加拿大温哥华市老证券大楼扩建(The Exchange )- Harry Gugger Studio

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Harry Gugger Studio
地点:加拿大,温哥华(Vancouver, BC, Canada)
当地事务所:Iredale Architecture
建筑面积:40200.0 m2
完工时间:2017
 
项目简介:
山水环绕下的温哥华市,壮观的自然美景和独特的城市美景相映成趣。
 
商业和办公区,这座大楼将为周围地区和整个城市带来更多活力,创造效益和更多的工作岗位。
 
开发新大楼的设计灵感完全来自周围的城市环境,特别是老证券大楼,这座建筑将会被完好的保存下来改做其他用途。新大楼的精巧而优雅质感主要来自于外立面上精心设计的垂直壁柱,这些外露的立柱的目的是在融入周围街景的同时尽可能的突出建筑高度。
 
通过将建筑空间从旧证券大楼上方移开和在整个建筑的高度上分散质量,新建筑建成的同时旧建筑得以保存,昔日的辉煌的证券大楼仍然维持着作为温哥华市中心的焦点地位。
 
正如形式上所体现的,新建筑在保持老证券大楼独立性的同时向上延伸,尽可能高的楼层也是为了最大化所在地块的经济价值。高处的大楼楼层逐渐向两个方向向外延伸,为的是尽可能扩大楼层面积。随着楼层面积的扩大,建筑的立面体现出梯田一样的形状,在这里壮美的城市景色和四周环绕的群山尽收眼底。
 
建筑外形上的向上分层和楼层扩大及建筑边缘的倒角设计都是为了减少建筑整体的体积感对周围城市街景产生的影响,凸显老证券大楼作为整个建筑最重要的元素,从而保持其作为城市中心的领导地位。
 
为了避免对城市的天际线产生过多影响,新交易所从城市内部来看更具特征性。从街道观察,这种向外倾的建筑形式在温哥华中央商业区显得更加独特。在维持建筑与众不同的整体外观的同时,又能从不同角度观察得到全新的体验。在体现建筑的独立性的同时其深厚的历史沿革也得以体现。
 
关于新建筑外立面的灵感,其中最重要的还是来自旧建筑,这座已经成为城市记忆和建筑经典的伟大建筑。旧证券交易所具有强烈垂直外立面在新建筑上的体现就是外部那一道道条纹装的铝质窗棂。新建筑在突出本身的垂直性的同时强调了整体的垂直感,就像是旧证券交易所的坚固壁柱。
 
垂直的铝质窗棂还兼具功能性,在遮蔽建筑外围的同时起到显著散热的功能,降低建筑的制冷需求。窗棂的遮蔽效果还提高了建筑相对于一旁Jameson House 住宅之间的隐私性。

Client:Credit Suisse – Real Estate Fund International
Text description provided by the architects. Surrounded by water and framed by mountains, the unique urban cityscape of Vancouver’s downtown is defined by its spectacular natural setting.

‘The Exchange’ is located in the heart of this downtown area. As one of a select few new, high density, office developments in the city’s central business district this new tower will bring valuable diversity, revenue and jobs to the neighbourhood and to the city as a whole.

The design rationale for the new ‘Exchange’ tower is entirely derived from its surrounding context and environment; in particular the existing Old Stock Exchange building, which is to be preserved and rehabilitated on the site. This refined, handsome and elegant building has facades of carefully composed vertical pilasters that are designed both to best accentuate its height and at the same time ground the building within the streetscape of the city.

The new tower does not attempt to dominate or compete with this prominent original building but rather to successfully work together with it in order to create an overall composition that looks at once to Vancouver’s future without obscuring its past.

By both breaking up the mass of the tower over its entire height and by recessing its bulk from the perimeter of the site above the Old Stock Exchange, the new building allows the existing structure to fully define the streetscape, retaining and confirming its proud position within the heart of Vancouver’s downtown.

As the form of the tower retreats lower down to better define the original form and independence of the Old Stock Exchange, it consequently grows higher above to maximize its potential on the site. Here at the upper, more valuable floor levels, the tower steps out in two directions to provide larger, more efficient floor plates. These steps consequently create terraces on the tower’s sides that are optimally positioned to exploit the best views of the surrounding city and the dramatic panorama of the mountains beyond.

The stratification and stepping of the tower’s form, coupled with the chamfering of its corners both reduces its overall bulk and impact on its neighbours and leaves the Old Stock Exchange building as the single-largest element on the site, emphasizing its presence within the city centre.

Restricted from creating a strong intervention on this skyline, ‘The Exchange’ instead looks to create a distinctive icon within the space of the city itself. Viewed from the street, its cantilevered form creates a unique identity for the tower at the centre of Vancouver’s business district. Seen in-the-round ‘The Exchange’s’ form is different from all angles yet remains identifiably the same coherent structure, clearly distinct from its neighbour’s and further pronouncing its individuality and historical pedigree.

A respect for the architectural and significant social heritage of this original building is also paramount to the origins and identity of the tower’s fa?ade design. The strongly vertical nature of the Old Stock Exchange’s fa?ade is echoed in the elegant pinstripe of the tower’s external aluminium mullions. This unified system responds to the solid pilasters of the Old Stock Exchange Building that is to be retained on the site whilst accentuating the verticality of the tower itself, defining a more uniform and slimmer overall appearance of the building from all orientations.

The vertical mullions perform a further function, shading the building envelope and significantly reducing its cooling load requirements. Their passive screening effect also greatly improves the visual privacy between the tower and its immediate residential neighbour, Jameson House.

Harry Gugger Studio in collaboration with Iredale Group Architecture.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲








已邀请:

要发表您的看法,请先登录