登录免广告

广州“无界之居”(老宅翻新改造)(The Boundaryless )- INSPIRATION GROUP

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:INSPIRATION GROUP
地点:中国广州(Guangzhou, China)
主持建筑师:Thomas Xie
建筑面积:375.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Zaohui Huang 
 
项目简介:
人们说,生活是一场旅程。那家一定是你在海海人生中的那座孤岛,你会把旅途中收获的纪念品带回去偷偷珍藏,也会把经历过的欢笑与眼泪带回去小心安放,甚至你会带上那个愿意和你一同看海的人回去好好守护。这次,设计师谢英凯受到委托,带领团队为广州一座百年老宅进行改造,企图探讨家庭生活最温暖的体验。同时希望打开这家人最值得回味的记忆,以一种更鲜活的方式重新讲述这个家的故事。
 
STORY:住在一座建了100年的房子里
本次改造的委托家庭常住人口共有4位,分别是委托人冯老太太、她的第四个儿子和儿媳,以及小孙子。逢年过节还会有三五个兄弟姐妹回来短暂居住。房子建于1919年,冯老太太九岁从马来西亚回到广州读书,便一直住在这里。老屋充满了她和爱人,还有五个孩子间的成长回忆。
 
老房共有三层,位于广州中心老城区,是典型的两两紧密相邻旧式临街洋房。这种临街洋房房型结构普遍偏狭长,加上老房本身不合理的窗户设置,造成自然风和光线都难以进入房屋,存在着严重的阴暗潮湿问题。而由此导致的白蚁泛滥,还有房屋自身因年久失修出现的结构问题,都困扰着委托人一家的日常起居。
 
除了房子的物理结构问题,这个家常住成员的变化,也使得以前的房屋格局不再满足他们现有的生活需求。几十年前房子里住着冯老太太、她的爱人和五个孩子,为了满足七个人的起居生活,房屋被切割成了非常多个独立的空间。而今住在里面的只有四口人,这些空置而隔绝的独立空间却成为了这个家的“隔阂”。
 
因为散乱的功能分区,导致这家人平日的时间都被分散在了不同区域。比如,老太太爱在二楼小偏厅喝咖啡,四儿子则呆在顶楼工作间,儿媳却在卧室上网,这样一天下来,一家人见面的时间只有午饭和晚餐的时候。是否应该打破这些“隔阂”?
 
OPEN:打开门,划破边界,让光和人进来
从2015年开始,这已经是设计师谢英凯第三次为普通民居进行改造。在三年的改造中,有一点是设计师一直坚持的,他希望通过设计,让这个被称作“家”的房子能有更多可能相遇、可能相聚的空间,思考如何通过空间改变家人的相处模式,甚至是家庭关系。
 
“ 除了基本功能,或许要更考虑一个家的亲密性。”针对本项目的结构特点和家庭情况,设计师提出了「 无界之居 」的设想。
 
原本的建筑分为正间和偏间两大板块,而它们之间却全都被实墙相隔开。所以设计师决定首先要打通屋内的这两大板块,通过拆除隔绝正间和偏间的承重墙,重新搭建钢结构改变整屋空间布局。
 
第二步是设计出集中家人主要移动线路的核心筒(楼梯+电梯),把原本分散的房子结构进行归一重置,利用核心筒连接各个功能空间,实现每个房间的相互连通。
 
打破种种无用的空间隔断,归整了整个空间布局后,人们可以在房子内更自由无阻地游走、碰面。同时设计师通过前后院、天窗、开放式空间的利用引入更多阳光,解决通风采光问题。无论是人还是阳光都能在空间中互动起来。
 
LIVING:城市之森,无界之居
①  无间隔多功能客厅
原本的一层是两个房间间隔开的封闭布局,设计师选择打破这种矩阵界线,重新融合创造了一个宽敞通透的新空间。再通过不同家具的陈设,为这个空间有序地定义了丰富的区域功能。
 
厨房采用中西厨混合设计,通过移动悬挂挡板,可以任意变换成封闭式的中式厨房,或开放式西厨。厨房的操作台也延伸至户外花园,天气晴朗时,家人可以在这里喝杯咖啡看看云,甚至不用走动就可以看到前院植物蔓延的样子,视线所及之处有时便是所到之处。
 
② 错层纪念空间
冯老太太的爱人已经过世,但他一直是这个家庭的灵魂人物。他曾在国家陷入战乱时选择从海外归国抗战,明明是工学院的高材生,在岭南画派中却也找到自己的一席之地。他的许多精神在几十年来,一直影响着这个家的每个人。
 
“这个房子更重要是用来纪念我们的爸爸”,这也是委托人儿子告诉设计师的诉求。于是设计师在房子的二三层之间,打造了一个专属于这个家的跨层休闲文化空间。用以纪念这位父亲和他带给这个家庭珍贵的记忆和传承。一家人平日可以聚在这里,用投影看看过去的家庭影像,或是一同鉴赏老父亲的画作,再互相讲讲以前的趣事。
 
③ 两两相望的卧室
各个家人的卧室都被安排在二三层。卧室的设计,在保证各自私密性的前提下,设计师利用中空、相对的窗户、巧妙的房门位置安排等手法,创造了许多的视线交叉点,试图让房子的界限不再那么严密明晰。家人就算留在房间,也能随时看见彼此的生活状态。
 
考虑到老太太的孙子已到适婚年龄,未来组建家庭的空间需求,设计师把他的活动空间独立安排在了三层。孙子的房间紧连着的是独立卫生间和一间备用客房。两间房的门可以双向开合,变成一间使用。
 
④ 大中空与小缝隙
可以看到,这个家里的每个空间都会与一个中空或天窗相连,除了能引入更多阳光,人们只要把窗帘打开,就可以看到整所房子里不同角落的场景,一家人拥有了更多可能互动的机会。
 
现在承载着楼梯和电梯的核心筒是空间之间的唯一连接,设计师在各个走道里设计了许多“空隙”,这样的设计创造了一个生动的场景,让居住者在室内游走时增添了许多惊喜或是探寻空间的乐趣。
 
⑤ 森林系户外花园与工作室
顶楼是四儿子的工作室和天台花园。设计师保留了家中原有的花色地和民国时期的旧式书柜及转椅,重新使用在工作室里,为家人营造了有趣的新旧记忆碰撞。
 
天台花园里增设了许多植物摆放的区域,斑驳的老墙和绿意盎然的盆栽相映成趣,在这片匆匆闹市城区中,这家人拥有了专属于自己的清新小天地。
 
RENOVATED:旧物之光,爷爷辈的家具修复
冯老太太一家不仅住的房子是上个世纪的,里面用的家具也是非常珍贵的“爷爷辈海归”。它们在民国时期购置,部分从海外进口,是冯老太太最珍视最常念叨的事物,它们身上记录了太多关于这个家庭的回忆。
 
设计师精选其中27件,委托有多年修复经验的家具师傅进行纯手工翻新。希望这些椅子桌子们,能从“新”开始,陪伴这个家走过下一个百年。

Design Team:Maggie Yu, James Jiang, Mafa Ye, Dina Ding, Jen Wang, Joyce Song

Text description provided by the architects. People often say that life is like a voyage. Then, home must be that only island floating on it. It is the place where you treasure the collectibles discovered, and keep all the joys and tears you have experienced during the voyage. You may also bring back a person who is willing to spend the rest of the life with you. Our designer Thomas Xie was invited to lead his team for a renovation of a one-hundred-year-old house in Guangzhou, in order to achieve the finest home-living experience. In the meantime, he wanted to evoke the family’s treasurable memory, as well as to re-narrate the memory in a more lively way.?
 
STORY:?Living in a house built 100 years ago
There are 4 residents living in the house to be renovated, Mrs. Feng, her fourth song and his wife, as well as the youngest grandson. Every holiday, Mrs. Feng’s other children (3 to 5 people) will stay for a brief period.The house was built in 1919. Mrs. Feng has lived here since the age of nine, coming back from Malaysia for education. This old house has an abundant of memories between Mrs. Feng and her husband, as well as the growth of her five children.
 
This is a three-floored house, located in Guangzhou’s old CBD, and it is a classic townhouse right next to a street, which results in a narrow shape. In addition, because of the inappropriate setting of the windows, neither natural wind nor light can easily enter the house, causing a serious problem of darkness and humidity. Consequently, proliferation of termites becomes an issue. Along with the structural problem due to disrepair of the house, these issues have become troubling for the daily livelihood of the family.

Besides the structural issue, changes in the occupants of the house has made the renovation necessary in order to meet their existing living needs. Decades ago, Mrs. Feng and her husband, as well as their 5 children lived in the house, so it was divided into many individual spaces. Nowadays, only 4 people reside here. Those individual spaces are not only empty, but become boundaries of their home.

Since the functional spaces are scattered, family members are separated in different rooms everyday. For example, Mrs. Feng enjoys having coffee in the small living room on the second floor, while her fourth son likes to stay in his workshop on the top floor and his wife surfs internet in her bedroom. Family members only interact withone another during meal time.Should we break these boundaries?

OPEN:?Open the door, remove the boundaries, let the light and people in

This is the third residential house project that Thomas Xie has done renovation for since 2015. He insists on the creation of more space for family members’ interactions and togetherness through his design. His focus has always been on improving family relationships by utilizing spaces.

?“In addition to the basic functions, maybe we should consider the intimacy of a family.”Based on the structure of the house and the situation of the family, the designer has introduced the concept of ‘the boundaryless’

The house originally consisted of a principal room and an ell, which are separated by a solid wall. Therefore, the designer decided to connect these two sections by removing the load-bearing wall and rebuilding the steel structure, in order to change the entire floor plan.

The second step is to design a Core Tube, which combines the main movement line of the family (stairs + elevator), and to re-arrange the scattered spaces. The use of Core Tube can make each room in the house interconnected.

After removing all the nonfunctional boundaries and re-arranging the whole floor plan, residents will be able to walk freely and have interactions with each other in the house. Furthermore, by utilizing the front and backyard, skylight and open space, more sunlight can shine in the house. Ventilation and lighting issues are then solved. Both people and sunlight can interact in the house.

LIVING:?A forest in city, a home without boundary

1.?Multi-functional living room without barriers
The first floor was separated by 2 rooms and had no open space. The designer changed the original structure and created a new open space. With the setting of various furniture, the first floor has now gained more functions.

The design of kitchen has combined both Chinese and Western style. By moving the boards hung above, it can be turned into a closed Chinese kitchen, or a open Western kitchen. The kitchen bench can be extended to outdoor garden. When it is sunny, the family can enjoy coffee, looking at the plants without the need to walk outside.

2.?A memorial room with staggered floors
Mrs. Feng’s husband passed away, but he has always been the soul of the family. During the wartime, he decided to come back from overseas for his country. While he held high achievement in Engineering, he was also famous in Canton style of drawing. His spirit has influenced each family member for decades.

?"More importantly, this house is used to commemorate our father”, Mrs. Feng’s son has expressed this demand to the designer." Therefore, between the second and the third floor, the designer has created a room with staggered floors specifically for leisure and cultural activities, to commemorate the father, as well as the precious memory and heritage he left for the family.The family members can gather together in this space, to watch their old videos using a projector, to appreciate their father’s paintings and to talk about those interesting old stories.

3.?Bedrooms that face each other
All bedrooms are on the second and third floor. After ensuring everyone’s privacy, the designer has created a lot of sighting intersects using cavity, opposite windows and special room door settings. This intention can reduce the feeling of separation in the house. That is, even if the family members are in their own rooms, they can still see others.

Considering that Mrs. Feng’s grandson has reached the age of marriage, there will be a need for space for more family members. His own space is located on the third floor. There are a separate bathroom and a guest bedroom next to his room. Both rooms’ doors can be opened in both directions in order to combine them as one.

4.?large cavity and small lacuna
As we can see, every space in the house is linked with a large cavity or skylight. Besides the effect that more sunlight shines in the house, as long as people open their curtain, they can see other rooms in the house, which creates more interactions with other family members.
 
The Core Tube combining stairs and elevators is the only linkage among spaces in the house. A number of small lacunas are designed in each hallway, which create a vivid scene that allows residents to find some surprises or to explore the space while they are walking indoor.

5.?Afforested outdoor garden and workshop
The fourth son’s workshop and a rooftop garden are located on the top floor. The designer has kept the original patterned tiles, old book cabinet and swivel chair from the Republic of China era. Setting them in the workshop creates an interesting contrast between old and new memory for the family.

More areas for plants are designed in the rooftop garden. The old mottled walls and green pots together will provide an interesting view. In this busy city, the family has its own little green world.

RENOVATED:?Light of old pieces, renovation of ‘grandfather-generation’ furniture
Not only is this house from last century, the furniture within are very precious “grandfather-generation oversees returnees”. They were acquired in the Republic of China era. Some of them are imported overseas. They are the most mentioned and treasured items by Mrs. Feng, as they have recorded so much significant memory of this family.
 
27 pieces were selected and given to experienced furniture masters for handcrafted renovation. By doing this, the designer wishes that these furniture can have a fresh start and spend another century with the family.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


























已邀请:

要发表您的看法,请先登录