芬兰卡亚尼 Lehtikangas 学校(Lehtikangas School, Kindergarten and Library )- alt Architects

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:alt Architects
地点:芬兰,卡亚尼(Kajaani, Finland)
主持建筑师:Ville-Pekka Ikola, Martti Karsikas
设计团队:Kalle Vahtera, Antti Karsikas
建筑面积:13000.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Ville-Pekka Ikola / alt
 
项目简介:
当人们靠近这个建筑时,首先映入眼帘的便是一段由灰砌成的峡谷一般的空间——坚固而独特,同时引人入胜。在人们走进蜿蜒的峡谷之后,它又转变为了一个功能性的核心,一个公共的餐厅空间,这里是整个建筑的中心,也是其亮点所在。这个视线通透的、有机流动的空间欢迎着游客到建筑之中漫步。Lehtikangas 的这个多功能建筑内包含一所学校,一个地区图书馆,以及一所幼儿园。这个新的建筑替代了过去在同一地段的另一所学校,并且结合了周边一些其他的公共功能。建筑整体由一段峡谷般的自由形态的开放空间划分成为两个部分,建筑的形式就来自于这两部分之间的相互作用。
 
入口附近的图书馆提供独立的信息收集服务。游客与图书馆的来访者也欢迎进入建筑的公共部分——舒适的沙发让游客稍作停留,自在地研究这里的收藏。峡谷的北面是小学和更高年级的综合学校。南侧的一边则是幼儿园、辅助空间以及体育设施,同时还有木材和金属工艺的商店。将不同的教育单位整合分组在一个开放的、可变的、单元式的结构之中,这是与目前芬兰的教育理念相一致的。有着桦木细部的颜色明快的墙壁为诸如不同的课题、汇报或展览这样的日常活动创造了所需的安静祥和的背景环境。
 
与此同时,玻璃的表皮以及色彩缤纷的豆袋椅与沙发为学校的生活注入了热情活力。位于建筑中心的可供全体教工使用的公共空间也延续了共用学习环境的理念。低年级与高年级学生以及教工可以在这里自由地沟通与交换思想,学生们可以无拘无束地组成各式各样的群体,而不受年龄的限制。单元式的小组休息室是学校的核心空间,可变的小学班级教室都围绕其而排列。这些休息室同时也兼作为教学和小组活动的空间。
 
建筑的每一层都有其标志性的颜色用来装饰走廊与家具,同时也让人在这个巨大的建筑中更容易辨别方向。更进一步地,高年级学生的教室用于不同科目的教学,在这些空间中颜色的选择逐渐转向更加柔和的色调,同时依然保持着一种生动的气息。幼儿园的教室也可以根据意愿进行组合或分割,在每一个房间中都有一个通往外侧院子的入口,其内还有一个更衣间。楼梯筒为孩子们创造了另一种兴奋的空间体验,同时单元式的小组工作室内的桌椅组合也可以很好地服务手工、绘画、吃饭以及其他的不同活动。

Construction Management:City of Kajaani / Jari Pietarila, Tommi Karjalainen
Principal Design Collaboration:Arkkitehtitoimisto Karsikas Oy: Martti Karsikas
Structural Engineering:Suunnittelutoimisto M??tt? Oy
HVAC and Electrical Engineering:Arkins Suunnittelu Oy: Kari Sarkkinen, Mika Kumpula
BIM Consultants:Tietoa Finland: Marko Rajala, Miika Lemponen
Main Contractor:JL-Rakentajat
Client:City of Kajaani / Jari Pietarila, Tommi Karjalainen
 
Text description provided by the architects. The first thing one sees when approaching the building is a canyon-like space built with grey brick – robust and distinguished, yet inviting. As one steps inside the meandering gorge, it transforms into a functional core, a common restaurant space, that is the center of the building and its architectural highlight. The see-through, organically flowing space invites the visitors to wander into the building. Lehtikangas multifunctional building houses a school, a regional library and a kindergarten. The new building replaces a school that previously stood on the site and combines some of the other public functions of the area. Its architecture stems from the interplay between two rational halves divided by a free-form gorge-like opening.

The library near the entrance supports independent information gathering.Visitors and Library goers are welcome into the public parts of the building as well – comfy sofas beguile visitors to linger for a while and study the collection at their leisure. North of the gorge is the primary and upper comprehensive schools. On the southern side are the kindergarten, auxiliary spaces, and facilities for physical education, as well as wood and metalworking shops. Combining and grouping the different educational units into an open, transformable and cellular structure supports the current Finnish pedagogical ideals. Light-coloured walls with birch detailing create the serene background needed for daily activities, such as different projects, presentations, and displays.

Meanwhile, glass surfaces and colorful beanbag chairs and sofas inject zest into the school day. Common spaces for all of the staff in the center of the building support the idea of a unified learning environment. Primary and upper-class students and staff communicate and exchange ideas freely and pupils can be assembled into various kinds of groups in an unfettered manner without the boundaries created by age segregation. Cellular group lounges are the core around which the transformable teaching facilities of the primary classes are arranged. The lounges also double as spaces for teaching and group work.

Each floor of the building has its signature color that adorns the corridors and furniture while also making it easier to find one’s way in the large building. Furthermore, the teaching facilities for the senior pupils are equipped for subject teaching, whereas the color choices in these spaces make a gradual shift towards more subdued hues while maintaining a touch of liveliness. The facilities in the kindergarten can also be combined and divided at will, and in each compartment, there is an entryway to the yard outside, complete with a mudroom. Stair tubes create another exciting spatial experience for the children, while table sets in the cellular group work rooms are well suited for crafts, drawing and other activities as well as for having meals.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲















已邀请:

要发表您的看法,请先登录

gallen

赞同来自:

很棒