上海科技大学校园规划与建筑设计(ShanghaiTech University )- Moore Ruble Yudell

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:Moore Ruble Yudell
地点:中国,上海(Shanghai, China)
建筑面积:830268.99平方米(8936941.0 ft2)
完工时间:2015
照片版权:Colins Lozada
 
项目简介:
上海科技大学位于上海浦东张江高科技园区内,毗邻上海浦东国际机场,享有优越地理条件。中国科学院新园区的诞生,象征着该地区在高科技领域飞速增长,力求打造创新、让人难忘且人性化的学习与科研环境。新的大学校园为学生、全体教职工、行政人员、企业以及学术研究领导提供了充满活力的的活动中心,在追求联合创业上进一步丰富校园体验。
 
尽管优秀的大学主要以其学术研究的质量而闻名,但其硬件条件的很大程度上同样有助于全体教职工、学生、研究人员与访客的体验以及对校园机构的身份认同感。通过所用材料的质量和不同空间形态的塑造,打造出令人难忘的建筑和景观环境。世界各地的大学校园都是以其令人难忘的品质而闻名,这些品质往往来源于一套丰富的景观空间和运用当地材料。实际上,不是风格,而是材料、图案、纹理和颜色的基本一致使用,从而获取更多的灵活性与扩展可能,统一不同尺度、风格和用途的结构。
 
作为受邀参加国际设计竞赛的获奖方案,这个全新设计的校园总体规划以其世界级研究设备而闻名,这样的设施在整个上海地区也是独一无二的。校园的每个方面都在关于如何框起与支持学术中心上进行了仔细考虑。欢迎访客来访校园,一个当代新月形,通过校园南边的大草坪,联系着行政楼、教学区和图书馆。草坪往北径向延伸的是三条轴线带来的不同园景——田园风、正式学术与生气城市——每个都配有线形状“绿色”和主要的南北走向人行道,连接着校园三大区。与绿色景观相交并连接各个区域的是展览馆,这是一处弧形的玻璃顶多用途长廊,从东部住宅村延伸到四处学院与主要的创业孵化园。第五所学院、休闲设施、学生中心、教职工宿舍、多功能会议厅和招待中心共同构成了校园的主要组成部分。
 
秉持着可持续设计的理念,校园总体规划鼓励创新与前沿科技,同时发展空间以鼓励连接和交互。项目一直在不断深化发展高性能和可持续设计策略,并强调能减少环境足迹的创新解决办法,以减少建筑环境对碳排放、能源、水和废物的影响。该校综合低等服务水平的发展,大大减少了地面交通运输;交织的校园排水渠利于校园排水,同时为校园生活提供独特的环境;以及多样的被动式与主动能源生产与保护措施,该校力求成为中国可持续能源组织工作方面的领先案例。

Architect of Record:华东建筑设计研究院(ECADI)、同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司、上海市政工程设计研究总院(集团)有限公司(SMEDI)ECADI (East China Architectural Design & Research Institute), Tong Ji (Tongji Architectural Design (Group) CO., Ltd) and SMEDI (SMEDI - Shanghai Municipal Engineering Design Institute (Group) Co., Ltd.).
Structural Engineer:ECADI
Civil Engineer:ECADI
M/E/P Engineer:ECADI
Interior Design:Moore Ruble Yudell Architects and Planners
Interior Executive Architect:Shanghai Xian Dai Architectural Design Group
Landscape Architect:Design Land Collaborative
Lighting Designer:Lighting Design Alliance
General Contractor:SCG (Shanghai Construction Group)
Acoustical Consultant:Schaffer Acoustics
Library Program Consultant:Brightspot Strategy
Rendering:Shimahara Illustrator
Program:Administration, Education Center, Incubator, School of Physical Science and Technology, School of Entrepreneurship and Management, Science of Information Science and Technology, School of Creative Arts, University Library, Auditorium, The Gallery

Text description provided by the architects. Located on a prominent site adjacent to two of Shanghai’s principal connections to the Pudong - Shanghai International Airport, and centered within the Zhang Jiang Science and Technology Park, the new campus for the Chinese Academy of Sciences, is an iconic symbol of the region’s exciting growth in the high-tech field while simultaneously creating an innovative, memorable and humane place for study and research.. The new university campus is a vibrant hub of activity bringing students, faculty, administration, as well as, business and research leaders into joint entrepreneurial pursuits furthering the richness of the campus experience.

While great universities are primarily known for the quality of their academic and research pursuits, the physical setting greatly contributes to the faculty, student, researcher and visitor experience and the institution’s sense of Identity.? The built and landscaped environment, through the quality of materials used and the shaping of space, creates its being a Memorable Place.? Great campuses around the world are known for this memorable quality which often develops from a set of richly landscaped spaces and structures clad in a palette of locally sourced materials.? Rather than style, the underlying consistent use of materials, patterns, textures and colors allows for flexibility and growth unifying structures of varying scales, styles and uses.?

Initiated as the winner of an invited international design competition, the master plan for this new, ground-up campus was recognized for its creation of world-class research facilities rooted in an environment that is uniquely of the Shanghai region. Each aspect of the campus was carefully considered in how these frame and support the academic core.? Welcoming visitors to the University, a contemporary Crescent links Administration, Teaching and Library with the Great Lawn on the campus’ south side. Extending northwards radially from the Lawn are three axes of differing landscaped characters – pastoral, formal academic and lively urban – each a linear “green” and primary north-south pedestrian connection for the campus’ three primary neighborhoods. Intersecting the Greens and linking the neighborhoods is the Gallery, a curved, glass-roofed multi-use promenade that extends from the Residential Village on the east to four of the academic Colleges and the primary entrepreneurial and incubator facility. A fifth College, recreational facilities, a student center, faculty housing and a multi-use conference and hospitality center complete the major components of the campus.

Deeply rooted in sustainable design principals, the master plan embraces innovation and cutting-edge technologies, while developing spaces to encourage connection and interaction. High performance and sustainable design strategies for the project have been developed with an emphasis on innovative solutions that will reduce the environmental footprint of the built environment measured in terms of carbon, energy, water, and waste. Developed with an integrated below-grade service level that eliminates most surface vehicular traffic, interwoven waterways that drain the campus while providing unique settings for campus life and a wide variety of passive and active energy production and conservation approaches, the campus strives toward being a leading example of sustainable resource stewardship in China.
 





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲
































已邀请:

要发表您的看法,请先登录