法国马赛大学MI-mAbs科研建筑更新改造(MI-mAbs) - Letoublon Dupouy

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Letoublon Dupouy
地点: 法国,马赛(Marseille, France)
主持建筑师: Laure Létoublon, Christophe Monge, Sébastien Dupouy
建筑面积: 2090.0 m2
完工时间: 2017
照片版权: Clément Guillaume
 
项目简介:
该项目位于法国国家公园内的马赛大学 Luminy 校区,项目包括一栋60年代末期建筑的更新改造,二期工程以及其景观设计
 
为了方便大都市和先进科学研究活动(免疫学技术)的使用,该项目的设计重点包括将现存建筑(室内面积约2090㎡)的室内功能完全转换为实验室、办公室、技术开发室和休息区域。
 
该项目位于一个著名的地中海景观保护区内,接近国家公园的地质核心,这使它成为了一个重要的功能过渡区——将自然保护区与校园内具体的城市活动相协调统一。这种需要融合自然与城市的形势使得建筑与其周边环境之间的对话变得尤为重要。
 
现有立面由60年代遗留下来的斜向百叶窗和遮光板组成,阴影和光的漫反射营造出来的光影效果加强了建筑的韵律感。这些横的、竖的、斜的线性韵律效果便于消减建筑的巨大体量,从而在每一个方向上创造一种单一立面。
 
透明的室外面板加强了建筑与基地之间的联系。这些面板由110块不同的复合树脂板组成,依靠某种特定的技术在生产车间内手工制造,并以植物为主题进行抽象设计。本项目对木材的使用十分显而易见:选择细木工,在雨蓬下,以道格拉斯冷杉为材料的建筑立面不断向外延伸。木材在室内延伸并伴随着使用者进入建筑内部。在室内,木材也随处可见——地板、天花板以及家具。
 
建筑大面积向外开敞,站在远处景观带的人们看向建筑时,可以欣赏到有趣的室内框架设计,同时公园的自然醒也即将发挥作用。从上部楼层看去,就像是石灰岩山丘包围着一片自然景观带。从首层看去,自然便是由建筑的正交线条构成,围合出来的区域便是“花园”。
 
这些先前的干“花园”将会变成浓缩的小丘陵,围合出的中心地带被种植上公园内特有的耐高温河耐夏季干旱的植物。也就是我所说的干花园。其延伸是一个半地下体量,它们的屋顶保持了视觉上植物的连续性,并且确保植物能够成活。建造这些“花园”的前提是创造一个斜坡屋顶花园,以便确保花园与建筑之间的和谐统一。
 
本项目的审美和功能需求通过树脂地板达成。从功能的角度看,为了方便主要的实验室活动,树脂地板具有较高强度、较好的耐化学腐蚀性和便于清洁和维修的特性。
 
此外,树脂地板还具有各种各样的审美特性,这在一定程度上是源于其柔和的表面和创造光影效果的潜力。这些不同的特性特性都只有一个目标,那就是在科研区域、办公室、休息室和报告厅等各类空间内都能使用这种材料。
    

From the architect. The project is located at Marseille Campus Luminy, in the National Park area, and includes the rehabilitation of a building in the late 60s, the creation of an extension, and its landscaping.
   
Made for the metropolis and destined for a scientific research activity advanced (immunotechnology), design objectives include the complete transformation of the existing buildings (internal surface of approximately 2090 m2) to laboratories, offices, technical rooms and rest area.  
 
The project is located in a remarkable and protected Mediterranean landscape, bordering the earth\'s core of the National Park, which makes it a place of friction between a preserved \'wild\' nature and specifically urban activities integrated with the campus. This situation of interface city-nature makes particularly attentive to the dialogue between the building and the place.
   
The composition of the existing fa?ades, a legacy of the 60s with its oblique louvres and sunscreen elements, imposes a strong rhythm, made of shadows, reflections and elements diffusing the dazzling light. The coronation lines and these ‘vertical - horizontal - oblique\' rhythm effects make it possible to attenuate its massive morphology, drawing singular facades on each orientation.  
 
The translucent outdoor panels reinforce this desire for integration with the site. They consist of 110 different composite resin panels, hand-made in the workshop according to specific techniques, designed with abstract and plant motifs. The use of wood is very present in the project: in the choice of joinery, clear facades of extensions in douglas fir, on the underside of the awning. The wood extends inside and accompanies the user to enter the building. It is found in floor, ceiling and furniture.  
 
The building is largely open on the outside and offers interesting interior framing on the distant landscape, the nature of the park is staged. From the floors: a wild nature crowned by limestone massifs. On the ground floor: nature is framed by the orthogonal lines of the building, those are the \'gardens\'.
   
These previously dry \'gardens\' will become condensed hills, set abyss of the vegetation of the Park: plants adapted to heat and summer drought. Dry gardens. The extensions are semi-buried, their extensive plant roof allows to maintain a plant continuity and to ensure a good hold of the plants. The creation of these premises is accompanied by a modeling of the slopes of the garden, in order to manage a harmonious balance between garden and building.
 
The use of resin floors allows us to meet our aesthetic and functional wishes on this project. From a functional point of view, in relation to the main laboratory activity, the product has interesting characteristics in terms of its strength, its resistance to chemical aggressions, its ease of cleaning and repair if necessary.
 
Moreover, it has all sorts of aesthetic qualities partly its soft appearance and its great possibilities of shades. The aim of these different qualities is to use the material both for the technical search spaces and for the offices, rest rooms and representation spaces.
 






▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


















已邀请:

要发表您的看法,请先登录