墨西哥 S E L 住宅改造更新(S E L House )- CampoTaller

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: CampoTaller
地点: 墨西哥,科约阿坎区(Coyoacán, Mexico)
主持建筑师: Humberto Moreno H.
建筑面积: 220.0 m2
完工时间: 2016
照片版权: Moritz Bernoully 
 
项目简介:
该项目位于墨西哥城科约阿坎(Coyoacán)街区,旨在对一处20世纪70年代建造的住宅进行改造和干预。

设计方案专注于改变原有的建筑理念,以满足新住户的需求。
 
改造
改造的一个主要目标是将阳光引入所有室内空间,改善住宅与周边环境之间的视觉关系。花园的主角是一棵树龄80多年的胡椒树,住宅半环绕着它。原建筑使用装有假拱和厚木框的窗户。现在两者都已被拆除,新的矩形钢制窗框为住宅首层提供了更好的视野和通透性。花园中必须建造一个新贮水池,我们就借此创造出一方平静的水面,如一面镜子映出胡椒树冠,并冷却流经花园的空气。
 
我们重新组织内部空间,拆除墙壁,将厨房、用餐区和客厅调整为“自由平面”。住宅内采用集成家具,包括新建的木制楼梯。
 
干预
干预事项包括恢复使用屋顶露台,将其既作为敞廊和温室,也作为通往二层卧室的前厅;二层卧室内新建了洗手间。一层的服务用房面积减到最小,在住宅后部围合一个服务庭院。新的外部空间改善了厨房的光照和通风情况。
 
新建的独立服务用房采取超轻黏土堆叠而成的可渗透立面,施工过程使用了最少用量的水泥和如同搭建纸牌屋的技巧。
 
现场浇筑混凝土构件时选用了一种实验性的模板技术,以便在住宅的原始结构和新建部分之间进行视觉区分。棕榈席(拉丁美洲使用棕榈树叶手工编织的地毯)创造出独特的混凝土表面纹理。
 
对新贮水池的需求,恰好为老胡椒树带来如镜的水面和倒影。
 
新住户是两位热爱植物的生物学家,混凝土仿生的有机外观加深了他们与住宅的感情。

Structure : Ricardo Camacho
Construction : CampoTaller
Masonry : Plácido Camacho
Divisions : Ibarra herrerías
Electric : Daniel Pe?a
Hydrosanitary : Ismael Reyes
Carpenter : Fidel Santiago
From the architect. The project is situated in in the Coyoacán neighborhood of Mexico City. It consists of the modification and intervention of a house built in the 1970s.
 
The proposal focuses on adapting the architectural concept that was no longer able to meet the needs of its new inhabitants.
 
Modification
One of the primary targets was admitting daylight into all interior spaces and improving the visual connection between the house and its immediate surroundings. The garden is dominated by a more than 80 years old peppercorn tree that is framed on two sides by the building. The original building structure had windows with false arches and thick wooden frames. Both have been changed and the new, rectangular steel frames offer a better view and general transparency on the ground floor level. The necessity of constructing a new cistern in the garden was taken as a pretext to create a surface of water on top of the container, serving as a mirror for the crown of the adjoining peppercorn tree and to cool down the air flowing through the garden.

The interior was reorganized, demolishing walls in order to organize kitchen, dining space and living room in a "plan libre". The newly introduced wooden staircase becomes part of the integrated furniture on ground floor and first floor.
 
Intervention
 
The intervention consists of the reactivation of the roof terrace as a loggia/greenhouse, that also serves as the a vestibule to the first floor bedroom which is extended by an extra bathroom. A service room on the ground floor is reduced to a minimum, generating a service patio on the back of the house. This new exterior space offers light and ventilation for the kitchen. 
 
The now detached service room is provided with a new, permeable facade made out of extremely light clay tiles, stacked with minimum use of cement and a technique similar to a house of cards.
 
In order to make a visual distinction between the original structure and the new parts of the building, an experimental shuttering technique was used for the concrete elements cast in place: the surface structure is created by introducing petate-sheets (carpet-like elements that are hand woven out of palm-leaves) into the concrete 
 
The need for a cistern, gave way to propose a water mirror with the idea of ??reflecting the old peppercorn tree .
 
The almost organic looking concrete gives an additional reference to the clients, two biologists and plant lovers.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲

















已邀请:

要发表您的看法,请先登录