共 20+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计: JKMM
地点: 芬兰,埃斯波(Otaniemi, Espoo, Finland)
建筑面积: 7505.0 m2
完工时间: 2017
照片版权: Tuomas Uusheimon
 
项目简介:
对这座由阿尔瓦·阿尔托(Alvar Aalto)设计的原赫尔辛基理工大学图书馆进行改造是 JKMM 事务所接手的第二个项目。他们位于塞伊奈约基的第一个项目,也是对原有图书馆进行改造,新添了一座由铜板覆盖的翼楼。而在 Otaniemi,JKMM 的任务是对原有图书馆较高层的现代主义风格的室内进行修复和翻新,并对原来被用作书店的较低楼层室内部分进行全新地设计。这些地方现已被重新改造为新媒体空间,以确保工作、研究(包括独立性和合作性)以及社交互动。
 
该项目是一个极为有趣的案例,在保留具有重大意义的20世纪室内风格的同时,引入了全新的斯堪的纳维亚设计。光,是总体设计构思中一个重要的因素。较高楼层中阿尔托的室内设计保留更为完整,充足的光线使这里成为学校收藏的理想展区。
 
杂志期刊被放在上方带有玻璃罩的展览桌上,增强了图书馆这一区域作为文娱及文化空间的整体氛围。较低楼层在设计上面临的挑战是如何引入自然光。在建筑的底层,带有天窗的中庭空间直接延伸到地下室,这在确保日光透入的同时,使主楼梯能够连接全部三层空间。
 
尽管如此,为给地下室区域增添温馨友好的氛围,JKMM 的人工照明方案依然必不可少。大量白色吊灯不仅引人注目,即使在一年中最暗的时期也能进行有效地照明。它与深色纺织材料的使用一同为室内增加了温暖和活力。这是为了使这座图书馆能够吸引将它用作公共休息室、带有笔记本电脑的学生。
 
嵌入墙内的如六十年代标志性太空球形椅(Eero Aarnio Globe chair)般的软垫围合空间为需要安静环境的学习研究以及小憩提供了一个隐蔽的场所。实际上,这里体现的北欧风格的影响也是之前提到的向不朽的阿尔瓦室内设计引入新篇章的一部分。
 
JKMM 的室内高级建筑师 Päivi Meuronen 表示:“我们希望这座建筑能体现斯堪的纳维亚设计理念中最为核心的部分,使每一天对于每个人来说都是特别的存在。”
 
* 阿尔托大学,是一所主要位于芬兰大赫尔辛基地区的大学,其由在各自领域内顶级的三所大学——赫尔辛基理工大学、赫尔辛基经济学院和赫尔辛基艺术设计大学合并而成。



Interior Design: JKMM
Interior Architect Team: P?ivi Meuronen, Noora Liesimaa, Rami Lehtim?ki
Lead Architects: Arkkitehdit NRT
Service Design: Kuudes Kerros Oy
Contractor: NCC Rakennus Oy
Refurbishment Exterior: Arkkitehdit NRT Oy
Lightning: Artisan Rinaldo
Fixed Furnishing: Retent As
Client: Aalto University Campus & Real Estate
Non-Fixed Furnishings: Verhoiluliike Wiik Oy ja Verhoomo Julkistila Oy
 
From the architect. This is JKMM’s second project reworking an Alvar Aalto designed library. The first was at Sein?joki where the existing library was extended with a new copper-clad wing.? At Otaniemi, JKMM was appointed to restore and update the listed Modernist interiors in the upper floors of the building and to create wholly new interiors to its lower floors that were previously used as bookstores. These have been remodeled to house new media spaces as well as to enable both solitary and collaborative ways of working, research as well as social interaction.
 
The project is an interesting example of working with twentieth-century interiors of great importance while introducing a wholly new layer of Scandinavian design to the building. ?Light has been an important factor in the overall design concept. On the upper level, where much of the Aalto interior was intact, there was abundant light making this an ideal space for exhibiting materials from the University archive.
 
Magazine racks were replaced with glass-topped tables for display, enhancing the overall feel of this part of the library as a civic and cultural space. On the lower level, the challenge was to introduce natural light. At ground level, a top-lit atrium space cuts through to the basement floor enabling daylight to filter in and around the main staircase uniting the three levels.

The artificial lighting scheme by JKMM has, nonetheless, been critical in turning the basement into a convivial space. Its plentiful white pendant lighting is not only striking but will be effective in illuminating the space even in the darkest periods of the year. It works well with JKMM’s use of deeply colored textiles that add a youthful sense of warmth to the interior. This is about making the building feel inviting to students who also like to use this space as a common room and a place to bring their laptops.

Cave-like upholstered enclosures in the walls provide seclusion for quiet research and even a catnap much as the iconic Eero Aarnio Globe chair from the sixties did.? In fact, the Nordic influences on JKMM’s work in this part of the building are part of a wide tradition that gently introduces a new chapter to the timelessness of Alvar Aalto’s interior above.

P?ivi Meuronen, senior architect at JKMM interiors says, “We wanted this building to be about something that is perhaps at the very heart of Scandinavian design ideals, making the everyday special for everyone.”
 
已邀请:

要发表您的看法,请先登录