登录免广告

上海画家之家(建筑改造) - 俞挺(Wutopia Lab)

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
设计公司:Wutopia Lab
主持建筑师:俞挺
项目建筑师:俞挺
建筑设计:夏慕容,黄河
室内设计:宋梦娇,潘大力
业主:李斌
建筑面积:250m2
建造时间:2014-2017
摄影: CreatAR Images 清筑影像(艾清,毛盈晨,史凯程)

 项目简介:
画家李斌有两座画室,第一画室和第二画室,分别由矶崎新和 Wutopia Lab 设计。他希望通过第二画室的改建,把第一画室的居住功能置换出来。最后第一画室作为画室,而第二画室作为画家之家,并有天桥连接。
 
主持建筑师俞挺说:“我坚持在设计中建立一种对偶的关系,我和画家,矶崎新和我,我的旧作和新作,周边建筑和画家之宅,李斌的画作和居所,所有现在的信息会综合成上句,下句就是我要创作的建筑。上句在形式上的丰富和内容的贫乏,决定了下句在形式上的朴素和内容丰富得以成立。”
 
一楼除了起居室含餐厅厨房,车库,茶室还有两个画库,二楼是男女主人卧室,当中是兼做佣人卧室的书房,配有工作阳台。一、二画室的连接天桥就在两个卧室中间。
 
我们把画家常用的红色粉刷了起居室。在西南角天花上引入天光,这耀眼的光和红色把起居室变成画家的神圣空间。画室旧有的各种天窗让画家之宅变成了天光之家,不同尺寸的光线有如瀑布倾泻到室内。
 
建造过程中,画家也参与进来。楼梯和电梯之间的空隙,在屋顶安装了天窗,画家在天花刷了一层天蓝色。结果天光把蓝色反射得到处都是,变成了一个偶发的神圣空间。
 
室内采用灰色作为背景,很好的衬托了画作。
 
由于造价,我们没有选用耐候钢,钢板的锈蚀的过程中一度呈现美丽的金黄色,后来刷上防锈漆后,就变成目前的深咖啡色。
 
庭院里有棵大香樟,所以画家之宅的北面以树干为界。但树冠影响到了二层,我和画家都不愿意修建树枝来保全建筑气候边界,最后我把这面墙做成了斜墙。为了突出树,作为在树的背景的局部立面改成了钢板。
 
而外立面上选用了浅灰色,并在涂料未干的时候,用木模根据设计压出肌理,使得灰色的房子闪闪发光。萤石以干粘石工艺设计了墙裙,希望它在夜色中能够如银河闪闪发亮。
 
这个立面上的窗分两类,线性窗是新设计的,方窗是业主几个建筑废弃的旧窗加以利用,所以尺寸各异,仔细看,窗框颜色也有些差别,位置则是根据室内家具按需求确定,就此形成立面。
 
南面阳台的立面纹样是画家自己设计的图章,原来用图案的铁板遮住阳台是处于保证采光同时兼顾视线阻挡和防盗。现在这个图章纹样成为南立面重要的标志。
 
时间最终把画家之宅变得简单朴素。

Artist Li Bin has two studios. The first and the second studios, respectively, are designed by Isozaki and Wutopia Lab. Li wanted the renovation to shift the living functions from the first studio to the second studio. The first studio has now been repurposed as his own museum, while the second studio has been converted into his house, a painter’s house. A bridge connects these two spaces. 
 
Yu Ting, the Principal Architect at Wutopia Lab, explains: “I insist on the establishment of a dual relationship in the design, me and the artist, Isozaki and me, my old project and new one, the surrounding buildings and artist’s house, artists’ paintings and residence, all these information leads to Plain house.

In addition to a garage, tea room, and living room which contains the kitchen and the dining room, the first floor includes two storage spaces for his works. On the second floor there are “his” and “hers” bedrooms, a study which can be used as a servant’s quarter, and a work balcony. The bridge connecting the first studio to the second studio begins at a mutual space between the two second floor bedrooms.
  
In contrast to the thus far monochromatic use of color, we used Li’s trademark color, red, to paint the living room. A singular skylight was positioned in the southwest corner of the living room ceiling. The radiance of the red changes with the weather and the time of day, at the climax of the interplay between these two elements, color and light, the living room takes on an ineffable atmosphere. It is the “sacred” space in the building’s parti. These windows make Plain house into a sky lit house; the different sized openings allow light to waterfall into the interior.
  
The artist, Li Bin was involved in the construction process. At the heart of the building there is a small sky lit space, “the” space. The artist painted the walls a sky blue. The boundaries of the blue walls blur with the sky above. As a result, the light from the blue sky resonates with the blue walls giving the space an ethereal glow. One forgets this space exists between the staircase and the elevator.
  
The inner walls were painted gray, an ideal backdrop color for Li’s paintings.
  
As a result of the cost, we did not use weathering steel, when the steel plate is eroded presenting a beautiful golden yellow, then we brushed anti-rust paint, it become a deep brown.
 
There is a large camphor tree in the courtyard, so the north side of the house is bounded by the tree’s trunk and roots. The tree’s canopy inevitably presses up against the house. Out of respect for the tree, the wall here is sloped inwards. In order to highlight the tree’s texture, we changed the material of this part of the façade into steel. The steel will mature with the natural environment.
 
Plain House’s façade is a lighter gray. Before the exterior paint fully dried, we use a wooden mold to print leaf patterns onto the façade, making the gray exterior shimmer in the sunlight. We used fluorite to dry the stone design of the skirt of the wall, hoping it may shine like a star in the night sky above.
 
There are two types of windows on the façade, the old windows and the old ones. Square windows were from old buildings, which the artist wants to apply on Plain house. Given to the fact, size and color of these windows are different. All the positions are designed according to the design’s needs. These new and old windows decorate the roof and the facade of Plain house.
 
The façade of the south side holds a seal of the artist’s own design. The seal’s perforated iron plating allows for lighting in addition to privacy and security. This seal defines the south side of the house.
 
As time has passed, the artist’s house has grown to become simple and plain.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲



































已邀请:

要发表您的看法,请先登录

郑易人 - 建筑

赞同来自:

我喜欢这种房子,充满着色彩,充满着个性!