共 38+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计: SCOPE Architekten
地点:德国石勒苏益格-荷尔斯泰因州,弗林特贝克(Konrad-Zuse-Ring 8, 24220 Flintbek, Germany)
主持建筑师: Oliver Kettenhofen, Mike Herud
建筑面积: 5400.0 m2
完工时间: 2016
照片版权: Zooey Braun

项目简介:
创新中心2.0坐落于 Jungfernsee,在已建成的 SAP 大楼旁,由 SCOPE 建筑事务所操刀设计,同时负责室内设计
 
创新中心2.0是 SAP 公司专供软件开发部门使用的新场所。
 
作为世界领先的公司,它依然像刚创业时那般高速运作,并在此地积极进行软件开发。
 
5400平方米的区域提供了诱人的工作机会—有160位来自世界各地的年轻IT人才齐聚于此处。公司注重推进新鲜的想法,并为团队合作和创意思维提供了最佳条件。他们用这种方法激发创新工作的实践,包括设计思维的实践。
  
置身室外,能看到新建筑犹如楼高四层的玻璃方盒子,每层都围上了阳台。而混凝土柱的设计则为建筑更添特色,带来了让人振奋的工业气息,更以交叉的对角线打破了玻璃幕墙的单一均质。
 
这栋大楼就像一个开放式的飞机坪,由内部中庭打通了所有楼层。
 
封闭的混凝土核心位于中央,里面承载了各种服务与技术设施,如急救楼梯、电梯、技术基础设施和卫生系统。
 
进入主入口,大中庭映入眼帘,空间豁然开朗;天花板的照明与绿墙都十分抢眼。
  
中庭也是醒目的主通道。由裸露的混凝土,钢材以及亚光黑橡木板层打造的单跑楼梯与各楼层相连。
 
单跑楼梯向下最终到达通往共享和生活区域的连廊。
 
建筑师将中庭作为设计的重点——力图使这栋大楼与活力四射的公司文化中的重要组成产生对话。
 
一层布置有咖啡吧,工作室,大型的设计思考区,以及会议室,它们都围绕核心展开。
 
其中占地最大的是采用灵活布局形式的思考区。
 
可移动的大块的白板悬吊在天花板下。
 
大型的思考空间体现了连续而丰富的变化,使不同人数的工作组可以协同工作,至多200人的汇报可以在此实现。
 
需要时,灵活的组件可以创造出额外的会议室与工作空间。所有的家具和工作台都带有轮子,为快捷工作提供了便利。
 
最高层的办公室围绕核心呈U型排列,大块的玻璃中庭将它们分离。
 
像一层空间一样,工作站的设计采用了灵活的形式。
 
这里有可移动的白板和折叠桌,以应对不同人数的工作组需要。
 
位于不同楼层的3个工作组周围是不同体量的会议室和思维“箱”,这些小单元位于建筑的角落。
 
迷你会议单元——小型的隔音间方便接电话,可实现1-2人的会议使用。
 
木材,种植箱和皮座椅的材料搭配在视觉与触觉上与工业味道的裸露混凝土墙和找平层,可见装置还有天花板的散热片形成了对撞,丰富的材料使用也为室内营造了良好的声学特性。
 
整洁的室内氛围简单利落,但又不会使人觉得沉闷。
 
玻璃幕墙旁的视线隔板将功能区与交流区划分开来,同时又提供了连接,缔造了透明感。
 
每一处角落你都可以感受到整体上强调的开放,合作与灵活性。
 
四层的中庭形成了开敞的大型交流区,从这里可以到达屋顶阳台。
 
屋顶不仅坐拥远眺 Jungfernsee 和临近开发区的视野,还在夏季被用作高级工作站。
 
在这个特别的环境里,摇椅、长椅还有沙发这样的个性化内装适应着不同类型的工作使用。



From the architect. In an exposed location on Jungfernsee SCOPE built the Innovation Center 2.0 next to existing SAP building. The architects are also responsible for its interior design.
   
The Innovation Center 2.0 is a special place for software development and a special place for SAP.
   
Here software solutions are being developed with the agility of a start-up and the background of this global leader.
   
Attractive jobs were created on 5,400 square meters for 160 employees, young IT talents from all around the world. These focused on the promotion of fresh ideas and offer best conditions for team-based and playful thinking. In this way they stimulate innovative work practices such as design thinking.
   
On the outside, the new, four-story glass cube adapts with rotating balconies to the inventory and is characterized by its exciting concrete pillars structure with industrial character, which breaks the glass facade in numerous diagonals.
   
The building resembles an open workshop hall in which all floors are interconnected via a cross-story airspace.  
 
In the middle of the building is a closed concrete core that receives all serving and technical features of the building such as the emergency stairwell, the elevator, the technical infrastructure and the sanitary system.
   
Entering the building through the main entrance the room opens up in the shape of a large airspace. A large light installation on the ceiling and a green wall catch the view.  
 
In this airspace also the huge main access can be found. Single-flight stairs of exposed concrete, steel and matt black levels oak floors combine the floors with each other.
   
The single-flight stairways end on different deep galleries that receive communication and residence zones.
   
The airspace with its diverse compounds illustrates the architectural ambition of making communication an essential part of a vibrant corporate culture.
   
On the ground floor the coffeebar, the workshop rooms, the large design thinking - area and the meeting rooms are arranged around the core.
   
In these spaces, the idea of a flexible and agile working environment is most evident.
   
Large whiteboard surfaces are hanging from the ceiling and can be moved.
   
The great design thinking space is characterized by constant change and enables multiple workgroups in various sizes to work together or to give presentations for up to 200 people.  
 
The meeting and workshop rooms are also expandable by flexible partitions. All the furniture and the stands are on wheels and support agile working.
   
On the upper floors the office spaces are U-shaped around the core and are separated by large glazing of the atrium.
   
The workstations are designed to be as flexible as the spaces on the ground floor.
   
Here flexible working groups can also be assembled by movable whiteboards and scrollable tables.  
 
The three working groups on each floor are surrounded by differently sized meeting rooms and think tanks at the corners of the building.
   
Micro meeting cells - small, sound-proof areas for telephone calls, two -man conferences or personnel meetings - complete the space.
   
The material mix including wood, planted sideboards and leather seats visually and haptically meets the industrial charm of raw concrete walls, screed floors, visible installations and cooling fins on the ceilings, which are also acoustically effective.
   
The tidy atmosphere is plain, reduced and stimulating at the same time.
   
Visual protection on glass walls separate functional spaces from communication areas and also create connections and transparency.
   
The holistic approach of openness, cooperation and flexibility can be felt everywhere.
   
On the third floor, the atrium opens to a larger communication zone, through which the roof terrace of the building can be acessed.  
 
In addition to far reaching views over the Jungfernsee and the adjacent development area, the rooftop also serves as advanced workstation area during the warm season.  
 
Individual furnishings such as swinging seats, benches and sofas encourage different working techniques in these special zones.
 

已邀请:

要发表您的看法,请先登录