葡萄牙里斯本 Galeotas 历史住宅改造(Galeotas House)- Appleton & Domingos

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Appleton & Domingos
地点: 葡萄牙,里斯本(Av. da índia, Lisboa, Portugal)
主持建筑师: Isabel Domingos, Joao Appleton
建筑面积: 3150.0 m2
完工时间: 2016
照片版权: Fernando Guerra | FG+SG

 项目简介:
Galeotas House建于18世纪至20世纪,最初是用于储存和居住的一系列房屋之一,在项目开发之前已经遭到相当严重的损坏。此改造旨在将此地建设为UCCLA(葡萄牙首都城市联盟União das Cidades Capitais de Língua Luso-Afro-Amero-Asiáticas)和CAL(拉丁美洲之家Casa da América Latina )的总部。
 
场地坐落于城市前沿的河边,面朝建于19到20世纪的路堤,被 Rua da Junqueira 和Avenida da Índia 包围着。城市规划关于这个建筑群的首次记载可以追溯到1807年。然而,这份文件只是记载了建筑群的西侧建筑部分。直到百年之后才在 Silva Pinto 1911规划上才看到了整个建筑群的展现。整个场地包括了一层的工业/储藏区域和二层拥有一些简陋公寓的居住区,以及另一个具有资产阶级特色的工厂主建筑。东面,南面,西面所有的建筑围合形成了一个U字形。
 
鉴于功能需求,此建筑项目分为四个部分:1)位于西侧建筑一层可独立运营的餐馆/自助餐厅;2)位于南侧及西侧部分的UCCLA行政区;3)位于南侧的CAL行政区;4)包含了整个南侧及东侧(新建的)建筑的一层的共享区域,即大礼堂和展览厅。场地的主要入口由联通Avenida da Índia到建筑群内院花园的铺装道路来定义。
 
此处可以直接进入餐厅及UCCLA和CAL的接待处。Travessa dos Algarves上相当于之前公寓入口的的其他入口现在变为餐厅后勤服务入口最终,新的入口设在东侧前面部分,紧接停车区域。
 
老建筑西侧的餐厅最大容量为200人。餐厅室内的铺装和损坏的部分都被修复,天花板结构保持明显从而彰显房间整体构造特色。餐厅还提供了面朝南侧花园的休憩平台区域。UCCLA 和 CAL 的展览厅及大礼堂功能区别于建筑群其他建筑空间。为此,停车场处设置入口庭院在工作时间之外能够独立进入。
 
由于功能需求而新建的门厅部分形成了大礼堂到展览厅的空间延展。木材玻璃结构包裹整个东侧建筑块塑造了其现代形象。
 
UCCLA 和 CAL 的行政区沿建筑立面分布,依据开放空间秩序形成了模块化序列,采用了分隔系统,从而保障了空间的灵活运用。技术设备同样遵循于模块化最大限度的利用开放空间秩序。
 
该项目试图将所有现存的文化元素关联起来。东侧建筑的保留是为了保护建筑群的整体历史记忆。年迈的储藏室为大礼堂(88座的小型功能空间)提供了场所,在这里你仍然可以看见遗留的木结构。出于维护现有声学环境,技术层面即声学问题通过采用木制墙面(伊罗科木模板)解决。
 
事实上,无论是在整个干预过程中建立联系还是在建筑群不同部分之间、新旧之间创建连续性木材都扮演了十分重要的角色。从国家松木料胶合板的地板和天花板到伊罗科木或者红色樟子松的门窗再到里加橡木的地板楼梯,木材的应用贯穿者整个建筑群。在室外,花旗松木胶合板塑造了新建建筑快的现代形象。同时,这个结构也充当了前厅的遮阳板。
 
总体来说,该项目实现了铺地保护(除了主楼梯大厅)及新屋顶的一体化。
 
材专项
依建筑师Catarina和Rita Almeida Negreiros所说,砖材是本次改造的关键元素之一。它让这个改造项目形成了一种连续而非割裂的形象感知。
 
南侧建筑部分的工作包括涂刷其东面南面及西面。19世纪的原始砖材只够覆盖建筑表面的三分之一,因此必须创建一种基于原始图案简化的砖材样式。这种单瓦印花图案是于七个变体中的原始图案中的单个元素分解得到的。新的砖材样式能够轻易同原始样式区分开来,反映出新的生产技术。
 
从建筑立面下部开始密集铺设原始砖材,再往上铺设七种新的砖材样式形成逐步稀疏的效果直到最顶铺设纯粹的白色砖材。
 

From the architect. Galeotas House is a set of several buildings originally dedicated to storage and housing, constructed between the18th and the 20th centuries and considerably damaged at the starting point of the project development. The intervention aims at preparing the site to host the headquarters of UCCLA - União das Cidades Capitais de Língua Luso-Afro-Amero-Asiáticas - and CAL - Casa da América Latina -.
   
Located in the river front of the city, surrounded by Rua da Junqueira and Avenida da Índia, the site faces the embankment constructed during the 19th and the 20th centuries. The first register of this complex in the city plans dates from 1807. However, this document only shows the west side building of the complex. It is necessary to wait about a hundred years to see the whole complex represented in Silva Pinto’s 1911 plan. The site includes industrial / storage areas on the ground floor and residential areas upstairs with some humble apartments, probably occupied by employees, and another one, whose bourgeois character indicates the occupation by the factory owner. All buildings – east, south and west – compose a U form.
   
The project responds to different functions organized into four sectors: 1) restaurant / cafeteria, on the west building’s ground floor, which can be used as an independent program if necessary; 2) UCCLA’s administrative area, placed at the south and west volumes; 3) CAL’s administrative area, located in the south building; 4) shared programs, namely the auditorium and the exhibition room, occupying the ground floor of both south and east (new one) buildings. The main entrance to the site is granted by a covered passage which connects Avenida da Índia to the interior garden around which the complex is organized.   
 
From here it is possible to access the restaurant and both UCCLA and CAL’s receptions. Other entrances exist at Travessa dos Algarves, correspondong to former accesses to the apartments now changed into service entrances to the restaurant. Finally, new entrances are created at the east front, notedly from the parking area.  
 
Placed in the older building of the site, at the west side, the restaurant has a capacity for up to 200 people. Inside, where the existing pavements and the missing arch are restored, the ceiling structure is left apparent, contributing to emphasize the tectonic character of this room. The restaurant also offers an esplanade area facing the south side of the garden. Both exhibition room and auditorium, used by UCCLA and CAL, may me function apart from the rest of the complex. To assure this, there is an entrance court from the parking area that allows independent access to these spaces beyond working hours.
   
The foyer – function assigned to the new constructed volume - is a sprawl space attached to both auditorium and exhibition room. Its contemporary image is provided by a wooden and glass structure that wraps up the whole east volume.
 
The UCCLA and CAL administrative areas are distributed along the facade, following a modular sequence fixed by the rhythm of the openings emplacement, using a compartment system that grants a flexible use of the space. Technical installations also relate to this module, taking advantage of the openings’ rhythm.
   
The project is meant to keep all existing elements of cultural relevance. The east constructions are preserved in order to protect the complex’s historical memory. This old storage space gives place to the auditorium - a multi functional space with 88 seats – where one can still see the existing wooden structure. Many technical aspects, namely acoustic ones, resulting from the option of safeguarding the existing volume, are solved by the use of wooden wall finishing (iroko planks).
   
In fact, wood plays an important role in establishing connections throughout the intervention, creating continuity between different parts of the complex, between old and new. Its use on floor and ceiling structures – glued laminated timber with national pinewood -, doors and window frames – iroko or red Scotch pine wood– floor planks and stairs – riga oak – spans the whole complex. Outside, the presence of wood in the glued laminated structure (Douglas fir) contributes to the new volume’s contemporary image. This structure also acts as a brise-soleil for the foyer.  
 
In general, the project’s decisions lead to floor preservation – exception to the main stairs’ hall – and to the integration of new roofs.  
 
Tiles Project
   
The tiles project, from architects Catarina and Rita Almeida Negreiros, is one of the key elements of the intervention. It promotes the perception of this project as an intervention that calls for continuity instead of rupture.  
 
The work developed in the south volume consists of coating its east, south and west’s facades. Knowing that the 19th century original tiles were only enough to cover a third of the facade, it was necessary to create new tiles based on a simplification of the original motif. This motif – a stamped pattern in a single tile – is decomposed by the isolation of one element of the original pattern in each of seven variants. New tiles can be distinguished from the original ones, reflecting its new production techniques.  
 
Starting from a dense composition of original tiles, placed in the lower part of the facade, the arrangement of the seven new types of tiles creates an effect of dilution towards the top of the facade, where totally white tiles are used solely.
 






▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲































































已邀请:

要发表您的看法,请先登录