项目概况:
建筑设计:Sou Fujimoto Architects
地点: 日本北海道(Hokkaido, Japan)
项目时间:2006
基地面积:14,590 平方米
建筑面积:2,536 平方米
照片版权:Daici Ano & Sou Fujimoto

项目简介:
我认为,如果只用分散的手法设计一个建筑,那它一定是梦幻般的建筑。采用这种方法也可以达到精确的设计。可以通过巧妙移动小的组合单元来实现复杂的建筑功能。建筑的平面是灵活的,因为它是随机的。

随机的建筑设计手法,精确设计与意外景观
该治疗中心接受精神失常的儿童,生病的儿童生活在其中,通过治疗恢复心理健康。 可能有人认为,这是一个非常特殊的建筑,它的空间是丰富的,像是一个大房子,也像一个小城市,有亲密感的房子,也是多样化的城市。 它采用松散的设计手法。

此外,此设计手法的达到另外一些效果。

尽管建筑内部的空间是由建筑师设计的,看上去却是根本没有经过设计、自己不经意生长出来的。它是模糊的、不可预测的、充满令人惊奇的因素。不是刻意设计出来的。大量的细节是不经意之间的模糊状态。

选择性和应急/自由和不便
由于单元体是随机布置,一定会产生一些凹空间。在生活区玩耍的儿童可以躲藏在其中。虽然这样的空间没有切实的功能,采用规则的设计可以避免这样的空间,但是,孩子们在其中游戏,如原始人一般自由的建立对环境的认识,并在其中自得其乐。他们可以在其中躲藏、露面、休息、跑来跑去。空间互相分离或连接,通行或 绕行,得到了各种各样的生活的空间。

可以说,这里没有中心,也可以说,这里有无数的中心。许多的“相对中心”总是互换并在不断变化着光 影。总是交汇处和变革意识是谁在那里或轻的状况。 对于工作人员来说,工作人员室是一个功能性中心。对儿童来说,客厅、一间单人房,一个凹空间都可以是一个中心。 在富于变化的空间中可以找到“偶然”的中心。

(文内标注:archdaily,archgo;组织:树状模式)
This is the treatment center for mentally disturbed children where they live together to get regaining their mental health. It may be thought that it is a very special building when I write so, but it is truly rich life space that requested in origin like a large house and also like a small city, the intimacy of a house and also the variety of the city. This is a proposal of a loose method.

The method of being random
A precise planning / Accidental landscape

If It was possible to make a building with such a method how something was merely scattered, I thought it was a dreamlike building. And, as for this method, surprisingly precision planning is possible. As opposed to the complicated program called for, moving a box delicately, the plan can be flexibly packed just because it is random.

However, the first feature of this method is over there.
Although, this space is created as a result of an infinite, strict and artificial design process, it stands as a place which is not planned at all, or which has been made automatically with no intention. The place which is vague, unpredictable, filled with unlikelihood. Something that is not meant is produced as a result of an intentional and strict design act. And plenty of a place is achieved because of ambiguity for not being intentional.

Selectivity and contingency / freedom and inconvenient
A surely irregular alcove-place is produced between the boxes placed at random. It is the place of a small scale where children can hide in while they are connected to the living area. Although it is the space with no function in which it can make it avoidable in a simple form strangely, children play with the place like the primitive man who interprets landscape freely and lives very well in it. They hide in a place behind something, show up, relax at back, and run about here and there. By being separated and being connected are compatible, freedom and inconvenient live together in the meantime. Plenty of the place for living is achieved.

It can be said that there is nothing center here and conversely, it can be said that there is a countless center. They are “relative centers” which always interchanges and changes with the consciousness of those who are there or the condition of light. For the staff, a staff room is a functional center. For children, living room, a single room, or an alcove is a center. The occasional center is found out in fluctuation of space.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册