比利时根特某修道院翻新改造(BuBaO Sint-Lievenspoort)- evr-Architecten

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: evr-Architecten
地点: 比利时,根特(Sint-Lievenspoortstraat, Ghent, Belgium)
建筑面积: 6000.0 m2
完工时间: 2016
照片版权: Stijn Bollaert

​项目简介:
在一个关乎照顾与教育的场地上,位于根特的新哥特风格修道院 Sin-Lievenspoortn 经过修整,复原和扩建成为了为存在听力和语言障碍,以及自闭症的儿童提供服务的一个新学校。这个具有纪念性的建筑综合体成为了在整个场地上具有清晰流线模式的一个元素。
 
已有的建筑每年都会吸引很多人,在这次全面的修缮中空间特性得到了恢复。这里曾经具有充足的光线和空气。一个不符合空间特性的附属建筑在这次被拆除代替以绿色植物环绕的会议室和一个拥有供小孩玩耍的屋顶露台的多功能空间。新建的部分实现了亲人的空间尺度和导向,以及学校的特质。该区域因此变得更加自然和充满绿色。
 
富有历史的走廊也得到了修缮。围绕这些走廊的是具有功能性和可变性的宽敞教室。另外,一条新的通道被以双层表皮的形式加在了一层和二层的建筑外面。通道加强了室内和中庭的视觉和物理关系。悠久的小教堂也被重新使用起来,当作了有换衣室的体育馆,体育老师的办公室以及位于教堂唱诗班位置的休息室。
 
维修工作在可持续发展策略上也具有独特性。地板,窗户和屋顶都进行了隔温处理。同时,进行热量交换的通风系统最大程度的减少了热量的损失。在材料的使用效率方面,改造尽量的重新使用了已有的材料。大部分的卫生用水也都来自对雨水的回收。

Architect Renovation: Callebaut Architecten
Engineer Stability: Studiebureau Mouton
Engineer MEP: Istema
General Contractor: THV Jan De Nul - Van Laere
Client: Scholen Van Morgen
   
From the architect. On the site for care and education Sint-Lievenspoort in Ghent a neo-gothic cloister becomes refurbished, restaured and expanded as a new school for children with conditions concerning hearing, speech and autism. The monumental complex becomes an element in a new clear pattern of circulation throughout the site.
   
The existing building that has lost a lot of its attractiveness throughout the years gets a fresh overhaul in which the spatial qualities get restored. There’s once again an abundance of light and air. A non-qualitative addition in the inner courtyard is being removed to make place for a green meeting room and a multifunctional space with a roofterrace on top for the children. The new additions serve to realise human scale, orientation and identity for the school. The area becomes more natural and green.
   
The historical hallways get renovated. Around these hallways are functional, flexible and spacious classrooms. In addition a new passage on the first and second level gets added as a double skin outside the building. This passage reinforces the visual and physical relationship between the interiors and the courtyard. The historical chapel gets reclaimed as a gym with changing rooms, an office for the gymteachers and a room for relaxation in the choir of the church.  
 
The renovation is also unique in the sense of sustainability. The floors, windows, roofs get insulated. There’s also mechanical ventilation with a heat exchange to minimize heat losses. In terms of material-efficiency, as much of the existing materials as possible got reused in the project. Most of the sanitary water comes by way of rainwater-recuperation.  





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲































已邀请:

要发表您的看法,请先登录