泰国曼谷 WSS 住宅(WSS Residence )- seARCHOFFICE

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: seARCHOFFICE
地点: 泰国曼谷市帕亚泰区(Phaya Thai, Thailand)
建筑面积: 795.0 m2
完工时间: 2016
照片版权: Weerapon Singnoi
 
项目简介:
这栋私人住宅是由业主亲自操刀设计的一个项目,并从建设方案的第一个草图设计,业主就开始介入了。这栋建筑与另一个家庭的住宅共处同一个地块,有一处开敞的草坪。

作为该区域不可多得的私人住宅,这个项目便颇具声望。被低矮的公寓楼环绕,通过建筑规划的方式来实现自身的隐蔽性。

项目基地呈一个十分狭长的矩形,建筑十分巧妙的利用了这个地块的最大长度。在用地的总体规划中,这栋建筑不得不考虑与现有建筑的协调。项目的大多数开口均面对开敞的庭院设计,而建筑坚固的外墙则后退至附近的高层建筑。

这栋住宅的建筑设计很好的实现了“实体”与“虚体”的角色切换。一家人在一座三层建筑里和睦地生活;而每个家庭成员在拥有自己的独立空间的同时,也能在一层享受与家人共同相处的时光。

业主自己更倾向于采用自然通风而非空调。因此这座建筑,尽可能多的捕捉自然风。

通常被用作屋顶的雪松木瓦,在这栋建筑中被重新定义。建筑瓦片的独特质地,将生硬的立方体转变为一个轻巧的几何构件。使整栋建筑看起来仿佛被披上一层雪松褐色的羽毛。
 
在整体建筑群中,既有后现代主义元素,也囊括了热带建筑元素。也许,最直白的结论就是,这是一座富有情怀的建筑。

 From the architect. This Private Residential project was create by the owner’s programs and involvements from the first brief to the construction. The House is in a land plot which connect to the Family compound in which has open ground lawn. The site is prestige since there are not many plots of land in the area where is still Private House. Surrounded with lowrise condominium, this project is to find its own privacy using Architectural planning.

The site is quite narrow rectangular and the building efficiently occupies maximum length of the land. The House has to fit in gently with all existing houses in the master plan. Most of the openings are designed to face the courtyard while solid wall back to the high building neighbour.

The Architecture design of this house is the play between solid “Mass” and solid “Void”. Family members warmly live together in a 3 storeys building. Privately planned to have each own functional space and, at the same time , joined at the family area on the first floor.
 
The house planning is initially plan to have pocket decks sorted in the mass. They are pool, wooden porch, small garden and sometime, just space. The owner, himself , appreciate natural ventilation rather than air conditional one. So the house is carefully design to catch the natural air as much as possible, by orienting the void in such a way that, on a nice day, there is no need for air condition.
 
Cedar shingle, normally used for roofing, is reintroduced to perform in vertical gesture. The unique texture of the shingle volume, turns the solid cube masses into a light weight geometry volume. The mass seems to have cedar brown feathers skin.

The scale of the space and the material arrangements , makes this house seamlessly links to the original family house from the 60’s.

Most of the old furniture could fit in effortlessly in this house.
The wooden house pendulum clock is one sample.
Time suspended in the space of the Architecture.

There are elements of the late modernism and tropical architecture in the ingredients.? Maybe, the simple conclusion is , A Nostalgia Architecture to live in.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲

























已邀请:

要发表您的看法,请先登录