共 22+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计:PAVE Architects
地点:芬兰,奥卢(Oulu, Finland)
主持建筑设计:Pave Mikkonen, Kai Ruuhonen, Marttiina Vierimaa, Pekka Tuominen
建筑面积:7700.0 m2
完工时间:2014
照片版权:Arno de la Chapelle
 
项目简介:
芬兰奥卢Toppilansalmi 区的一座上世纪中期圆筒形粮仓是当地的标志性构筑物,而如今,它被改造为当代风格的住宅楼,并为附近的社区带来了生机。由于老旧的结构年久失修,该项目的大部分结构已经在初期阶段被拆除,因而其极具年代感的风貌已经焕然一新。根据当地的城镇规划,粮仓原有的外观需要尽可能地在设计中重现。这种改造方法使得内部空间的布局十分多样:在整座楼的95套公寓中,包括了独居室、现代式阁楼、三层跃层阁楼等不同类型的公寓。
 
圆形的粮仓结构被改作大小不一的阳台。阳台的开口使用了格子式框架加固,保持了粮仓的圆筒形态,并提供了隐私保护。格子框架遮挡了部分直射光,使室内采光条件适宜,并且不会影响向外的观景视线。在阳台的不同区域,外立面采用了玻璃表皮或保持开放,并且高低变化的空间也使得阳台具备多种功能,成为公寓内部空间的延伸。在项目场地内,一个深色的矩形结构自然地从粮仓建筑中延展伸出,扩大了内部空间。在建筑顶部,设有公用桑拿浴室和露天平台。延展结构的当代风格立面装有反光的黑色和灰色玻璃幕墙以及颜色精妙的突出组件,为建筑提供结构支撑,并与庭院的设计元素相呼应。
 
在庭院中,空间的质感令人难忘,人们可以从多种有趣的视角观赏建筑的结构、色彩鲜艳的逃生楼梯、对比强烈的材质等。建筑风格中融入的三个时代的代表性元素在庭院中产生对话般的效果。大楼的一、二层(共13层)包含了现代阁楼式公寓和长屋,公寓中有宽敞、挑高5米的开放型居住空间。长屋的设计高效而实用,主要被用作卧室。这种设计使得大楼最上方的7层楼可以拥有3.2米的层高。整座建筑采用了大量宽阔的窗户,保障公寓内自然光线充足。玻璃立面从楼层的地板开始,使得地板获得大量的光照,并把光线反射到其他结构中。
 
窗户和其他玻璃表面的设计是在与制造商紧密合作下完成的,该制造商也有意创造一些新奇、独特、实用性强的玻璃材料,使得室内的视线尽可能不被阻碍。为了保持这里原有的工业风格,建筑内部使用现场浇筑的生水泥作为贯穿整座建筑的室内表皮元素。走廊的工业风格设计结合了当代的建造方法和材料,营造出独特的、旅馆般的环境。在当地,购买半成品的公寓蔚然成风,因为户主可以自由设计最终的布局方案,打造其各具特色的新家。



Project Management Consultant:Devecon Group Ltd
Structural Design:Ramboll Finland Oy
HVAC Design:Insin??ritoimisto Taltekon Oy
Electrical Engineering:Insin??ritoimisto Taltekon Oy
Area and Ground Engineering:Geobotnia Oy
Client:Kalevala Rakennus Oy
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. A whole new life was given to the area of Toppilansalmi in Oulu, Finland as the mid-century cylindrical grain silos, the landmark structure of the area, was transformed into a contemporary residential building. The nature of the project changed early on as most of the old structures had to be dismantled due to their poor condition. As stipulated by the town plan, as much of the original outer silo aesthetic as possible was recreated. This reimagining allowed for a vast variety of layouts within; from smart one-bedroom flats to neo-lofts up to three level lofts can be found within the building with a total of 95 apartments.

The round silo structures became utilized as varyingly sized balcony zones. The balcony openings are enhanced with metal trelliswork that maintains the round shape of the silos while providing sufficient privacy. The trelliswork blocks part of the direct sunlight yet is still sparse enough to let light pass and allow views through to the landscape. Together with varying zones of glazed and open, low and full-height, the balconies are vastly multifunctional, true extensions of the apartments. A mainly rectangular dark extension expands the silo structure naturally within the reimagined plot. At the top, a joint-use sauna and roof terrace can be found. The extension’s contemporary facade was executed with reflective black and grey facade glass with subtle coloured jetties providing structure and relating to the elements of the courtyard.
 
The courtyard offers intriguing views of the structure and its colourful fire escape and refined, contrasting materials around create a truly memorable space. Here, the dialogue of the building masses representative of three different eras is on full display. The first two floors out of thirteen consists of neo-lofts with galleries, with spacious, five-meter-high open living spaces. The galleries were designed efficient and practical, and are mainly in bedroom use. This allowed for the top seven floor apartments to have an open height of 3,2 meters. Throughout the building, the large sweeping expanses of windows allow plenty of light to enter the apartments. As the glass starts from the floor level, the floors receive most of the light and reflect it further into the structure.
 
The windows and glazed surfaces were designed in close cooperation with a manufacturer with similar interests to create something new and unique allowing as unobstructed views as possible yet practicality through-out. In keeping with the original industrial atmosphere of the area, the raw, in-situ cast concrete surfaces are a vivid element throughout the interior of the building. The corridors’ industrial design combined with contemporary solutions and materials creates a unique, hotel-like feel. The possibility of purchasing an apartment in a semi-finished state proved also popular. This gave the owners greater freedom in defining the final layout, fixtures and finishes of their new home.
已邀请:

要发表您的看法,请先登录