日本长野县某花园别墅(IT IS A GARDEN) - ASSISTANT

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: ASSISTANT
地点:日本 长野县(Nagano, Nagano Prefecture, Japan)
主持建筑师: Hiroi Ariyama & Megumi Matsubara
建筑面积: 475.0 m2
完工时间: 2016
照片版权: ASSISTANT , Daici Ano

项目简介:
SSISTANT 近日公布了他们新完工的位于日本长野县轻井泽(Karuizawa)的花园别墅。
 
项目位于轻井泽的森林之中,绿树环绕。作为接待客人的别墅,包括一个私人画廊展示主人的收藏品。
 
房子是一个偏平状的方形,只有被五个院子划分的一层空间。立面全部使用水泥墙和黑色玻璃,清晰的划分出室内空间和室外环境。加筋混凝土屋顶裸露在外创造5个院子。室外向内倾斜的屋顶给引入了更多阳光,即可以遮阴又将周围的自然环境反射在上面。室内屋顶和地板也是用有节奏的几何体辉映室外的简洁空间。所有的房间都朝向庭院,为了在每天的不同时间都能吸收阳光。欣赏太阳的升起降落,月亮的阴晴圆缺。不可打破的阳光的节奏定义了整个建筑的形式。
 
设计的主要概念是强调庭院中垂直向的阳光和水平向的自然环境之间的互动。建筑师希望在不同尺度都可以贯穿这种元素,不同角度随时变化的阳光,树木的阴影,阳光与树叶的互动等等。这些元素随着阳光和风的变化仿佛在地板上画出一副阴影的画。室内的玻璃墙和窗把树木和植物千变万化的影响辉映在庭院之中。
 
整个花园别墅设计的意义不仅仅是庭院,而是所有非物质性的元素在整个空间之中千丝万缕的联系。
 
光影成为了房子的主人。客户希望这里作为一个可以提供灵感的私人空间。建筑师希望阳光成为这里永久的主人,最紧密的同伴。

Hiroi Ariyama & Megumi Matsubara of the architectural firm ASSISTANT are pleased to announce the completion of a house IT IS A GARDEN, in the forest of Karuizawa, Nagano, Japan.
   
IT IS A GARDEN stands in the forest of Karuizawa, surrounding and surrounded by the trees and plants of the forest. The house was designed as a guest house containing a private art gallery for the owner’s collection.
   
Its shape being flat and square, the one-story house has a floor plan entirely defined by five courtyards alone. All facades of the building are made of concrete walls and black glass, clearly dividing its interior space from the external environment. The house opens its reinforced concrete roof to the sky in order to create five courtyards. The exterior roofs tilt inwards only vertically inviting light as well as shadows and reflections of the surrounding nature. The interior roofs and floor levels consequently create rhythmical geometry to support the simplicity of the exterior. All rooms are designed to face the courtyards each of which is distinct in character designed to receive light at different times of the day. The sun rises and sets. The moon waxes and wanes. This unbroken rhythm of light, to which we submit the entire architecture, defines this house.
   
In the design of IT IS A GARDEN, the concept of vertical interplay of the sun through the courtyards crosses with the horizontal connection to the Japanese natural sceneries. The architecture’s volume is designed to receive those elements in all dimensions; the slants of light at ever-changing angles, the shadow of the forest trees, as well as komorebi—the interplay of light and leaves. They keep moving and draw a garden of shadows all over the floor at the speed of the moving sun and wind. The interior glass walls and windows create a garden of kaleidoscopic reflections of trees and plants projected on them from every courtyard.
   
Not only the courtyards, but such gardens made of immaterial elements that emerge between interplay of vertical and horizontal relationships to nature are also the gardens meaningfully designed in this house.
   
Light and shadows move freely as if they were the main inhabitants of this house. The client of the house desired it to be a private space to provide inspiration more than anything else. The architects answered that the first priority of this house should become the sunlight—light being the permanent host, closest cohabitant.
 






▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲























已邀请:

要发表您的看法,请先登录