项目概况:
建筑设计: Perkins + Will
地点:美国芝加哥,拉什大学医学中心(Rush University Medical Center, 1653 West Congress Parkway, Chicago, IL 60612, USA)
面积:830000.0 ft2(约77109.5 平方米)
年份:2012
室内设计:Perkins+Will
造价:$398,000,000
客户:Rush University Medical Center
摄影: James Steinkamp Photography, Steve Hall | Hedrich Blessing

这家医院是校园改造项目的一部分,其中还包括一座骨科大楼、停车场和新的货物装卸系统。医院建筑面积共计80万平方英尺,包含386张病床以及诊疗设施,譬如手术室、放射科和急诊室。医院选址毗邻艾森豪威尔高速公路(芝加哥的一条主干道)的北侧、亚什兰大道的东侧和哈里森街(拉什大学的一条主要校内道路)的南侧。

医院组织架构的概念是以一个矩形的七层建筑为基座,其中包含新的诊疗设施,基座上方为五层高的曲线形塔楼。基座与原有的诊疗设施相连,从而创建了一个崭新而连续的医疗干预平台。基座的一层局部地区为急诊室,经过设计已成为芝加哥市中心的高级急救中心。曲线形塔楼的几何线条将病房的视野与自然光线都扩大至最大限度,同时还形成了一个高效而安全的医疗卫生环境。

建筑的北侧、南侧和东侧无论从体量还是建筑表现上都充分反映了其不同的周边环境。北立面简单而规模庞大,与邻近的高速公路非常类似。东立面与骨科大楼携手打造了全新的面向亚什兰大道方向的入口通道。南立面将矩形的基座与曲线形的塔楼体量相互交融,与入口通道的环境形成了呼应。南北立面的差异也反映在了基座的内部布局上。北立面较为简洁,体现了员工走廊的背部。而南立面层次更丰富,体量较小,包含了基座的公共空间,如休息室和候诊区。

新旧医院的交界处是一个多层的入口馆,其屋顶经过美化设计,点缀着四层的患者与医护人员的花园,有一条连桥将这座花园与原有的停车场连接起来,花园上方还有入院登记处。屋顶天窗作为花园的雕塑艺术品,为下方的入口馆带来了自然光线。其中一个天窗的玻璃墙壁呈投射状与地面相连。入口馆在向室内引入外部景观空间的同时,也避免了由户外的植物引起的内部卫生问题。

(本文英文来源:archdaily;翻译:archgo)
From the architect. This hospital is part of a campus-wide transformation project, which also includes an orthopedic building, parking structure and new loading and delivery systems. The 800,000-square-foot hospital consists of 386 patient beds along with diagnostic and treatment facilities, such as surgery, radiology and emergency departments. The hospital is sited adjacent to the Eisenhower Expressway (a major arterial feeding the central area of Chicago) on the north, Ashland Avenue on the east and Harrison Street, the major internal street for the Rush Campus, on the south.

The organizational concept consists of a rectangular seven-story base, containing new diagnostic and treatment facilities, topped by a five- story curvilinear bed tower. The base connects to existing diagnostic treatment facilities to create a new continuous interventional?platform. Part of the ground level of this base contains an emergency department, which has been designed to be an advanced emergency response center for the City of Chicago. The geometry of the bed tower maximizes views and natural light for patient rooms while also creating an environment for efficient and safe health care.

The massing and architectural expression of the north, south and east respond to the differing surrounding conditions. The north elevation is simple and large in scale, similiar to the adjacent freeway. The east elevation works in tandem with the orthopedics building to create and reinforce the new entry boulevard from Ashland. The south elevation weaves the rectilinear and curvilinear geometry of base and bed tower together to scale the building down to relate to the environment of the entry boulevard. The difference in north and south elevation also responds to the internal organizations of the base. The simpler north elevation expresses the back of house staff connection corridors. The more layered and scaled down south facade contains the public elements of the base, such as lounges and waiting areas.

At the junction of new and old hospital is a multi-story entry pavilion whose roof is landscaped to provide a patient staff garden at level four that connects by bridge to the existing parking structure and has upper level patient check-in facilities. Skylights act as roof garden sculptural elements and provide natural light for the entry pavilion below. The walls of one of these skylights project down to the floor. Of the entry pavilion to introduce an exterior landscaped space without compromising internal contamination issues associated with plantings.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册