共 36+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计: John Lin、Olivier Ottevaere
位置:云南省
项目团队: Crystal Kwan (Project Manager), Ashley Hinchcliffe, Connie Cheng, Johnny Cullinan, Jacky Huang
面积: 80 平方米
建成时间: 2014
照片版权: Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin

项目简介:
香港大学的助理教授Olivier Ottevaere和John Lin设计了一个公共图书馆和社区中心。其最突出的特点是弯曲的木屋顶,孩子们可以在上面奔跑。项目被建造在云南省双河村,作为政府2012年毁灭性地震后的重建工作。现在图书馆不仅作为怀念逝去亲人的纪念馆,也成为社区未来的催化剂。

图书馆屋顶采用扭曲的路径从高架道路延伸到新建建设的纪念广场上。除了成为孩子们玩乐的空间,屋顶为村民提供了一个俯瞰美丽山谷的地方,甚至可将其作为一个桥梁来使用,人们可以从一个领域到达另一个地方。John Lin告诉谈到,“尽管政府为重建提供了开放的广场,我们更想通过引入一个可以激活这个乡村的项目来帮助这里的人们”。

在图书馆内,桁架作为提供整体结构的支撑物的同时,也向下延伸形成一个简单的浮动书柜,向当地人提供免费阅读材料。坚固的学校长椅用作阅读座位,而聚碳酸酯做成的门可以打开使空气流通并和外面的广场联系起来。

项目成功的原因一部分可以归因于当地木材制造工厂,他们只使用简单的材料就创造了一个相对独特的形式。不像地震后的混凝土建筑,这座利用当代木材结构建成的图书馆,仍然可以作为在国内偏远地区的一个可行的选择。项目大部分资金是由香港大学赞助的,并且对项目进行监督直至建成。
 


THE PINCH is a library and community center in Shuanghe Village, Yunnan Province, China. The project is part of a government led reconstruction effort after an earthquake in Sept 2012. The majority of village houses were destroyed, leaving the residents living in tents for up to one year. After the earthquake the government has sponsored new concrete and brick houses and a large central plaza. During the first site visit, the houses remained incomplete and the plaza was a large empty site.

The University of Hong Kong decided to sponsor the design and implementation of a new library building. Located in the new but empty public plaza, it would serve to activate the community and provide a physical memorial for the event. The site of the library is against a 4 meter high retaining wall. The design spans across this level difference and acts as a bridge between the rebuilt village and the new memorial plaza. Emphasizing its location in a remote mountain valley, the design responds visually to the space of the valley, offering stunning views across a dramatic double curved roof. The structure itself rises to a peak, a monument to the earthquake and rebuilding effort.

Rather than submitting to the abandonment of wood construction (as with the houses after the earthquake), the project reasserts the ability to build contemporary timber structures in remote areas of China.

要发表您的看法,请先登录