诺华公司悉尼总部 Novartis Headquarters in Sydney - HDR | rice daubney

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目档案:
建筑设计:HDR | rice daubney
项目名称:诺华公司悉尼总部 Novartis Headquarters in Sydney
预计完工时间:2015年底

项目简介:
总部设在瑞士的世界500强诺华公司(novartis)在澳大利亚的新建的办公大楼,坐落于澳大利亚首都悉尼。由HDR | rice daubney建筑事务所负责设计。该方案是由两个主要部分组成:一部分略低一点,外立面全部为垂直玻璃幕墙,另一部分外立面则为略高一点的带弧度的弯曲木墙。设计师采用完全不同的建筑材质与各异的外形创造出强烈的对比效果,既具备了鲜明的设计感,又能有效的根据办公大楼不同的分工进行结构上的区分。整个项目的建筑亮点就是办公大楼的中心入口处,从中就能看到设计师们的精心设计。

该大楼的设计亮点即为前门入口处的中央大厅,这里是为一片巨大的开放空间,蜿蜒上升的木质楼梯在空中盘旋,员工们可以非常便利的进行沟通交流。这些蜿蜒的楼梯会从大厅通往上层的咖啡厅、诺华博物馆、办公室、会议室和楼顶露台等区域。

该项目将会于2015年底彻底竣工,诺华公司澳大利亚办公大楼的设计获得了澳大利亚绿色建筑委员会的5星绿星评级,以及澳大利亚国家建筑环境评级系统颁发的5星能源评级。

在线视频:
诺华公司悉尼总部动画演示(可选高清)

(图片版权:HDR | rice daubney;图文:designboom;翻译:archreport )
images have recently been revealed of the australian headquarters for the swiss-based healthcare company novartis, to be located in sydney. designed by architecture office HDR | rice daubney, the scheme is distinguished by two main formally contrasting components: an elevated glass-clad building volume, and a series of full-height curving wood walls. the latter meanders through the structure to functionally divide spaces, most specifically the main entry’s atrium.

the design team describes the structure’s layout as, ‘a translation of the novartis brand, which is grounded in fact-based science—represented by the glass box—and a mission of caring and curing—signified by the soft curved timber structures that act as both the physical and emotional core of the building.’

the new facility will unite the three constituents that make up the company’s australian operations: alcon, novartis pharmaceuticals, and sandoz. the six-story development serves to increase staff interaction between departments and also promote innovation and identity.

the central atrium is envisioned as a spatially open place for interaction and communication between different floor levels, departments, and staff members. it unites the lobby, café, and novartis museum at grade with offices and meeting rooms above, and also accesses the building’s roof terrace.

to outline the aims of the new facility, jason smith, the managing director of novartis pharmaceuticals in australia, states:

‘to support our position as a leading healthcare company in australia, we need to create an environment that facilitates collaboration, inspires productivity and performance, and allows us to connect with the external world—with our customers and industry stakeholders. the design of our new building will help us achieve this.’

due for completion at the end of 2015, the novartis headquarters building is designed to achieve a 5 star green star rating from the green building council of australia, as well as a 5 star energy rating from the national australian built environment rating system.

弯曲的木板墙引入中庭
弯曲的木板墙引入中庭



这个模型明确地展示了这个项目的设计理念
这个模型明确地展示了这个项目的设计理念 ▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
已邀请:

要发表您的看法,请先登录