德国法兰克福U5线火车站台(Train Stop U5 Line)- Just/Burgeff Architekten

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Just/Burgeff Architekten
地点: 德国,法兰克福(Frankfurt, Germany)
完工时间: 2016
照片版权: Kirsten Bucher

项目简介:
在法兰克福市中心和 Preungesheim 区之间的被频繁使用的本地火车服务,正在被升级来提供无障碍通道。Just/Burgeff 建筑事务所的给U5线的“Glauburgstrasse”站的设计出自VGF(法兰克福的公共交通公司)组织的“设计和建设”竞赛。设计方被告知了这个车站的特定的城市状况,他们提出了一个不仅仅是给候车乘客提供一个站台和遮雨棚的方案。
 
在实际的铁路上从功能上区分出来的缓冲平台(为了火车入站和出站)做成了敞开式的:台阶和坡道在狭窄的范围内展开来创造一种城市景观,给乘客、行人和当地居民的活动增添一种韵律和和谐感。为了顺应这个想法,站台上的微妙的分层持续顺延到人行道的铺面。绿色空间和一个可感触到的路径展示系统更提高了用户的体验。该站的完整并缺憾的过渡区,以未候车乘客提供庇护的细长的雨棚告终。
 
和涂漆薄钢板的包膜外层上的外三角形折叠相互配合,铁框架就像两个踩高跷的漏斗。折叠的顶部表面通过两个柱子的内部把雨水直接导下,座椅后面的安全玻璃板提供了更多保护。
 
用遮雨棚前后的传统视觉实现非物质化分配,它实现了替代以身份性和极为可视而存在的雕塑物的功能。从四面八方都可达,这个特殊的新城市元素成为了新可调的城市空间的一部分——车站、人行道和直接环境成为了一个独立的存在。

Design and construction: Malte Just, Till Burge , Robert B?sche, Rémi Jalade, Eun Joon Jang, Swetlana Kasemir, Chris Seemann
Drawing Credits: Just/Burgeff Architekten GmbH
Client: VGF Frankfurt  
 
From the architect. The heavily used local train service between Frankfurt city center and the district of Preungesheim is being upgraded to provide barrier-free access. Just/Burgeff Architect’s design for the “Glauburgstrasse” stop on the U5 line emerged from a design-and-build competition organized by VGF, Frankfurt’s public transport company. Informed by the particular urban situation of this stop, an idea developed that goes beyond simply providing a platform and shelter for the waiting passengers.  
 
Separated functionally from the actual roadway, the offset platforms – for inbound and outbound trains – open up to the immediate environment: Steps and ramps unfold from the narrow confines to create an urban landscape, giving dynamism and harmony to the movement of passengers, pedestrians and local residents. Supporting this, the platforms with their subtle layering continue the surfacing of the pavement; green spaces and a tactile wayshowing system further enhance the user experience. The unbroken, owing transitions at this stop culminate in the slender canopies sheltering the waiting passengers.
   
Interacting with the triangular folding of the outer envelope of coated steel sheet, the steel frame works like two funnels raised up on stilts. The folded roof surfaces direct the rainwater down inside the columns, a panel of safety glass behind the seats provides additional protection from the elements.
 
This dematerialization dispenses with the conventional vision of a shelter with a front and a back, it fulfills its function instead with a sculpture-like presence that has both identity and high visibility. Accessible from all sides, this distinctive new urban furniture becomes part of a newly modulated public space – the stop, the pavements and the immediate environment become a single entity.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲

已邀请:

要发表您的看法,请先登录