美国西雅图海伦街某住宅(Helen Street House )- mw|works architecture + design

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:mw|works architecture + design
地点:美国,西雅图(Seattle, United States)
主持建筑:Eric Walters, Steve Mongillo
设计团队:Suzanne Stefan
景观设计:Wittman Estes (Matt Wittman and Jody Estes)
完工时间:2017
照片版权:Andrew Pogue
 
项目简介:
业主曾经生活在西雅图东面的乡村,但是他们感到自己还是被更有活力的城市文化所吸引。他们喜爱曾经平和安静的家以及简单的居家生活,但是这个家对于两个人和两只小狗来说太大了。新的项目将提炼他们的生活方式,为他们的品味量身定制。
 
海伦街在Madison Valley社区的最北边,毗邻华盛顿Arboretum公园,但是距离小镇中心又不远,步行很适宜到达。对于设计的早期讨论主要集中于在合理适度的预算下,使用简单而现代的结构配合纯净的建筑材料以及祥和的色彩上。住宅需要是开敞的,光亮的,私密但又通透的,能有良好的视线观赏景色。最重要的是,业主描述一种结合景观的安静的设计,它可以为家庭创造一种安宁祥和的氛围。
 
设计的概念以此为前提,而这个城市一隅带来的机会与限制又增添了项目的复杂性。中心庭院为住宅带来了阳光,也成为了场地内部私密的室外空间,同时也成为家庭的组织中心。花园被安排在了场地阳光更充足的南面与西面。场地的视线廊道决定了建筑哪里可以更通透,哪里需要更私密。建筑材料的色彩很简洁,首层体量干脆利落,大部分是玻璃质地,细部是混凝土板。在此之上的屋顶面和主层的嵌面是自然风化的松木板材。室外烟囱和花园杂物小屋将住宅与庭院连接起来,他们的嵌面是堆叠的、黑色的再生木材。
 
由于业主也同时参与项目的计划与建设,因此通过与业主的紧密合作,设计的理念与执行一直与最初的想法紧密结合。有限的建造预算主要投入在了关键的空间点和体验上,其他部分则保持简单直接。因为对于项目目标的理解大家是保持一致的,因此建造过程和交流氛围都很高效。
 
项目的最终成果是“简洁的”但同时“刻意的”,衬托了当地的景观与住户的生活方式。它是一个真正的合作共赢。

From the architect. The clients were living on a rural property east of Seattle but found themselves drawn back to the growing vibrancy and culture of the city. They loved the peaceful setting of their old home with its quietness and easy indoor/outdoor living but it was oversized for two people and two small dogs. The new project would distill their way of living into a smaller footprint, specifically tailored to their tastes and activities.

Helen Street is on the north edge of the Madison Valley neighborhood abutting the fringe of the Washington Park Arboretum, but within easy walking distance of the village center. Early design discussions focused on a simple modern structure with a purity of materials and a quiet palette constructed on a modest budget. The home should be open, light filled and private but also transparent and open to views to the landscape. Above all, the owners described a quiet design integrated with landscape that would create a tangible calmness in the home.

The concept grew from this premise, drawing complexity from the opportunities and constraints of an urban corner lot. A courtyard in the center of the site brings light and private outdoor space deeper into the site and serves as an organizational hub for the home. The sunnier south and western fringes of the site are reserved for gardens. Territorial view corridors helped identify where the building could be very transparent and where privacy was more important. The material palette was simple with a largely glassy main level with solid volumes crisply detailed in cement panels. Floating above, the roof plane and master suite are clad in naturally weathered cedar planks. Anchoring the house around the courtyard, the outdoor chimney and garden shed are clad in heavy reclaimed timbers, stacked and blackened.

By working closely with the owner, who also managed and built the project, the design concept and execution were closely integrated from concept through fabrication. The limited construction budget was focused on key spaces and experiences while others were kept more straightforward. With a shared understanding of project goals there was a great economy of communication and efficiency in realizing the built work.

The outcome is a project that is simple but very intentional and serves as a backdrop to the landscape and the lifestyle of its inhabitants. A true collaboration.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲




















已邀请:

要发表您的看法,请先登录