共 35+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计: VTria Architects
地点: 希腊(Andrea Papandreou, Lamia 351 00, Greece)
主持建筑师: Vasilis Triantafyllou
建筑面积: 3525.0 m2
完工时间: 2017
照片版权: Dimitris Triantafyllou

项目简介:
这座大楼是希腊拉米亚( Lamia )市的市政供水办公楼,位于城市东部两条干道的交汇处。
 
设计旨在创造一座地标,一栋可互动的外向性大楼,它能够面向所有用户开放,具有良好的可达性,呈现出一种欢迎姿态。强有力的东西轴线穿过建筑的中心,而建筑的设计走向又会把它转向南侧。
  
可持续发展的设计是该项目的基本特征。全覆盖的水平向地热系统让我们可以利用稳定的地面温度,从而把暖气和空调的用电量降至最低。此外,玻璃幕墙和屋顶上增加了太阳能板,进而在可持续发展与生物气候原则的指引下,它变成了一栋零能源建筑。
 
这栋大楼由三种几何原型组成,分别是“柱廊”,“门廊” 和 “中庭”。
 
暴露的大块混凝土墙之间,通过可穿透的掏空,形成了有趣的空间韵律。变化的构成营造出生动的穿孔空间,充分体现出了建筑的公共属性。为顺应场地高差,北侧的裙楼被打造为两层,而南侧的被做成了三层。由于西立面是大楼唯一与周围城市有视线联通的一面,因而这里成为了建筑的主入口一侧。
 
层出不穷的入口,楼梯与斜坡缔造出丰富的空间体验,让访客可以有多样的流线选择,同时提供朝向室内、室外以及周边环境的变幻视角。垂直、水平与斜向的轴线,将整个大空间细分,由此形成了带有间隙的造型多样的墙面,外墙的穿透性得以增强。
 
中庭里面布置了许多座椅,还有水池、绿植与社交空间。值得一提的是,这里的跌水经过了精心的设计,不仅美观还可以降低工作区温度。水景与园林有助于改善夏季的小气候,从而进一步增强建筑可持续层面的表现。
 
设计的主要目的之一就是创造一块可供公众举办各类文化活动的场地。中庭与圆形剧场间建筑层面的互动形成了很好的衔接,增强了建筑的公共性。
 
双层的接待空间位于建筑西侧。它被设计成了一个开放的外向场地,欢迎着市民的到来,在城市与建筑间建立起一种有力联系。
 
通过增减外墙结构的片段,建筑的运动造型由此产生,灵动而富于戏剧性。体量切割将原本清晰的几何造型塑造成了可延伸空间体验的想象性结构。正对城市的大门让城市肌理也仿佛涌进了建筑。
 



From the architect. The building houses the Administration of the Municipal Water Supply of the city of Lamia. The plot is located at the east end of the city on the junction of its two main entrance arteries.
   
The designing process aimed to create an iconic, interactive and extroverted building that is open, accessible and welcoming to all of its users. The powerful east-west axis that connects the building to the urban centre penetrates into the building’s volume and it constitutes the main design axis that turns its orientation to the South.
   
The basic characteristic of this project is its sustainable design. By installing a horizontal geothermal system which covers the entire area of the plot, we took advantage of the ground’s stable temperature and we reduced the electric consumption needed for heating and cooling to its minimum. Adding to the previous, the placement of solar panels applied on the glass surfaces and on the roof of the building, converts it into a zero impact building governed by sustainable and bioclimatic principles.  
 
The architectural synthesis of the building, follows the geometrical archetypes of “stoa”, "propylon" and "atrium".
   
The volume of the building is composed by a playful rhythm in between massive exposed concrete walls followed by permeable voids. This varied composition creates a vivid perforated space, showing clearly its public character. The level difference of the plot leads to the creation of a two-storey wing to the North and of a three-storey wing to the South. Its Western facade is the one that has a direct visual connection with the city and therefore it is used as the main entrance of the building.  
 
The existence of a large number of entrances, staircases and ramps gives movement to the synthesis and allows the visitor to enjoy a vast choice of architectural promenades and alternating views of the exterior and the interior of the building and its surroundings. A network of vertical, horizontal and diagonal axes, cuts through the massive volume of the building. This generates multi-shaped surfaces with fissures and gaps and boosts the sense of penetrability of the outer shell of the building.
   
The atrium is comprised of several sitting spaces, water surfaces and falls, vegetation and areas for social activities. At the same time, it contributes to the optimal performance of the sustainable character of the building by creating micro-climate conditions that cool down the working areas during summer.
   
One of the main purposes of the designing process was to create areas so that can be used by the public for all kinds of cultural events. The architectural interactivity between the atrium and the amphitheatre, gives the sense of continuity and connects these two areas, adding to the public character of the building.
   
The two-storey reception area is located on the west side of the building. It is designed as an open and extroverted area that intends to welcome the citizens and create a powerful link between the building and the city.
   
By adding or subtracting pieces of the outer structure, the building’s shape is being changed and transformed into creating a vivid and dramatic effect. This stereotomic process molds the project’s clear geometric shapes into producing a notional structure that expands the spatial experience. The building constitutes now a portal to the city where the Urban grid penetrates into its mass.
 

已邀请:

要发表您的看法,请先登录