法国Ecotox研究中心(Ecotox Centre)- Brunet Saunier Architecture

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Brunet Saunier Architecture
地点: 法国(26300 Alixan, France)
景观设计: OIKOS (Pierre-édouard Larivière)
Brunet Saunier Team: Bertrand Renaudin (Project Leader), Charles Bazzaz, Jürgen Fallert, Florian Ligier, Daniel Otero, Pierre Par
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。Ecotox 是位于欧洲的一家独一无二的项目研究中心。从设计上看,它就像是一个项目的酒店,欢迎着来自世界各地的研究环境毒理学和长期生态毒理学的专家团队进行学术交流。
 
该项目在设计上具有创新性,是一种超模块化工具,具有超灵活地适应能力,运用不同的技术和功能性分离手段,能够同时为完全不同的研究项目提供场地。
 
城市特性的开端
紧邻 Valence TGV 车站,Ecotox 生态毒素研究中心是 Rovaltain 生态园内建成的第一栋建筑。因此,该项目的主旨是将研究中心这个科学研究建筑与 Rovaltain 的场地联系起来。
 
为了避免项目的巨大体量和线性立面与基地不成比例,研究中心利用不同功能空间之间的界限,在不同的平台上进行体量推敲。因此,不同的建筑之间形成了一片景观区域,很大比率上创造了建筑的图景,并且给予整个项目一种动态化透视效果。
 
立面的一致性
与建筑规模尺度相适应的立面构成遵循了类似于 Vercors 地块沉积的沉降过程。每一栋建筑都使用了相同的系统,与外部的隔热层相连,确保了室内的高热性能,建筑室外镶的彩色金属面板与周边景观环境的色调相一致,横向的百叶窗系统保护人体不受太阳的辐射,同时整合了建筑通风系统,在实际操作中有很大的灵活性。不规则分布的横向百叶符合各功能空间(办公室、实验室、技术空间等)的具体要求和限制条件,这一切都让Ecotox生态毒素研究中心有了一种独一无二的视觉效果,仿佛扎根于它的周边环境之中。
 
入口序列
面板和入口立面的山墙饰内三角面的连续性被一片幕墙(结构玻璃窗系统)打破,四层的丝网印刷玻璃幕墙与支撑建筑外壳的梁相连。高度暴露在太阳辐射之下,这个立面整合了一个太阳能烟囱装置,以便进行300个会议室自然通风。
 
在花园一侧,阶梯状缩放的开口确保花园内的新鲜空气能够进入室内,同时热空气则通过太阳能烟囱装置排向屋顶。这个太阳能烟囱在立面上整合完成,起着Ecotox研究中心的展示作用。
 
在延伸的入口中庭和会议室下方的露天看台内,入口空间是一个无柱子支撑的大空间,完全对室内花园开放。
 
在科学研究用的平台的交叉处是交流和娱乐放松的场地,这个开放空间组织了室内的功能空间,并且为研究中心内的所有人员提供了休息场地。

From the architect. Ecotox is a unique research centre in Europe. Designed like a projects’ hotel, it welcomes international teams for projects on environmental toxicology and long-term ecotoxicology.
   
This device, innovative in its design, is a hyper modular tool that is very flexible in its adaptation capacity, enabling to house very different research projects from one another, with highly divergent technical and functional constraints.
   
Beginning of an urban character
   
With close proximity to the Valence TGV station, the Ecotox Centre is the first building constructed in the Rovaltain ecopark. The project’s aim is thus to offer a common identity for both the scientific community and the Rovaltain site.  
 
To avoid the project’s monumentality and linear facades out of proportion for this site, the project draws on the program’s very motley constraints to create a play on volumes between the different platforms. The different buildings thus gathered make for a landscape of volumes, a mass ratio that constructs the image of the project and gives off dynamic perspectives.
   
Facade consistency
   
The composition of the facade on the scale of a building follows a sedimentation process similar to that of the Vercors massif. Each building applies the same system that links an external insulation ensuring high thermal performances, a coloured metal cladding of which the tones echo those found in the surrounding landscape and a system of louvre horizontal panels that protects one from solar radiation while integrating all the ventilation systems and that offers great flexibility in its implementation. The irregular distribution of the horizontal blades answers to the specific requirements and constraints of the premises (offices, laboratories, technical spaces etc.) and offers for the Ecotox centre a visual interpretation that is unique and rooted in its surrounding.
   
An entrance sequence
   
The only exception in the continuity of the panels, the tympanum of the entrance facade is a curtain wall (structural glazing system), screen-printed and linked to supporting shell beams on four levels. Highly exposed to solar radiation, this facade integrates a device of solar chimneys to ventilate in a natural way the conference room of 300 places.
   
On the garden side, pantograph openings let the fresh air enter from the garden while the hot air is evacuated to the roof through the solar chimney that is integrated in a facade symbolising the Ecotox Centre showcase.
   
In the continuation of the entrance court, and under the bleachers of the conference room, the entrance is a vast space without intermediary support points, completely open to the interior garden.
   
Real venue for exchanges and relaxation, at the crossroads of the scientific platforms, this open space organizes the internal functioning and benefits all the users of the centre.
 
 






▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲











已邀请:

要发表您的看法,请先登录