清华大学深圳研究生院海洋中心(Tsinghua Ocean Center)- OPEN Architecture

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: OPEN Architecture
地点: 中国,深圳(Shenzhen, China)
主持建筑师: LI Hu, HUANG Wenjing
设计团队:Victor Quiros, ZHAO Yao, ZHANG Hanyang, ZHOU Tingting, YAN Dihua, ZHOU Xiaochen, QIAO Shawei, ZHANG Chang, QI Zhengdong, Joshua Parker
 
项目简介:
海洋中心是为清华大学新成立的深海研究创新基地而设计的一栋实验及办公楼,其场地位于深圳西丽大学城清华研究生院的东端,紧邻主校门。速生的大学城是中国近年来新城发展的一个个缩影,它们远离城市,孤岛般地与世隔绝,又常常大而无当,缺乏人性化的公共服务设施。我们希望借助海洋楼的契机,让这栋建筑以一种崭新的姿态介入校园生活,使其呈现一种与以往完全不同的可能性:在这里建筑空间流动愉悦,其间注入的公共设施以开放的形态吸引所有师生的参与;在这里那些智慧的头脑可以不期而遇,跨学科的交流成为自然而然。
 
设计是从整个校园公共空间的组织入手。作为校园主轴线最东端的建筑,海洋楼将这个轴线翻折起来盘旋地向上延伸,并在其间注入现在校园所缺乏的公共机能,以形成充满活力的“垂直校园”。
 
传统院落式的校园在这里被重新演绎,90度的翻折形成一个垂直的院落体系。而海洋中心里多个研究中心相对独立而又互相依存的关系,也表达在这个垂直院落的虚实关系里——每两个中心之间插入一个水平的园林式的共享空间,包括岛屿状的会议室、头脑风暴室、展厅、科普中心、交流中心、咖啡厅等。另外每个中心里的实验室部分和办公服务区又被水平地拉开,形成垂直贯通的缝隙,穿梭其间的室外楼梯将这些水平及垂直的共享空间蜿蜒地联系起来。随着时间的推移,这些共享空间里的绿植也将日渐繁茂,将地面的花园向上一直延伸到60米高的屋顶。拥有一个小小的露天剧场的屋顶将是校园里景观最特别的360度观景平台,在这里既可以眺望远山感受自然的云开云散,又可以俯瞰深圳野生动物园里悠闲的长颈鹿们。
 
海洋中心的地下有一个很深的特殊实验水池。在建筑南面的入口广场,可以看到三个方向各异的清水混凝土的圆锥形体量,它们给地下实验室提供采光,也成为主入口处三个标志性的雕塑;三层会议室采用圆窗,房间内的上下跳动的圆洞如船上的舷窗,隐约喻示着海洋;南北立面的混凝土遮阳百叶角度变化的韵律来自韵律德彪西的《海》。鲸鱼呼唤同类的声纳图被抽象出来形成了东西立面圆窗波动的逻辑;海底的光线随深度增加而变少,海洋中心公共空间吊顶的蓝色也从高层到低层也逐渐加深。
 
深圳的自然气候条件催生出了海洋楼的建筑形态。大量的半室外空间调节建筑的微环境,板楼充分利用自然通风,立面的遮阳系统有效地降低热负荷,同时满足不同功能的采光与景观视线需求。大量采用被动式的节能策略,力求创造低造价高效率的建筑。建筑外墙采用素混凝土,以降低后期维护成本。
 
实验楼需要的设备机房和竖井,与垂直的交通筒体结合,集中地布置在建筑的两端,再通过走廊的天花把各种建筑设备系统水平地送到实验室里,这样就得到了连续并可以方便地重新划分的实验室空间,以适应未来实验室使用需求变化可能带来的内部布局调整。实验室部分按合理的模数规划,空间规整开放。办公和辅助空间临近实验室,既方便研究人员又相对安静和独立。

Tsinghua Ocean Center, a laboratory and office building for the newly established deep-ocean research base of Tsinghua University, is located at the eastern end of Tsinghua graduate school campus in Shenzhen Xili University Town, and right next to the main campus entrance.
 
Instant university towns are recent Chinese urbanization in epitome: far away from city centers, these isolated urban archipelagos are often over scaled, lack of humanistic concern and its related services. With the opportunity of designing Ocean Center, the last building on this campus, we hope the new building will participate in the campus life with a brand-new attitude and present possibilities that rarely existed before. This is a building with an open and welcoming atmosphere, while the injected public spaces encourage all the staff and students to participate and socialize; It is a building where intelligent brains may encounter each other and inter-disciplinary communication happens naturally.
 
The design takes the organization of public spaces within the overall campus as a starting point. Instead of terminating the campus\' main axis on the plan, the building folds the axis to extend it upwards, with abundant public spaces injected along the way. The conventional quad typology for university campuses is re-interpreted here, to form a lively vertical quad system. Meanwhile, the semi-autonomous yet interdependent relationship among the research centers can be visualized in this vertical campus - a shared public level is sandwiched in between every two research centers. Conference room, brain-storming area, exhibition space, study rooms, cafés and other facilities can all be found in these shared levels. Furthermore, within each research center, the labs and offices are separated by a vertical gap, with stairs connecting different horizontal and vertical public spaces together. As time goes by, the plants in these shared spaces will flourish and extend the greenery on the ground all the way up to the roof garden at 60-meter high. The roof garden has a small open air theater which will be a very special panorama viewing platform in the campus, where one may not only enjoy the views of distant mountains and changes of the sky, but also glimpses of giraffes in Shenzhen Wildlife Zoo not too far away.
 
Hidden underneath the entry plaza, there is a deep-sea research tank, the most unique lab of this center. Three concrete cone-shaped skylights bring natural lights from different directions down to the basement, while forming abstract sculptures for the entry plaza. Round-windows on the concrete walls of the meeting rooms recall the memories of ships. The brise soleil on the fa?ade is organized according to “ocean” by Debussy, varying its angles to produce a symphony of light play every day. The blue soffit colors of the public floors gradually change from deep color below to lighter ones above, not unlike the ocean with different light appearances at different depth.
 
The architectural language of the building is born out of the local climate of Shenzhen. Abundant semi-outdoor spaces regulate the micro-climate of the building, while the thin-slab typology maximizes the potential of natural ventilation. Densely and carefully placed exterior shading device efficiently cut down the heat gain, yet still offers good views for the lab and offices. Passive strategies are adopted whenever possible to lower the energy consumption. Exposed structural concrete provides a long-lasting and maintenance free exterior finish, in direct contrast with its stucco-ed neighbors.
 
The mechanical rooms and shafts required for the laboratories, together with the vertical structural cores, are organized at both ends of the building, which then delivers the various building mechanical systems horizontally through the ceilings of the central corridor to different laboratories. This configuration leaves the research floors open and allows flexible re-partition should alternative future changes be needed. The research labs are planned according to a basic module. Offices and ancillary spaces are arranged in vicinity, to offer scientists both quietness and convenience.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲



































已邀请:

要发表您的看法,请先登录