共 30+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

编辑导读:设计灵感来自于特殊的地块情况,楼体因地铁隧道而一分为二,由此促成了世界上最高的中庭,中庭又将分开的两部分塔楼连为一体,同时还有一定的“扭转”,形成的曲线何其美哉。(经典值评价:7.8)
项目概况:
建筑设计: Zaha Hadid Architects扎哈·哈迪德建筑师事务所)
地点:Beijing, China(北京丰台区丽泽路)
完工时间: 2018
建筑面积:172,800平方米
高度:200m (地上 46 层, 地下 4 层)
 
项目简介:
丽泽金融商务区毗邻金融街,是北京西南一个新的商业、住宅和交通枢纽。丽泽SOHO位于规划建设中的地铁14/16号线的丽泽商务区站,将是两条地铁线的交汇点,并紧连城市公交线路,北邻丽泽路,东邻骆驼湾东路。

作为丽泽商务区的枢纽,总面积172,800平米的丽泽SOHO设计灵感来自于它周围独特的城市肌理和地块情况。新的地铁隧道将地块对角线切开,丽泽SOHO也因地铁隧道一分为二。楼中央的中庭从顶层一直延伸到地面,将分开的两部分塔楼连为一体,高达190米,是世界上最高的中庭。这座190米高的中庭地下将是两条地铁线路的换乘站,也成为当地社区一个新的公共空间。建筑师在丽泽SOHO的室外设计了一个环绕的广场,其环形的形状也与位于丽泽商务区中心的楼体相呼应。

顺着丽泽SOHO楼体向上,由地铁隧道形成的横穿地块的对角线经过一定的“扭转”,形成45度角,使塔楼的高层能够与北京西面主干道之一的东西向的丽泽路方向一致。

中庭的“扭转”让丽泽SOHO每层楼的中央都可以享受到自然光,欣赏室外风景。机电和避难层的空中廊桥及双层隔热玻璃幕墙将两部分楼体相连,使之成为一个紧密联系的整体。

建筑师在双层隔热的玻璃幕墙系统中为每层的玻璃组之间设计了一定角度,保证通风设施将室外的空气通过可操作的凹洞引进室内,为楼宇提供了极其高效的环境管控。丽泽SOHO可为中庭的公共空间提供自动遮阳。双层隔热的LOW-E玻璃(U=2.0W/m2K; SC=0.4)和围护结构的隔热系统(U=0.55 W/m2K)在北京的极端天气条件下也可保证舒适的室内环境。
 
扎哈·哈迪德建筑事务所和SOHO中国在双方合作的项目中通过三维建筑信息模型技术BIM,在设计、施工管理和建筑运营中有效减少了能耗和排放。以LEED金级认证为标准,丽泽SOHO先进的BIM系统可实时监控丽泽SOHO内部环境和能耗情况,整合了废气中的热量回收、高能效的泵和风扇、冷却装置和锅炉、灯光和控制,以及水收集、低速率固定设施、中水冲洗和景观灌溉系统。丽泽SOHO内部使用了低挥发性有机物作为建筑材料,以最大程度减少室内空气污染。另外,高效的空气净化系统也可有效过滤室内的PM2.5。
 
*后面多图为渲染图。



Within the Lize Financial Business District – a new business, residential and transport hub adjacent to Financial Road in southwest Beijing – Leeza Soho is located at the intersection of Lines 14 and 16 currently under-construction for the Beijing Subway rail network. Directly above the new interchange station for the financial district, Leeza Soho connects with the city’s bus network on Lize Road to the north and Lou Tuo Wan East Road to the east.

Anchoring the new financial district, the 172,800m2 Leeza Soho design has evolved from its specific site conditions. Straddling the new subway tunnel that diagonally divides the site, the tower rises as a single volume divided into two halves on either side of the tunnel. A central atrium – the world’s tallest – extends 190m through full height of the building connecting the two halves together. Connecting with the new interchange station below, this 190m atrium will be a new public space for the city.?An outdoor, public piazza surrounds the tower, echoing its circular form at the centre of the new financial district and welcoming visitors inside.

As the tower rises, the diagonal axis through the site defined by the subway tunnel is re-aligned by ‘twisting’ the atrium through 45 degrees to orientate the atrium’s higher floors with the east-west axis of Liza Road, one of west Beijing’s primary avenues.

The atrium’s ‘twist’ allows natural light and views of the city from the centre of all floors of Leeza Soho. The atrium’s ‘twist’ allows natural light and views of the city from the centre of all floors of Leeza Soho. Sky bridges on structural rings at each refuge/MEP level and a double-insulated glass fa?ade unite the two halves of the tower together within a single cohesive envelope.

The double-insulated, unitised glass curtain- wall system steps the glazing units on each floor at an angle, allowing ventilating registers to draw outside air through an operable cavity when required; creating extremely efficient environmental control for each floor.

The tower provides self-shading for the atrium’s public space below while double- insulated low-e glazing (U=2.0W/m2K; SC=0.4) and envelope insulation (U=0.55 W/m2K) maintain a comfortable indoor environment in Beijing’s extreme weather conditions.

At the forefront of 3D Building Information Modelling (BIM) in design, construction management and building operations, Zaha Hadid Architects and Soho China have implemented proven technologies to significantly reduce the energy consumption and emissions of their previous project collaborations.?Targeting LEED Gold certification, an advanced 3D BIM energy management system will monitor real-time environmental control and energy efficiency within Leeza Soho, integrating heat-recovery from exhaust air, high-efficiency pumps and fans, chillers and boilers, lighting and controls, in addition to water-collection, low-rate fixtures, grey water flushing and landscape irrigation.?Low VOC materials will be installed throughout Leeza Soho to minimise interior pollutants, and when required, high-efficiency filters will remove PM2.5 particles via the air-handling system.?2,680 bicycle parking spaces with lockers and shower facilities are provided. Dedicated charging spaces for electric/hybrid cars are located below ground.
已邀请:

要发表您的看法,请先登录