法国里昂”膨化“泡泡住宅(Chipster Blister House )- AUM architecture

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:AUM architecture
地点:法国,里昂(Lyon, France)
主持建筑师:Pierre Minassian
建筑面积:280.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Erick Saillet
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。Chipster Blister House是一对夫妇与其3个孩子和 Pierre Minassian 及他的建筑师团队合作设计的。该项目位于里昂地区一个小镇的斜坡上。这座建筑完全由白色混凝土构成,部分埋在地下。一楼含有客厅、厨房、洗衣房和游戏室,楼上则是卧室。
 
该住宅的两端有两个特殊的悬臂。简洁的整体线条体现了建筑当代性的同时极致延伸,表现了体块与空隙、光面和混凝土帆片之间的二元性。

南立面的椭圆形可丽耐®哑光黑色树脂悬浮在体块前侧,给建筑立面塑造了独特的图像感。与不规则燃烧成型的帆状小片或非洲图腾珠宝图形不同,这些黑色帆片给寂静的体块注入了活力,这种感觉被镌刻在其阳光下的阴影和柔和的黑色表面之间。
 
这种现代的 mashrabiya 镂空悬挂帆片在将室内的视觉体验最大化的同时,减少了过度的日光照射。在玻璃和悬挂帆片之间的中间空间对于室内的人来说是一种额外空间的体验。从外面看,外立面是统一的,在帆片的起伏反射中,住户可以享受到在天空之下植物与矿物之间的双重奏。
 
这栋住宅从能源与环保的角度来看非常高效,符合 BBC的标准。因此,许多技术解决方案被开发出来,以保护建筑外部和内部的混凝土材料。为了最大限度地保留原始的混凝土结构,屋顶的保温系统采用了极其高效的薄隔热板。钢筋混凝土墙被热断路器和隔热材料所保护。两层高的起居室也是裸露的混凝土结构,这使得它从视觉上与原钢烟囱结构分离。厨房和卧室上方用来连接图书馆空间的桥梁,实际上是撑起房屋结构的横梁。
 
该住宅属于低耗建筑,其表皮大面积是上釉的,房屋系统为地暖加热加双流式通风。南立面大面积上釉,镂空帆片减少了太阳热能摄取。
 
混凝土板置于立面前,有效阻挡了夏季强烈阳光的照射。

From the architect. The Chipster Blister House is born from the collaboration between a couple with 3 children and Pierre Minassian and his team of architects.
The project is located on a sloping site in a small town in the Lyon region. The building is entirely constructed of white concrete and is partially embedded in the ground.
On the ground floor are the living room, the kitchen, the laundry room and the playroom. Upstairs are the bedrooms.
 
The house has at its ends two exceptional cantilevers. The monolithic lines of this resolutely contemporary volume are meant to stretch to the extreme affirming the duality between mass and void, glazed surfaces and concrete sails.
The south fa?ade is composed of an assemblage of elliptical shape of Corian? matt black resin suspended in front of the rooms and made by IMAGE. Not unlike the little Chipsters, whose form is burnt in the collective unconscious, or the African totem jewelry, these forms bring a particular vibration to the almost ghostly perception of the volumes inscribed between projected shadows and surfaces of an emblematic downy black.
 
This contemporary mashrabiya allows the inside of the house to profit from a maximum visual frame while reducing the penetration of excessive solar light. An intermediate space between the glazing and the suspended curtain appears to the occupants of the premises and a sensation of extra volume is instantly felt. Viewed from the outside, the facade is uniformed, and in the undulating reflections of the hulls we perceive all the tones of a sky framed between vegetal and mineral.
 
This house is extremely efficient from an energetic point of view and meets the BBC label. Thus a multitude of technical solutions have been developed to conserve the raw concrete apparent on the outside and the inside. In order to retain a maximum of the raw concrete structure apparent, the roof is insulated from the outside with a system of extremely efficient thin insulating panels. The reinforced concrete walls are divided with thermal breakers and thermal insulation. The imposing veil of the living room in double height has also been left in exposed concrete, which makes it possible to detach visually the structure of the chimney in raw steel. The bridge that plays the link between the library space suspended above the kitchen and the bedrooms is actually a beam of the structure of the house. It puts the space in tension.
 
This house, whose envelope is largely glazed is a low consumption building. It is heated with a geothermal heat pump and has a dual-flow ventilation. The main fa?ade to the south is largely glazed and has latticework made of resin shapes that reduce solar contributions. 
 
The high concrete slab comes largely in front of the facade and thus limits the solar penetrants in summer.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲






已邀请:

要发表您的看法,请先登录