共 38+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计: Che Fu Chang Architects
地点: 台湾,台中(Taichung City, Taiwan)
项目经理: Chung-Yin Wang
建筑面积: 37055.0 m2
完工时间: 2017
照片版权: Studio Millspace 
 
项目简介:
位于新市中心的仓库
此项目位于台湾第二大城市台中市的高铁站附近的开发区。该建筑有一半被铁路和一条高架路所包围。该地段位于商业街区西边的边缘。根据原定计划,该建筑作为仓库,好像一个巨型机器流通货物。但是该站点距离车站只有800米,站台上的游客很容易就能看到它,而这样的设计缺乏公共性。这引发了设计团队对它还可以做什么的深度讨论。这样,一个既是货物的流通平台也是公民的交通枢纽的应对策略就此诞生。利用场地的先天优势——与高铁站的紧密联系,该建筑加入了少量的办公室和小型的零售商铺。现在,这座建筑变成了多元化的仓库,不再像原来那样功能单一。这些新的元素让我们有机会改变原来库房设计的刻板印象,不再是对公众毫无用处的大盒子。
 
仓库可以和公共空间和平共处吗?
为了激活高度交互的商业街,东面形成了20米的退台,建立了两层楼高的拱廊。大树沿街种了两排,楼梯、平台和公共设施一并被放置在街道上,他们可以容纳城市多样综合的活动。此外,由于安全原因绝大多数绿色空间被封闭,通过东立面的大楼梯,可直达东侧的屋顶花园,它是送给居民的“礼物”。
 
市民被邀请爬上屋顶,俯瞰壮丽的城市景观。此外,人们可以通过线性长窗或与楼梯平台上的工人进行交流,来了解仓库的运作方式。楼梯不仅是一种公共性的象征,也是一个连接内外的社会界面。建筑物所传递的形象可以成为激励后续发展的好榜样。我们希望有一天楼梯被郁郁葱葱的植物所覆盖,成为联系树梢和屋顶花园的绿色动脉。



Project Team : Yi-He Hong, Jhih-Siang Liang, Yung-Chin Lin, Tsun-Jen Cheng, Brian Wu, Pin-Yi Yu, Chia-Chun Chiang, Min-Shi Tsai
Structural Engineer : TH Tsai Consultants International
M&E Consultant : Diding Electrical Engineering Consultant Co. Ltd
Traffic Consultant : THI Consultants Inc.
Sustainability Consultant : Segreene Sustainable Design & Consulting
Client : Cathay Life Insurance Co. Ltd / Ally Logistic Property (ALP)
A warehouse in the new city center
The site is located within a developing area close to the high speed railway station in Taiwan\'s 2nd largest city, Taichung. Half-surrounded by rails and a lifted highway, the site is on the west fringe of a commercial fragment. With its original program as a warehouse, the building meant to be a machine circulates goods and parcels functionally.?The lack of interaction with public is expected so the discussion of what more could it be was raised among the design team, while the site is just 800 meters away from the station and visitors on the platform could easily spot it. The strategy of making an authentic hub not only for goods but also for citizens was therefore carried out. To take advantage of the site\'s nature of having an intimate relationship with the high speed railway station, small amount of start-up offices and small-sized retails were added to the program to be the game changer. Now the building has turned into a hybrid, rather than a mono-functional warehouse.?Those new elements had given us a chance to transform the stereotype of warehouse design, which is always considered as a massive box without any contribution of publicity.
 
Could a warehouse coexist with pleasant public space?
To evoke a highly interactive commercial street, a setback of 20 meters from the east side is imposed and a double-storey arcade was formed. Big trees line in double row, stairs interlocked with decks and diverse street furniture are arranged along the street to trigger comprehensive street movement. Besides, since most of the green space was closed for inevitable security reasons, a sky garden on the east wing is created as a gift to citizens, connected with the ground floor by a huge staircase attached on the east facade.
 
Citizens are now invited to climb up to the roof to explore the magnificent city view. Moreover, people are now able to have a glimpse of how a warehouse is operating by looking through the linear window or interacting with workers on the landings. The staircase is not only a symbol of publicity but a social interface connects inside and outside. The image that the building conveys could become a good example to inspire the following development. Sooner or later we hope, the staircase will gradually be covered by lush climbing plants and become a green artery merged with the treetop and the sky garden.
 
 
已邀请:

要发表您的看法,请先登录