新加坡翠城新景(THE INTERLACE) - 奥雷·舍人

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目档案:
建筑设计:奥雷·舍人Ole Scheeren(OMA前合伙人)
项目名称: The Interlace
主要建筑师: 奥雷·舍人
设计团队(Concept Team):Jens Eberhardt, Paloma Hernais, Benny Ho, Jaime Oliver, Hiromasa Shirai with: Benjamin Ahrens, Johannes Oesterle, Shelley Zhang
地址: 新加坡
完工时间: 2014(开工于2010)
获奖情况: 2014 CTBUH 城市人居奖(Urban Habitat Award)
占地面积:81,000平方米
总建筑面积: 共计17万平方米,其中包括1040个居住单元(Total 170,000m2 with 1,040 residences at 144,000m2; residential clubhouse / amenities 1,500m2; retail 500m2; ancillary / cores / MEP 24,000m2; basement parking 2,600 spaces)
高度:Residential blocks height:83m, 24 floors (+1 below), 16.5 x 70m

项目简介:
The Interlace即交织的大楼。这一来自新加坡的备受瞩目的大型兼新型态的高尚公寓住宅综合体,概念出自大都会建筑事务所(OMA)的前合伙人奥雷·舍人(Ole Scheeren),他企图跳出新加坡传统的成片独立垂直塔楼住宅,探讨热带居住空间的其他可能性,提出一种处于自然环境之中并注重交流互动的热带生活方式。31个住宅单元,每个6层高,以六边形的格局相互联结叠加,构成6个大尺度的通透庭院,其交织的空间形成一个包括空中花园、私人和公共屋顶平台的垂直村庄。

设计理念:
1.基地概况:基地占地面积8公顷,前址是Gillman Heights,被Alexandra路和Ayer Rajah高速路环绕。同时基地与Kent Ridge, Telok Blangah Hill及Mount Faber公园连接形成9公里长的绿化带。

2.设计简要说明:“这一设计直接探讨当代社会中共享空间与社交需求的问题,并通过提供针对热带环境的多种室内和室外空间,兼顾公共居住空间和私密性的要求。” -奥雷·舍人
31个公寓单元,每个6层楼高,以六边形格局叠加组成的公寓,采用横向堆叠结构,每一阵列楼层堆叠到另一阵列楼层上。同时构成6个超大尺度的通透庭院,其交织的空间形成一个包括空中花园、私人和公共屋顶平台,提供休闲娱乐的场地。
这个项目有趣的地方是,这么多零散的体块如何组织成一个如此高密度住宅体,但同时又保证私密性和从效果图中看到的长范围的视线景观。叠置的策略带来的第二个结构是,公共空间可以与热带植物交织在一起。从平面图上看,块与块之间的空旷空间形成了一系列内庭院。从而使次项目形成了一个丰满的竖向社区,而不是此区域中随处可见的单调塔楼项目。大量的住宅辅助设施也交融在这片绿色中,为社会交流、休闲和娱乐提供了大量机会。

3.绿化:设计利用基地的大尺度,通过开阔的屋顶花园、具有热带景观的天台和层叠的阳台增加绿色自然环境,同时最低限度减少地面的车辆流通,使得项目的绿化面积达到最大化。此外加上对日照、风量和基地微气候条件所进行的环境分析,以及低耗能战略的引入,The Interlace拥有可持续发展的各种特色。
The Interlace, one of the largest and most ambitious residential developments in Singapore, presents a radically new approach to contemporary living in a tropical environment. Instead of creating a cluster of isolated, vertical towers – the default typology of residential developments in Singapore – the design proposes an intricate network of living and social spaces integrated with the natural environment.

Thirty-one apartment blocks, each six stories tall and identical in length, are stacked in a hexagonal arrangement around eight large-scale open and permeable courtyards. The interlocking blocks create a vertical village of both shared and private outdoor spaces on multiple levels. While maintaining the privacy of the individual apartments through the generous spacing of the building blocks, The Interlace creates an interactive network of outdoor spaces oriented around the focal points of the courtyards, reflecting and extending the natural surroundings.

The project is located on an eight-hectare site in the verdant Southern Ridges and will complete a nine-kilometer green belt of parks and recreational facilities. Extensive residential amenities and facilities are interwoven into the lush vegetation and offer opportunities for social interaction.

With 170,000m2 of built floor area, the development will provide over 1,000 residential units of varying sizes, each with unobstructed and varying views over the parks, the city, and the sea. Sustainability features are incorporated throughout the project through careful environmental analysis of sun, wind, and micro-climate conditions and the integration of low-impact passive energy strategies.

The project generates ample spaces and opportunities for social interaction and shared activities while also providing intimate spaces of privacy and quietness – simultaneously fostering a sense of community and maintaining individuality and identity.




该项目重新诠释传统的住宅形态
该项目重新诠释传统的住宅形态
在设计中,将绿化面积最大化
在设计中,将绿化面积最大化 ▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
功能安排
功能安排


已邀请:

要发表您的看法,请先登录