丹麦欧登塞 Cortex 园区(Cortex Park )- ADEPT

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:ADEPT
地点:丹麦,欧登塞(Odense, Denmark)
主持建筑师:ADEPT + Creo Arkitekter
建筑面积:7500.0 m2
完工时间:2015
照片版权:Adam Mrk 
 
项目简介:
Cortex 园区将四个教育和创新项目整合在一个屋顶下——将学生、研究人员和工作人员与共享的体育设施和城市特征联系起来。
 
这是一个挑战心灵和身体的建筑,并在建筑与周围环境之间建立起紧密的联系。将体育设施作为“屋顶”,横跨四间房屋,我们创造了一种物质和精神上的分享体验,同时也创造了知识与运动之间的新混合体。
 
这是四个独立的体量但又在几个方面相互联系:城市的空间漂浮在入口处的建筑物上,交叉的楼梯连接三层高的中庭和顶层公共区域。顶层的体育设施在四座厚重的房屋上方盘旋,并赋予建筑以一种真正具有启发性的身份。当夜幕降临时,一个关于教育、研究和运动的活跃环境的故事拉开了序幕。
 
一个大天窗将日光照射在公共广场上,那里有一个集社会和行政功能的会议中心,在建筑的中心位置。站在广场上看,建筑中交叉的楼梯是一个额外的空间层。 
 
这栋楼里的每栋房屋都有自己的正面形象,混凝土材质与楼梯的明度对比。

Engineers:Ramb?ll Engineers, Schul Landskab
 
Text description provided by the architects. Cortex Park brings together four educational and innovation programs under one roof - connecting students, researchers and staff with shared sports facilities and urban character.

The result is a building designed for the challenge of both mind and body - and to establish a close relation between the building and its surroundings. Placing the sports facilities as a \'roof\', spanning between the four houses, we create a both?physical and mental experience of sharing, as well as a new hybrid between knowledge and movement.

The four individual houses are separate volumes but connected in several ways:?the urban space floating into the building at the entrance level, the crisscrossing stairs spanning the triple-height space atrium and the common area at the top floor.?The sports facilities at the top floor hovers over the four heavy houses and endows the building with a literally enlightening identity. When darkness falls, it lit up to tell the story of an active environment for education, research and movement?- around the clock.

A large skylight draws daylight down on the common square where a number of social and administrative functions are located as center points in the central meeting space of the building. Standing on the square looking up, the crisscrossing stairs experienced as an additional spatial layer in building.

Each of the individual houses in the building have their own facade expression in graphic concrete, contrasting the lightness of the stairs.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲





















已邀请:

要发表您的看法,请先登录