比利时The Waterdog 办公室(历史建筑活化更新)(The Waterdog )- Klaarcitectuur

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Klaarcitectuur
地点:比利时(Breendonkstraat 41, 3800 Sint-Truiden, Belgium)
主持建筑师:Gregory Nijs
建筑面积:300.0 m2
完工时间:2016
照片版权:Marc Scheepers, Flos&Beeldpunt, Toon Grobet
 
项目简介:
品质源于生活
“The waterdog”是一个呈现艺术状态的工作空间,在这里,工作变成了一种精神体验。这个工作室不同于一般状况下无聊和缺乏想象力的办公空间,它的主要目的是为了创造出将过去、现在和未来紧密相连的、具有挑战的工作环境。通过将不同的工作室层层叠加,不同的部门被置放在了不同的楼层----一个充满活力的工作空间出现了。
 
享受体验
通过在这个老教堂的中心创造一个巨大的开放空间,该设计初始最重要的要求之一----将历史建筑重新公众于世,得以完成。
 
通过堆叠盒型的办公室,可利用的空间被大面积释放,创造出了灵活的和具有吸引力的多功能空间,以举办一系列面向城市的活动。
 
通过这种方式,这栋在曾经拥有着许多功能和承载着诸多重要活动的建筑,得以重新焕发生机,为整个社区提供活力。
 
整体空间
"The Waterdog" 首要功能是作为一个建筑事务所的办公室。该事务所致力于发展比利时本土建筑。无论是住宅、商业还是办公空间,纯粹建筑事务所(Clearchitecture)主要的设计作品趋向于当代风格,不断致力于为客户创造舒适的空间体验。
 
通过将建筑面向大众开放,这个空间开始承载各种规模的活动。建筑扮演着一个激发参观者灵感的演员,希望为他们带来生活和工作的灵感。
 
设计记录历史
从始至终,如何通过有创意的手段对历史建筑进行保护性改造一直伴随着设计过程。因为该教堂被列为历史保护建筑,建筑更新过程受到了一系列限制。比如很重要的一点事,建筑的历史痕迹要被完好无所的保留。建筑师巧妙的在建筑受破坏处增加了新的结构,与原有的老建筑在结构上脱离开来。新的结构与保留记忆的老墙形成强烈的对比。
 
虽然老建筑在时间的冲刷下逐渐销蚀,但通过这种方式,它曾经的荣光得以完整保存。现存结构的每一次重修都会造成不能逆转的损坏,在破坏结构的同时也消磨了珍贵的历史记忆。

Quality of life
\'The waterdog\' is a state-of-the-art workspace where working almost becomes a spiritual experience. No more dull and unimaginative offices; be inspired by a challenging working environment where past, present and future are inextricably linked. By stacking the different offices and spreading out the various departments across different floors, a constant sense of dynamism is created in the workspace.

Feel good
One of the most important requirements at the start of the design process was to reopen the historic building to the public.

This was achieved by creating a big open space at the heart of the old chapel. By stacking offices in a box-like fashion, the necessary space was freed up to create an engaging and multifunctional space, which can be used for a broad spectrum of urban activities.

This way, a building that has had many functionalities in the past and which has played a crucial part in the lives of so many, can once again come to live and serve an entire community.

Collective
"The Waterdog" is first and foremost an architecture office. In that capacity, the office will be used to further develop Belgium\'s architectural future. Whether it\'s a residential, retail or office space, "Clearchitecture" consistently strives to design a pleasant environment for its clients, through carefully designed contemporary architecture.

By opening the building to the wider public, it will be possible to host a wide range of events. A such, the building can act as a source of inspiration for all its visitors, of whom, hopefully, many will leave inspired.

Design research
From start to finish, the design process involved finding creative solutions to the typical challenges posed by renovating a historical building. Due to the chapel’s status as a listed building, the renovation project was bound by several limitations. For instance, it was vital the historical character of the building remained intact. This was achieved by erecting a brand-new construction from scratch, completely separate from the historic building. The new construction stands in sharp contrast with the old, which walls still tell the story of its past.

The decision was made to preserve the old building in its full glory, in its entirety, despite it being heavily affected by the ravages of time. Any restoration of the existing structures would cause irreversible damage to and be a detriment to its rich past.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲








已邀请:

要发表您的看法,请先登录