi-open expansion of the residence and its garden. Its interior ends in a hidden excision of the roof, at the eastern corner. There, a small pool serves as an outdoor bath. The lower level which is developed as a rigid dark base is also introverted. The handling of curves in this work aims at a tense handling of void and light. Thus, a successive interpenetration of closed, semi-open and open-air spaces is created: The house is curved, twisted, excised, following the field’s forces -natural or urban. The essentially playful fa?ade seems to enjoy the contrapuntal complicity of its neighboring mass-produced apartment blocks
 
 The structural design is inseparable from the form itself: the supporting at the garden’s level is progressively altering from a circular metallic column, to a square concrete one, in order to conclude to the corner monolithic wall upon which the fa?ade rests freely. Its eastern vertical slot allows the thermal expansion and contraction. In the interior, the vertical blinds offer privacy and protect from the eastern light, passing their deep red color to its innermost recess. The monochromatic kitchen recedes to the west, while its perforated metallic shutter acts as a magnet of light during both day and night. The underground study area, as well as the staircase leading to it, are of dark green colour -a natural continuation of the exterior garden. In the parking space, a circular neon wreath around the central column is complementary to the car’s manually rotating ring. In the lighter upper floor instead, it is the glass pane frames that are curved following the vaulted roof. The metal column remains oxidized and dark -while the lighting spots run along its axis. The west facade remains blind, as well as the eastern one -concealing a liquid, receptive interior.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


























已邀请:

要发表您的看法,请先登录