项目概况:
建筑设计: fjmt
地点: 澳大利亚(200 George St, Parramatta NSW 2150, Australia)
建筑面积: 43935.0 m2
完工时间: 2016
照片版权: Brett Boardman, Demas Rusli, Mark Merton, Gareth Hayman, Sandor Duzs, John Gollings, Rodrigo Vargas
 
项目简介:
来自建筑师的介绍:这个项目旨在设计理想的工作场所,以及创造城市生机。EY 中心位于悉尼的谭可流(新南威尔斯殖民地的第一个水源)。我们期望这个建筑能够重新诠释并尊重这个地方的过去和独特性。

我们构想了一种不同类型的塔式建筑——温暖、人性化、可以对大家的需求作出回应。这才是一个健康并且可持续的工作场所。
 
从旧海岸线的砂岩中升起的一座塔
我们想看看是否能让一座大楼从基地中“生长出来”,成为其灵感、建材及特质一一实体化的结果;如此才能展示、诠释和巩固这个独特的场地和场所感。
 
这座城市,甚至在我们的选址的场地上恰恰就有极佳的黄砂岩。这些砂岩被采得后再裁成块,用来铺砌大楼的核心筒。这种建材仿佛是直接从地面升起,形成大楼的“脊柱”。
 
土著艺术家朱蒂·沃特森在这块砂岩上雕刻了的一幅美丽的艺术品,对场地丰富的文化历史作出了的深刻理解和诠释。
 
新建筑的地面层设有小亭和公共空间,并且用石头砌成,弯曲并折叠起来后用于建造台阶。这个地方同时用于展示从悉尼殖民时代和维多利亚时代的遗址中所发现的考古文物。
 
一条青铜线被嵌入地板中,从公共区域穿过大厅,刻下殖民时代前的河口线。
 
悬空向外伸展的折叠式木架,在街道和大楼门厅形成一种温和的分界,保留了人行道之余,还将光线反射进大厅内部。这种轻轻弯曲并折叠的遮阳篷就像一排树木,在溪水沿岸提供庇护。
 
木塔
在城市里,一座拥抱自然材料,用木材制成的塔,从它周围的灰色建筑物中升起。
 
这是通过多层的立面来实现的。外层是一层低铁透明玻璃,之后是一层自动木质百叶窗,位于密封的,空气压力的空腔内,清洁无尘,最内层是双层玻璃高性能绝缘单元。
 
这样一来建筑的外观挤区分于周围的其他建筑物,而且更加优越。它是干净透明的,木材的天然颜色在阳光下闪闪发光。
 
事实上,这栋建筑是由传统材料,石头,木头和玻璃构成的建筑,这些都是几千年来我们一直在使用的材料,但我们结合了最先进的技术系统。
 
可回应的工作塔
该塔利用完全的光面地板、广泛的自然采光和综合的 LED 照明系统创造了开放、灵活、可行的和方便沟通工作环境。
 
重要的是,这建筑的表皮是一个响应性的表皮,一个动态的结构,自动适应到太阳的位置和白天的时间来控制热负荷和天空的眩光. 他逐渐调整的木材屏风将光线过滤成一种温暖的感觉再进入室内。
 
外部,建筑物随着太阳的移动而变化,西立面在早上变得干净开放,下午变成封闭的木材外观。
 
尽管在市中心的一个紧靠的地方有一座大型建筑,我们仍然仔细研究了这个地方的历史和丰富的场地信息并试图揭示和深化它们。
 
在这个日益全球化和像悉尼的这样的国际城市背景下,这是澳大利亚的本土设计,一次澳大利亚建筑师、设计师、顾问、艺术家、家具设计师和制造商、承包商和开发商的合作。我们努力使我们参与全球化竞争的城市变得更有吸引力,让它变得更独特,更真实,更具竞争力。



Builder Contractor: Mirvac Constructions Pty Limited
Developer: Mirvac Projects Pty Limited
Project Manager: Mirvac Constructions Pty Limited
Town Planning Consultants: JBA Planning Pty Ltd
Civil Consultants:BG&E
Structural Consultants: BG&E
Mechanical Consultants: Arup
Hydraulic Consultants: Arup
Fire Consultants: Arup
ESD Consultants: Arup
Vertical Transport Consultants: Arup
Fire Sprinklers Consultants:DP Consulting
Facade Consultants: Surface Design Pty Ltd
Geometry Consultants:AR-MA
BIM Consultants: FJMT
Wind Consultants: CPP Wind Engineering & Air Quality Con-sultants
Heritage Consultants: Godden Mackay Logan Pty Ltd
Acoustic Consultants: Renzo Tonin
Geotechnical Consultants: Coffey Geotechnics Pty Ltd
Traffic Consultants: Colton Budd Hunt and Kafes
Principal Certifying Authority: Advance Building Approvals Pty Ltd
Accessibility Consultants: Morris Goding Accessibility Consulting
Independent Commis-sioning Consultant: Engineering Commissioning Services
Owner:Mirvac Property Trust and AMP Capital Wholesale Office Fund
   
From the architect. At the heart of this project is both workplace design and city making. We have sought to make a building that reinterprets and honours the uniqueness and history of this place, positioned at the edge of Sydney’s Tank-Stream (the first water source of the colony of New South Wales).
   
We envisaged a different type of city tower; warm, human and responsive, to create a healthy and sustainable workplace.  
 
A Tower Rising from the Sandstone of the Old Shoreline
We wanted to see if we could make a city tower grow out of its site, being the source of its inspiration, its material and character; and in doing so somehow reveal, interpret and reinforce this unique site and sense of place.
   
The beautiful Yellow Block sandstone on which this City and our site rests was quarried and blocked, and is used to clad the core of the new tower, rising from the earth to form the spine of the new tower.
 
Into this sandstone is carved a beautiful artwork by Aboriginal artist Judy Watson. It is a work deep in meaning and interpretation of the rich cultural history of the site.  
 
The ground of the new building, kiosk and public space is formed in stone, curved and folded up to create steps, and a place to display the site’s archaeological findings from Sydney\'s colonial and Victorian-era.
   
A bronze line has been incised through the floor of the public domain and into the lobby, marking the edge of the water from the pre-european estuary.
   
Forming a soft edge to the street and public foyer is a suspended awning of folded timber planes reaching out, protecting the footpath and reflecting light into the lobby interior. This gently curving and folding awning is like a row of trees providing shelter at the edge of the tank stream.
   
A Tower of Wood
Embracing natural materials, it appears in the city as a tower made of timber rising out from the greyness of its neighbours.
   
This is achieved through a facade made from multiple layers. The outer layer is a single sheet of low iron clear glass, behind which is a layer of automated louvres of natural timber, located within a sealed, air-pressured cavity that is clean and dust free, and finally the inner layer is a double glazed high performance insulating unit.  
 
The result is a facade that outperforms any of the surrounding grey glass buildings and looks nothing like them. It is clear and transparent and the natural colour of the wood glows in the sun.
   
In essence, 200 George Street is a building made of traditional materials, stone, wood and glass; material that we have been building with for thousands of years, but here unitising the most advanced technology systems.
   
A Responsive Workplace Tower
This tower creates work environments that are open, flexible, enabled and connected with its fully glazed floors, extensive natural lighting and integrated LED lighting system.
   
Importantly the envelope is a responsive skin, a kinetic architecture, adjusting automatically to the position of the sun and time of day to control heat load and sky glare. This progressively adjusting timber screen filters the light into a warm timber glow reaching deep into the interior.
   
From outside, the building changes in appearance as the sun moves, the western facade clear and open in the morning and more closed and timber in appearance in the afternoon. 
 
We have looked carefully at the history and great richness of this place and tried to both reveal and deepen it, despite the presence of a large building on a tight site in the heart of the city.
   
In this increasingly global context and the international city that Sydney is, this is a work of Australian Design; a collaboration of Australian architects, designers, consultants, artists, furniture designers and manufacturers, contractors and developers. We have tried to make our competing global city more desirable and competitive through making it more unique and true to itself.
 
 

已邀请:

要参与讨论请先登录注册