美国某制药公司生物工艺创新中心(Bioprocess Innovation Center )- Clark Nexsen

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计: Clark Nexsen
地点: 美国,北卡罗来纳州(6051 George Watts Hill Dr, Durham, NC 27709, United States)
主持建筑师: Pat O’Keefe
建筑面积:5760平方米(62000.0 ft2)
完工时间: 2016
照片版权: Mark Herboth Photography, Jordan Gray
 
项目简介:
生物工艺创新中心位于狭窄的半岛上一个密集的丘陵森林中,建筑与景观的相互交织回应了丰富的地形。通过停车场平台和沿着山坡逐级向下的公共路径的设置,现存的地貌因此而得到保护和加强。该设计合着几个条状体块沿着一小径排列悬浮于森林板块之上,并通过窗内景色把人与大自然连接了起来。该设计使小径转接并入室内的走道和几种公共空间连接起来,促进了合作。
 
综合性建筑工程公司(Integrated A / E firm)Clark Nexsen 提供了所有的建筑和工程设计服务。设计通过回应现有的景观,来开发一种积极促进建筑形式和自然结合的组合方式。一个由两条小溪环绕而成的狭长半岛,让建筑有机会沿着半岛东西脊布置在相对平坦的地面上,以利用起向南的朝向。停车场通过(将斜坡)转换为阶梯式平台来顺应倾斜的地形。
 
受到阳光透过层层落叶阔叶林时所产生的透明度启发,设计师在建筑的形式上呈现了其几何和形态组合的重叠性。建筑物功能布局的划分也清晰地表达了这样的形式,被统筹成三个主要条状区域:实验室区域,行政区域和公共空间区域。这三个区域的形态及其内部平面和体量相互重叠并从一个区域延伸至另一个,让人联想到森林里那阳光照射下来时所呈现的通透的质感。每个区域都被独特的建筑表皮包裹着。而在尽端则被玻璃幕墙切割并利用光线来雕琢创造用出于研究与合作的空间。
 
该项目重新定义研究实验室为“科学家之家”。该项目虽然处于 隔绝的郊区环境,但它培育出了浓厚的社区意识。一个中间的公共路径从停车场露台到科学家们聚集的两层入口和前厅,然后再顺着西面拥有日落美景的户外露台回到大自然中。这条小径是由一个带长凳的树木的小巷排列而成的。使人与大自然,人与人彼此连接在一起。入口大厅是一个活跃的生活空间,通过多层的共享会议空间鼓励合作。

Clients : Fujifilm Biosynth Bioechnologies, Alexandria Real Estate Equities
From the architect. Located in a dense hilly forest on a narrow peninsula of land, the Bioprocess Innovation Center responds to the rich topography as it weaves together building and landscape. The existing landforms are preserved and reinforced through terraced parking with a public path that steps down the hillside. The design organizes along the path and is comprised of a series of sliding tubes that float above the forest floor as they frame views into the landscape and connect the occupants with nature. The design fosters collaboration as the path transitions into a collaborative walkway inside with multiple types of gathering spaces.
 
Integrated A/E firm Clark Nexsen provided all architecture and engineering design services. The design responds to the existing landscape to develop a composition which actively engages and unites the built forms with nature. A narrow peninsula of land formed by two small creeks provided the opportunity to orient the building along the peninsula’s east west spine as it rests upon the relatively flat grade and can capitalize on the south facing orientation. The parking lot engages the sloping topography through terraced levels which transition to a stepped pathway. ?
 
Inspired by the qualities of transparency produced as natural light filters through the layers of a deciduous forest, the building’s form reflects the overlapping qualities in its geometry and formal composition. The form is also a clear expression of the building’s program organized into three principal bars:? a laboratory bar, an administrative bar and a public space bar. These three forms along with the internal planes and volumes overlap and extend past one another evoking the forest’s transparent qualities. Each of the bars are clad in a unique skin which is sliced and carved at the ends to create spaces for research and collaboration.
 
The project re-conceptualizes the role of a research laboratory building as a “home for a team of scientists.” The project fosters a strong sense of community, despite the isolated suburban setting. A central public path runs from the terraced parking through the two-story entrance and lobby space where scientists mingle, then back into nature on a west facing outdoor terrace with views of the setting sun. The path is lined by a single alley of trees with benches and connects people to both nature and to one another as they interact along the path. The entrance lobby is an active living space which encourages 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲







已邀请:

要发表您的看法,请先登录