共 15+ 张图片,点击图片进入幻灯
三层平面
二层平面
一层平面

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计:Neri & Hu Design and Research Office
项目名称:二分宅的二次思考--田子坊私宅
位置:中国上海
面积:约193平方米
时间:2012
照片版权:Pedro Pegenaute
获奖概况:2014世界建筑节“新旧建筑(New And Old)”单项奖

项目简介:
弄堂的魅力众所周知,曾经以其独特的地域性民居建筑形态遍布上世纪30年代的上海,但随着整座城市的高密度开发,时至今日里弄建筑正在慢慢的被拆除或破坏。当建筑师被委托设计这样一座位于田子坊区域的弄堂建筑时,内部空间几经历任住户的加盖和改造破败不堪,整幢建筑的亮点几乎只剩下一个外壳,尽管如此,业主仍希望将其改建为一处拥有三个独立单元的公寓。

如恩的设计理念是重新思考并延续“分层式空间构造”这一弄堂建筑的典型特征,通过新的构筑物和天窗的嵌入添加更多空间兴奋点,强调了建筑特征的完整性,并使其适用于现代的生活形态。

建筑师去除了过去陈旧的装修设计,在建筑正立面大面积开窗,极大地改善了建筑公共区域的光线条件。内部以金属楼梯取代了原先的木制楼梯,但是保留了里弄住宅中邻里交流的精髓。建筑黑色的外墙很好的将建筑隐藏在了环境之中,希望入住者能够在其中体验上世纪30年代里弄建筑独特的在楼道间交流的互动。

建筑师透过紧紧抓住老上海里弄住宅的精髓并将现代住宅所需要的功能需求结合,借此希望能给逐渐消失的老宅注入新的活力。



From the architect. The magical lane houses, which were once the dominant fabric that made urban Shanghai the intoxicating place that it was in the 1930s, are now slowly being demolished, taken over by high-density developments all over the city. Neri&Hu was commissioned to reconstruct a dilapidated lane house left with almost nothing except its glorious shell in the historic and artistic Tianzifang area in Shanghai, and the mission was to transform it into three separate apartment units.

Neri&Hu’s strategy was to rethink the typology of the lane house–keeping the split level formation, a typical trait to lane houses in this city, and add spatial interest through new insertions and skylights to accentuate the architectural integrity of such a typology, contemporizing it for today’s lifestyle.

Historically the lane houses are separated with two distinct spaces–a longer and often rectangular space with a smaller room half a level above that creates a split section connected by a winding stairway in between. These lane houses which were often occupied by single families during the turn of the century, have changed over the course of the city’s economic history. They are now typically occupied by three or more families, sharing the public stair case and landings, so that neighbors living on different levels or rooms have a chance to interact as they move in and out of their personal units.

To keep the spirit of this typology alive, a new continuous metal stair was inserted to replace the old decaying wooden stair that was not to code. It also serves to act both as a vertical connection to the three levels and at the same time a lock for the frontal room and room half a level above to be intact in its configuration. To keep these spaces pure and rigorous, all toilets were inserted into the stair spaces. The bathrooms, conceivably the most intimate spaces of each apartment, are inserted next to the most public stairway separated only with a sandblasted glass divider. Above this stairway, a clearstory skylight was added to bring light to the darkest space and also to the frontal room, the room half a level above, and the staircase space itself. The blurring of both the private and the public acts as the central concept that binds the split level together, and at the same time, bring life to the middle and darkest portion of the lane house.

Architecturally, the decorative elements added over the last 60 years were stripped off, and large openings were created on the frontal section to improve light qualities to the public spaces of each apartment. The color black was selected to make the building “disappear”, in hoping that one would experience the split-section connected by a public stairway that is so vital to Shanghai’s urban life in the 30’s. By capturing the spirit of the historic past and making new abstract insertions to meet modern needs, Neri&Hu infused life into a lane house in a neighborhood whose original fabric is dissolving too fast, too soon.

要发表您的看法,请先登录