南非约翰内斯堡 Sasol 公司办公楼(Sasol Place)- Paragon Architects

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Paragon Architects
地点:南非,约翰内斯堡( 50 Katherine Street, Johannesburg, South Africa)
主持建筑师: Anthony Orelowitz, Tershia Habbitts, Jose Ferreira, Claire D’Adorante
建筑面积: 130000.0 m2
完工时间: 2017
照片版权: Tristan McClar
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。2003年5月,Paragon建筑事务所被选出,他们要设计位于南非约翰内斯堡市桑顿城凯瑟琳街50号的萨索尔(Sasol)公司新办公楼。2014年,Paragon建筑事务所获得过室内建筑与空间规划大奖。
 
萨索尔公司是一家非常大的跨国石油化工公司,在南非和海外有着广泛的业务部门和业务活动。这座新建筑将代替该公司目前在约翰内斯堡附近的14座建筑,并统一萨索尔公司的企业文化。在过去二十年中,萨索尔公司迅速发展,但其在约翰内斯堡的所有部门从来没有整合到一座建筑物中。事实上,这不仅仅是一座建筑物。该建筑需要反映公司的风土人情,回应场地,并体现在建筑软件和可持续设计当中。这栋建筑的室内空间需要容纳3000个曾经分散的员工,并且该建筑要能强调公司的价值观并保障工作场所的合理设计。
 
对委托人展示时,这种方法是非常成功的,但最终是建筑物本身赢得了这份委托。该建筑的核心是流通和服务空间,其他各种空间由一系列桥梁连接。该项目存在的重大挑战在于位于凯瑟琳街道的弯道,要确保面积约130000平方米的建筑物能够在垂直和水平方向上很好地连接。该建筑可以容纳至多7500人。
 
该建筑被模数化以适应广泛使用的玻璃包层和内部自然光。地面花坛中广泛地种植了植物以吸引鸟类和蝴蝶,并且该建筑将工作人员的福利作为主要的考虑因素,其中包括了在南非并不发达的公共设施和交通通道。该建筑是绿色星级认证的5星级建筑,它将于2018年建成。

Developer: Alchemy Properties/ Sasol Pension Fund
Structural Engineers: Sotiralis consulting Engineers
Mechanical Engineers:Adaptive Resources
Green Consultants: PJC
Landscape Architects:Insite
Fa?ade Engineers: Pure Consulting
Acoustic Consultant:Linspace
Contractor: Aveng Grinaker LTA
   
From the architect. During May 2013, Paragon Architects was appointed as the Architects of a?new Corporate Office on 50 Katherine Street in Sandton, Johannesburg, South Africa. In 2014 Paragon Interface won the invited competition for Interior Architecture and Space Planning.
   
Sasol is a very large multinational Petrochemical Company with a wide variety of business units and activities in South Africa and abroad. This building was to replace their current occupation of 14 buildings around Johannesburg, and unify the Sasol corporate culture. Sasol had grown rapidly over the last two decades and had never occupied a single building with all of its Johannesburg based business units. As a result this was much more than just a structure. The building needed to reflect the mores of the company, respond to the site, and react to developments in architectural software and sustainable design. The Interior Architecture needed to accommodate over 3000 previously dispersed staff in a single building allowing for a consolidation of company values and work place design.
   
Their logo which encapsulates their values, provided the departure point for the conceptual design of the building. Combined with Paragon’s pursuit of architectural design technology and developments in material development the building combined an approach to Sustainable Design.
   
This approach proved to be very successful in presentations to the tenant, but it was ultimately the architecture that won the commission. A central core of circulation and services ties the building together and the various areas are linked by a series of bridges. A major challenge was the site which is on a curving edge of Katherine Street, and to ensure a large building of 130000m2?(lettable area: 68000m2) could be accommodated and well connected both vertically and horizontally. The building can accommodate up to 7500 people.  
 
The building was modeled to respond appropriately to the widely used glazed envelope and the impact of natural light internally. The ground podium was widely planted with indigenous plants to encourage birdlife and butterflies and the well-being of staff was a major consideration, including facilities and access to public transport which is generally not well developed in South Africa. The building has a 5 Star Green Star Design V1 rating, which will be confirmed As Built in 2018.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲










已邀请:

要发表您的看法,请先登录