德国柏林马克斯·德尔布吕克中心新研究大楼(BIOBANK) - Heide & Von Beckerath

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Heide & Von Beckerath
地点: 德国,柏林(13125 Berlin, Germany)
主持建筑师: Verena von Beckerath, Tim Heide
建筑面积: 239.0 m2
完工时间: 2016
照片版权: Andrew Alberts
 
项目简介:
新的Max Delbrück中心研究大楼位于Berlin-Buch校园。 它为生物学标本提供了自动化的冷库,技术设施管理用房以及相关的辅助用房。 所有功能都集成于一个紧凑的体量当中. 新建筑沿着从前的Berlin-Buch教区公墓的历史中央轴线展开,同时空间上也回应了既有的大小不一的实验建筑群的布局与朝向。 新建筑的位置,功能设置与可达性都保证了其在下一阶段在两个方向上的扩建。
 
技术用房独立于建筑之外,有着电脑控制系统的冷库,最多可于室内零下二十摄氏度的低温下容纳五个装满营养液的冷藏箱。其中每个冷藏箱大约能够储存一百三十余万个标本逾三十年。标本储藏之前,他们未被包装,仅被记录在案并安置于冷库周边的地方。建筑的管理用房部分则有着多达五个的工作站。
 
建筑大部分是一层,但由较高的冷藏箱部分和较低的室内空间部分划分。这种设置致使及主设备被安放于屋顶上。可由室外填充的营养液箱与生化银行建筑主体相结合。

From the architect. The new research building for the Max Delbrück Centre is situated at the Campus Berlin-Buch. It accommodates an automated cold storage for biological samples, the associated technical facilities and administrative offices plus ancillary rooms. All of these functions are contained within a compact building volume. The development is aligned along a historic central axis in the former Berlin-Buch parish cemetery while spatially interpreting the layout and orientation of existing larger and smaller laboratory buildings. The location, configuration and accessibility of the new building allow for its expansion in two directions at a later stage.
 
The technical space contains the computer-controlled store with a cold storage cell that is independent from the building. It contains a maximum of five cooling tanks filled with liquid nitrogen that have an interior temperature of -20°C and which can each store approximately 1.3 million samples over a period of 30 years. Before the sample sets are stored they are unpacked, documented and temporarily kept in the space surrounding the cold store. The Biobank\'s administrative areas contain offices with up to five workstations.
 
The building is mostly single-storey but divides into a higher area for the cooling tanks and a lower interior space. This configuration resulted in the technical installations being placed on the roof. A liquid nitrogen tank which can be refilled from the outside is integrated into the Biobank\'s building volume.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲









已邀请:

要发表您的看法,请先登录