澳大利亚布里斯班渡轮码头(Brisbane Ferry Terminals )- Cox Architecture

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Cox Architecture
地点:Brisbane QLD, Australia
完工时间:2014
照片版权:Christopher Frederick Jones, Ross Pottinger
 
项目简介:
布里斯班渡轮码头项目以其对渡轮基础结构的重大创新,赢得了2017年度澳大利亚优秀设计奖和英国土木工程师协会卓越级 Brunel 奖章。
 
2011年,布里斯班遭遇的洪水造成了严重破坏。Cox Architecture 与工程公司 Aurecon 合作,创造出颠覆性的渡轮码头概念。
 
2011年的洪水摧毁了原先的渡轮码头,也给河流沿岸带来大范围破坏。政府以此为契机,组织了一项国际设计竞赛,寻求这一难题的弹性解决方案。
 
Cox Architecture 与 Aurecon 合作赢得了竞赛。他们设计了一个高度可识别的码头网络,既能迅速应对洪水袭来,又能提升河流旅行的体验,为布里斯班建造可持续发展且交通便利的新世界城市做出了贡献。
 
设计创意始于从结构和形式两方面入手,对渡轮码头原型重新进行研究。Cox Architecture 的方案并不通过扩大建筑体量来对抗自然力量,而是利用自然规律,创造新一代弹性基础结构。
 
三种弹性机制整合为综合响应系统。第一项是位于上游方向的独立凸式码头,代替了过去围绕码头的多个凸式码头停靠位。它主要起防御作用,可应对洪水时杂物和船只对码头的冲击。
 
第二项机制是装有浮选槽的舷梯通道,洪水泛滥时可从连接销钉上脱离、旋转,让水面漂浮杂物通过。洪水退去后,舷梯会自动转回原位。
 
第三项机制是将浮桥建设为船形,使其在洪水中阻力减小,能够偏转水面杂物的冲击。
 
同时,新的码头设计也能加强公众与河流的接触,并为残疾人提供便利。世界上第一个舷梯系统由一系列悬垂地板平台构成,回应潮汐变化,可在任何时刻旋转至合适坡度。
 
设计方案将等待区直接设在水上,提高了登船效率,创造出新的漂浮公共空间。砍除遮挡视线的森林后,悬挑屋顶下已成为欣赏河流全景的特别观景点。

Engineering:Aurecon
Construction:McConnell Dowell
Landscape Design:Lat27
Client:Brisbane City Council

Text description provided by the architects. The Brisbane Ferry Terminals Project has won the 2017 Good Design Award and the United Kingdom’s ICE Brunel Medal of Excellence for the radical innovation of ferry infrastructure.

Cox Architecture, together with engineering firm Aurecon, completely reimagined the concept of ferry terminals after the fatal and devastating Brisbane Floods in 2011.

Massive floods hit Brisbane in 2011, with the collapsed pre-existing Ferry Terminals becoming symbolic of the catastrophe. The widespread damage cause by the floods and river terminals was a catalyst for an International design competition to find a resilient solution.

Cox Architecture in collaboration with Aurecon won the competition and developed a highly recognisable network of flood-resilient terminals that enhance the experience of river travel, contributing to Brisbane’s aspiration of creating a sustainable, accessible, new world city.

The idea involved a radical rethink of the ferry terminal archetype, reconceiving both structure and form. Rather than increasing bulk and mass to withstand natures force, Cox Architecture’s solution leverages the laws of nature itself to create the next generation of resilient infrastructure.

Three mechanisms of resilience form an integrated response. The first comprises of a single tall defensive pier, in place of multiple piers surrounding past terminals. Placed at the upstream end this is used to deflect debris and vessel impacts.

Secondly, a gangway was devised incorporating floatation tanks, so that in the event of rising flood waters it lifts off a pin, rotating out of harm’s way to allow debris to pass through. After flood waters recede it is rotated back into position.

The third strategy was to shape the architecture of the pontoon like a boat to deflect debris and provide less resistance in a flood.

Simultaneously, the terminals were designed to enhance public engagement with the river and to provide disabled access. A world first gangway system was developed comprising of a series of suspended floor platforms that respond to the tide, pivoting to achieve a compliant ramp gradient at all times.

The design establishes waiting directly on the water improving boarding efficiency and creating new floating public spaces. Having removed the forest of piles, panoramic river views can now be enjoyed under the cantilevered roof, celebrating river occupation from a new vantage point.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
























已邀请:

要发表您的看法,请先登录