项目概况:
建筑设计: ICESA
地点:哥斯达黎加, 蒂瓦斯县(San José Province, Tibas, Costa Rica)
主持建筑师: Sebastián Alfaro Fuscaldo, Cristian Cambronero Herra
建筑面积: 10500.0 m2
项目时间:2017
照片版权:ebastián Alfaro Fuscaldo
 
项目简介:
由于哥斯达黎加国家银行职工团结协会的不断壮大,他们需要一个新的总部。他们设想的不仅仅是一栋新楼,而是要建立一栋能够守护共同价值观和协同效应的建筑。
 
该建筑位于 Llorente deTibás ,这是一个混合多样的城市布局,在不规则场地的每一侧,景观和功能都在发生着巨大的变化。东立面面向国道,北立面面对商业街,南面是广阔的住宅小区。因此,建筑物的每一方面都需要有不同的反应,这种情况被要求最大化北部和南部的光照以使生物气候参数加强,同时减少东侧和西侧采光以减少过多的热量。这种将建筑最短边朝向北侧与基地几何形态相反,以及解释了为什么将混凝土材质的百叶作为项目特征提出的原因。
 
建筑入口前有一个覆土的小型广场,之后将高度降低到最小,然后在狭窄的中庭再次开放。中庭位于整栋建筑的中心,不规则的基底空间充满着阳光和新鲜空气。中庭周围的所有内部立面和栏杆都使用全透明,低铁玻璃(超白玻璃)来提高天窗的通透性。
 
广场是对建筑物底部作减法的结果,屋顶由上面第四和第五层的悬臂支撑。这个悬臂需要立面将百叶窗换成混凝土墙才能够达到1.5层楼悬梁的效果。额外的悬臂作为遮光板和设备平台。
 
顶层房间由不同的学院共享并划分不同的功能使用,使该区域成为拥有最好视线并且对于所有员工开放的场所,而且同时促进机构之间的合作。



From the architect. The fast-growing Employee Solidarity Association of the National Bank of Costa Rica was in need of a new headquarter. They envisioned not only to build their house, but to create a common roof to shelter institutions with shared values and synergies.  
 
The building is located in Llorente de Tibás, a mixed and varied urban fabric that changes dramatically both in landscape and program on every side of the irregular plot. The east facade faces a National Highway, the northern one faces a commercial street and the south side of the plot borders a sprawled residential community. The building accordingly responds differently to every side, situation that is intensified by the bioclimatic parameters that requested the maximum light from the north and south and thermal reductions from the strong east and west lights. This is contrary to the plot geometry that has the shortest side to the north and a reason why the concrete louvers were proposed as a project feature.  
 
The access to the building occurs from a covered small plaza, after which the height is reduced to a minimum before opening again in a narrow atrium. The atrium is located in the center of mass of an irregular footprint and floods with light and air the heart of the building. All the interior facades and balustrades around the voids use cristal clear, low iron glass to improve the skylight penetration.
   
The plaza is the result of a subtraction on the base of the building and the cover is provided by the cantilevered fourth and fifth floors above. This cantilever required the facade to exchange louvers to a concrete wall that works as a one-and-a-half storey beam. Additional cantilevers serve as shades and maintenance platforms. 
   
The upper level house shared programs of the different institutions keeping the area with the best views fully accesible to all the employers, promoting at the same time collaborations between institutions.
 

已邀请:

要参与讨论请先登录注册