共 15+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计:Parviainen Architects
地点:芬兰(01300 Vanda, Finland)
主持建筑师:Bratislav Toskovic, Agneta Huuhtanen
建筑面积:5200.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Mika Huisman - Decopic
 
项目简介:
建筑建在正在一块改造街区,附近的工业用房正转变为住宅。而 Vantaa Energy 总部大楼的选址三面临街,从各个方向都很容易看见。设计包括三个部分,其一是一个建于1980年代、三层楼高、经改造用于办公的建筑;其二是一个新的三层办公楼;其三是一个新建的玻璃连廊,仅一层楼高。改造区域的地下室里包含机械用房、民防设施、健身房和桑拿房。
 
将整个办公楼体块位于场地东边和北边,与街道平行,让靠近 Peltolantie 街道一侧具有宽阔而令人印象深刻的入口广场,可以看到极好的建筑效果、主入口的玻璃三角体块,以及巨大的水曲柳树。这些树仍位于1970年代已拆除的建筑的门廊处,十分美丽。该方案特别注意场地的停车场和 Peltolantie 街道南侧的步行道路边界处的城镇风光,用行道树和鹅卵石的铺陈来凸显节奏感。
 
翻新部分和扩建部分在功能和视觉上紧密联系,成为一个实体,有意模糊了新和旧的区别。体块交接处有一个拥有玻璃屋顶的宽敞明亮的入口和一个电梯门厅,作为连接元素。在入口门厅的会议室和餐厅,可以举行各种顾客会议,短时会议可以在门厅配套家具的位置举行。裸露在外的钢结构支撑着倾斜的屋顶,构成了大厅最具表现力的主题。
 
除了入口门厅,一层还包含了客户服务设施,可容纳80座的餐厅,以及为入户员工、驻场人员准备的更衣室和浴室。员工们有单独的入口和接待处,从一侧由栅栏围起来的庭院进入。建筑中剩余的管理设施和厨房服务区域位于新体量的北侧。办公设施则位于二层和三层。办公区的平面布置遵循了多功能使用的概念,房间功能根据对使用者的采访来安排。尽管有约180个员工在这里工作,仅有20%的员工具有固定的工作地点。建筑、室内和机电设计都相当关注工作区域的合理使用。
 
建筑的外观来自三种不同材料之间创造性的相互作用——耐候钢、玻璃和金属面板,以及它们的表面处理方式。占据主导作用的立面主题是耐候钢面板,以三种不同的密度环绕在建筑的外表皮之外30cm处。表皮上的带状物起到了防晒的作用。不规则的穿孔图案、耐候钢宜人的温暖颜色和它制造的阴影,打造出充满吸引力和表现力的立面。在南立面,太阳能发电板包裹住整个楼梯。



Structural Design:Ideastructura Oy
HVAC & Electrical Design:Vahanen Oy
Geodesign:Sipti Infra Oy
Fire Consultant:Palo?ss?t Oy
Sound Consultant:Noise Control Oy
Construction Management:Fira Oy

Text description provided by the architects. The building is located in a transformational environment where the surrounding area’s industrial sites are being converted to residential use. Because Vantaa Energy’s site faces streets on three sides, any buildings on the site are highly visible from many different directions. The designed entity consists of three parts: 1) a 3-storey renovated office block built in the 1980s, 2) a new 3-storey office structure, 3) a new glazed single-story joint section. The renovated section’s basement contains mechanical equipment rooms as well as a civil defence shelter and a fitness gym and sauna suite.
 
Placing the office masses parallel to the streets on the site’s northern and eastern edges enables the Peltolantie side to maximise the architectonic effect of the spacious and impressive entrance plaza and its dominant feature, the main entrance’s glazed triangle, as well as a large and magnificent Manchurian Ash tree, still in excellent condition, that had stood in the atrium courtyard of the demolished 1970s building. Particular attention has been paid to the site’s parking area and the exceptional townscape image qualities of the pedestrian route’s border areas on the south side of Peltolantie by using tree rows and cobblestone themes rhythmically.

The functionally and visually cohesive combination of the renovated section and extension is a compact entity that intentionally blurs the distinction between old and new. Situated at the junction between the masses, a spacious and well-lit glass-roofed entrance and elevator foyer functions as a connective element. At the entrance foyer, various kinds of customer meetings can be held in conference rooms and in connection with the restaurant; short meetings are easily arranged in a furnished section of the foyer. The exposed steel structure supporting the sloped glass roof constitutes the lobby’s most expressive theme.

Besides the entrance foyer, the 1st floor contains customer service facilities, an 80-seat restaurant, as well as dressing and shower rooms for in-house staff and field personnel, who also have their own entrance and servicing door accessed through a fenced yard. The building’s waste management facilities and kitchen servicing areas are located on the northern side of the new wing. Office facilities are located on the 2nd and 3rd floors. Office layouts are based on a multi-purpose concept and room programme generated from interviews with users. Although approximately 180 employees work in the building, 20% of the staff have designated workspaces. Architectural, interior and mechanical engineering design has paid particularly close attention to workplace amenability.
 
The building’s external appearance results from the creative interplay between three different materials – Corten steel, glass, metal panels – and their surface treatments. The dominant facade motif is formed by Corten steel panels, perforated at three different densities, surrounding the building at a distance of 30 cm from the outer skin; the ribbon-like bands also function as sunscreens. The irregular perforation pattern and Corten steel’s pleasantly warm colour shade result in attractive and expressive facades. At the south facade, electricity-generating solar panels clad the stair tower.
已邀请:

要发表您的看法,请先登录