北京华为科技厂房园区 - gmp

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz with Nicolas Pomränke and Stephan Rewolle, 2010
项目经理: Patrick Pfleiderer, Helga Reimund, Zheng Fei
设计团队: Stefan Both, Chen Lan, Jan Deml, Christian Dorndorf, Johannes Erdmann
 
项目简介:
gmp·冯·格康,玛格及合伙人建筑师事务所设计的华为科技厂房在北京落成。在位于深圳和成都的华为软件基地相继落成后,这是gmp为中国的通信科技集团——华为技术有限公司设计完成的第三个研发中心。厂房园区总建筑面积达85000平方米,办公楼坐落在一片景观公园中,所有办公空间都拥有朝向园林的视野。

华为科技厂房坐落于北京西北的中关村环保科技示范园内,背靠风景秀丽的西山。设计方案以校园园区为原型,三栋研发办公楼在一片开放景观公园内呈组团布局,围合基地中央的餐厅建筑。园区通过一条环路组织外部交通,之后经由步行路网穿过绿化景观进入各办公楼。
 
四层高的研发办公楼采用了“8”字形平面——两个彼此连接的正方形,中间掏空形成内庭院。每个建筑组团的两内座庭院面向园区景观打开,成为贯穿建筑和景观的过渡空间。建筑首层幕墙采用浅色的天然石材百叶板,外形上构成一个坚实的基座,深色的上层建筑坐落于其上。上层建筑外立面为金属镶板和封闭玻璃幕墙的组合搭配,玻璃幕墙之间留有细长的通风窗扇。基座与上层建筑之间的缝隙为一道退进式玻璃窗带,为建筑首层带来自然采光。
 
餐厅建筑也采用了类似的由自然向人工过渡的空间布局,这栋浅色纪念碑式的单体有着独特的个性,表达了其作为员工相遇交际空间所承载的开放意义。建筑中央为一座日光中庭。自然光线透过天窗过柔和的射入室内。
 
华为科技厂房的独一无二在于其空间结构和设计手法令建筑与景观融为一体。建筑群统一的整体风格与单体均衡的体量尺度相结合,配合穿插交错的道路网络以及空间布局,为使用者带来丰富独特的空间体验。

In Beijing, gmp · Architects von Gerkan, Marg and Partners have completed the Huawei Technological Fac- tory Buildings. Following the previous projects in Shenzhen and Chengdu, this is now the third research and development center for the Chinese telecommunications corporation completed to a design by gmp. The development, with its gross floor area of 85,000 m2 and campus-like layout, provides a working environment that benefits from a close relationship with the surrounding landscape – nearly all workplaces face the park outside.
 
The outstanding feature of the place to the north-west of the Chinese capital, in the Zhongguancun Environ- mental Protection Park, is the impressive silhouette of the nearby West Mountains. Designed in the pattern of a campus, three buildings for research and development are grouped around a canteen building at the center of the development within open parkland. The site is accessed via an outer ring road and an inner network of pedestrian pathways.
 
The four-story research and development buildings are made up of two intersecting square building volumes that, in plan, form a figure of eight and enclose an entrance courtyard and a garden area. Both the courtyard and the garden area open out – in the manner of a gateway – to the landscape, thereby creating a transition zone between buildings and park. The first floor has been designed as a solid plinth with light-colored natural stone louvre elements, upon which rest the upper stories in a darker color. The upper facades consist of metal panels alternating with fixed glazing and slender ventilation casements. The upper stories are visually separa- ted from the first floor by the recessed glazed horizontal band of the second floor.
 
The canteen building features a similar sequence of spaces, with a gentle transition from the landscape to the architecture. With its monolithic, light-colored appearance, the building presents a different character in accordance with its more public function as a meeting place for the employees. At its center is the large atrium accommodating the lobby. A rooflight admits daylight into the main hall.
 
Huawei Technological Factory Buildings is an ensemble that derives its uniqueness from the spatial integra- tion of architecture and landscape and the interaction of design features. Tied together by the overarching order and scale of the building volumes, the user’s experience is enhanced by the attractive views offered by the network of pathways and the varied sequence of spaces.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


已邀请:

要发表您的看法,请先登录