法国让蒂伊 Sodearif 办公大楼(Riverside)- Brenac & Gonzalez et Associés

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Brenac & Gonzalez et Associés
地点: 法国,让蒂伊(Gentilly)
建筑面积: 5,200平方米
时间: 2011-2016
业主:Sodearif
照片版权:Sergio Grazia, Stefan Tuchila

项目简介:
Ac铝质外表皮是整个建筑设计的核心。建筑面向南侧,从四层开始形成逐渐后退的屋顶露台,露台上种植了绿色植物。棱镜一般的表皮由地面逐渐上升,由不透明的铝制表皮和经过退火处理的不锈钢组成,最后形成的立面具有高度的反射性。里面中的金属表皮与玻璃幕墙相间隔,木质框架掩藏在背后,使得整个建筑拥有一种纯净的美感。为了实现设计效果,窗框的楣板的上下边缘被经过退火处理的不锈钢材料包裹,使得整个建筑具有连续反射性的外立面。

办公楼的体量感巧妙地连接了不同的空间,确保旅客从各个方向上都能快速的定位。建筑占据了整个一楼的用地面积,只在临近红线边缘流出了一个五米长的通道,从这里开始建筑拔地而起,形成了一个8层的办公空间。为了能够让建筑和周边区域的衔接更加自然,建筑师使用了不同的外立面来软化这种落差。北侧立面使用了均匀纹理的外表皮,重复使用的连续性菱镜鳞片给了建筑较大的体量感。晨间和夜晚菱镜反射着灯光,成为环路上一道靓丽的城市地标。

从第四层到第七层的南侧立面由一系列间隔的彩色不透明的区域和木质框架组成,与绿色网格叠加在一起创造出更多的层次感。延伸穿过外墙的阳台配有绿色格子,叠层的露台逐渐后撤,空间和颜色上实用的元素更接近南面的景观,使得建筑能够融入当地的文脉。
大堂位于建筑物的拐角处,进一步凸显了强大的身份标志。每层楼的条带形窗体优化了进入空间的自然光,使得建筑在控制日光照射的方面更具自主性,确保了较低的能耗。办公空间外墙上的所有窗体均可在白天打开,实现自然通风。暴露在阳光下的所有外墙都装有可伸缩的百叶窗,连接到中控电脑。

An anodized aluminum skin provides the overarching concept organizing this building. From the fourth floor, it opens upward and toward the south to make room for the system of wood frames overlooking the planted terraces. The prism façade rising from the ground floor to the third floor is comprised of an opaque skin made of naturel anodized aluminum and bright annealed stainless steel with a highly reflective finish running along the face of the prism. Here, the skin alternates with the aluminum frames whose wooden window-framing elements are masked, allowing only clear glazing to be visible.To achieve this, the lintel of the window frames is treated with a bright annealed stainless steel cladding placed virtually in the same plane, thereby creating an effect of continuity of reflection.

The volume of the office building is used to skillfully link the different scales ensuring the passage from the 8 floors facing the ring road to the three floors facing the heart of the district. On the ground floor, it takes up the entire lot, except for a 5-meter alley on the edge of the property separating it from the neighboring building. From there it rises in a setback to eight stories. This soft transition is enhanced by the differing treatment of the façades. The north façade has a “uniform texture” comprised of juxtaposed frames, a skin, which, owing to the serial use of a model gives the impression of much larger scale. On the north side, the prism shimmering in the morning and evening serves the function of an urban landmark from the ring road while also linking the scales of the place. 

From the fourth floor to the seventh, the south façade is comprised of an alternating series of wood frames and colored solid areas covered in a range of shades green, thereby creating touches if color superimposed on the green trellis. On the south side, to the contrary, the balconies extending across the façade are equipped with green trellises. The stratification created by the superimposed balconies, the presence of greenery and the building’s setbacks give it a domestic look and a relation with its context that contrasts with the other façade.

The lobby, only break on the ground floor, is located at the building’s corner, further accentuating its powerful identity from the ring road.A system of ribbon windows on each floor makes it possible to optimize access to natural light, regardless of the exposure. This principle offers a great advantage in terms of autonomy of access to daylight, thereby ensuring lower energy consumption.All the window frames on the façade can be opened during the day, enabling natural ventilation of the offices. In addition, all the façades exposed to sunshine are equipped with retractable blinds, linked to the building’s central computer.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲




















已邀请:

要发表您的看法,请先登录