葡萄牙莫什卡维迪牧灵中心(Pastoral Center of Moscavide)- Plano Humano Arquitectos

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Plano Humano Arquitectos
地点:葡萄牙,莫什卡维迪(Moscavide, Portugal)
建筑面积: 1729.0 m2
完工时间: 2016
照片版权: Jo?o Morgado
Authors: Pedro Ferreira, Helena Vieira
Engineering: GAPLR | Luis Reis, Eng
Empreiteiro : Odraude
 
项目简介:
为了满足多种功能的使用,莫什卡维迪(Moscavide)牧灵中心 由一系列设施构成,包括布道室、葬礼礼堂、教区住在以及满足其他功能需求的设施。
 
该中心与莫什卡维迪的国宝级建筑——圣安东尼教堂在地理距离上毗邻,在其他方面也有着紧密的联系。它们之间的互动与周围环境进行对话并形成了一定的关系构架。两个建筑作为两个时代的地标,虽然截然不同,但都相辅相成地丰富了当地的社区。
 
概念上,顾及到旁边圣安东尼教堂雄伟的体量,中心倾向于被设计成较小的体量。为了保证整个项目的连贯性,新建筑展现了一些当代元素在细节上的使用,比如混凝土的使用,利用白墙展示空间体量,用自然光连结建筑和周围环境等等。
 
因为不同的层级划分而导致的不同的室内空间利用,决定了室内空间从更为公共到更为私密的渐进式改变。同时,分离出的具有独立性和内省性的环境成为了通往葬礼礼堂的途径。
 
穿过莫什卡维迪大街可以到达建筑的主要入口,同时也是教区住宅的入口。该住宅贯穿整个中心,因此这是与它最近的连接方式。
 
中央大天窗终日投射出一束闪耀的高光,起到了统一所有室内空间的作用。
 
阳光照在了复活教堂之上,营造出了一条类似于礼拜仪式上出现过升华之路。这种感官效果,突出了空间的使用特质,强化了体验。
 
使用修长薄石片铺排成的整个表皮虚化软化了原本厚重而犀利的体量,形成了一个无形的属灵氛围。从内部看,空间在享有向外视线和充裕光线的同时,还传递出了一种庇护式和内省式的感官体验。
 
设计的最终结果是一个在材料上简单、清爽、优雅、真实且近乎粗犷的建筑。建筑的体量在空间中得到充分的展现,且糅合了自然光与人造光的交错使用,生成了一幅如画般的建筑图景,引领我们走进那虚无缥缈、具有仪式感和象征性的氛围中去。

From the architect. From the need to serve multiple functions, the Pastoral Center of Moscavide is composed by a set of facilities that include catechesis rooms, funeral chapels, and the parish residence, and these needs. 
 
The close proximity and connection with the Church of Santo António of Moscavide, a building undergoing classification as a property of national interest, provided premises for dialogue and framing. The two buildings stand out as landmarks of two eras that, although different, complement each other as reference points in the community.
  
Conceptually, we projected an extremely simple volume in articulation with the adjacent church that is also somewhat monolithic. However, the new building presents contemporary details, namely in the materials used, such as concrete, the white walls in the space volumetry, and the connection of the building with the surrounding natural light, which was a constant throughout the project. 
 
The differential use of in-house, spaces, due to their different valences, dictated the programmatic display that progressed from more public to more private spaces, leaving behind, in a more isolated and introspective environment, the access to the funeral chapels. 
 
Across the Avenue of Moscavide you can access the main entrance of the building, and also the parish residence, which ends up crossing the whole center, thus in close connection with it.
  
The great central skylight that unifies all the space shines onto the interior of the building a light that is high, strong, and always present. 
 
The sunlight shines onto the resurrection chapels and create a clear analogy with the liturgical passage they witness, characterizing space and emboldening the moment.
  
The slender lamellae lining the entire facade dematerialize and soften its austere volume, providing a spiritual and incorporeal atmosphere, whereas in the interior, they deliver a sensation of shelter and introspection while enjoying the view and all available light.
  
The final result is a simple, clean, elegant, authentic and almost rude building in terms of materiality, which together with the volumetric work of the spaces, and the crosstalk between natural and artificial light, results in a graphic building that transports us to an ethereal, liturgical and iconographic atmosphere.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲





























































已邀请:

要发表您的看法,请先登录