共 22+ 张图片,点击图片进入幻灯

已经最后一张了……继续点击则返回第一张。

微信扫码在小程序里立即查看此建筑(秒开体验)

项目概况:
建筑设计:DESIGN GROUP COLLABO
地点:韩国,首尔(Seoul, South Korea)
主持建筑师:JOUNG MoonChul
建筑面积:270.07 m2
完工时间:2015
照片版权:Yoon Joonhwan
 
项目简介:
来自建筑师的介绍。SIYEONJAE是一间与韩屋村(Hanok Village)和周边自然景观均有视觉和空间联系的住宅。
 
恩平韩屋村(Eunpyeong Hanok Village)是一片民居住宅区,这里韩屋复合型住宅是与独立复合住宅共生的。不论周末还是平时,都会有徒步爱好者到不远处的北汉山游玩。除此之外,还有对现存韩屋村感兴趣的游客来拜访。
 
该基地形状近似直角梯形。由于住宅不远处就有一条马路,私密性不能得到很好的保障。除此之外,还要在一个建筑内满足三代同堂的需求,因此需要考虑独立性。
 
考虑到对室内空间独立性的把握以及与西边景观的视觉联系,将体块一分为二。分开的体块内都有各自功能。为了保证两个独立体块有居住的独立性,并隔离外界具有一定私密性,因而添加了一个新体块。这个体量将成为连接两个体块的交通连廊。整个建筑参考了大致的韩屋住宅的形态,其中一个体块升起的墙内隐匿了一个屋顶花园,与周边自然产生了联系。同时,减少对外的开口,直接从庭院进行单独的开口保证私密性。
 
住宅的背景是远处的北汉山,而那标志性低矮的天际线所勾勒出的天空吸引着游客。
 
围合借景,这是传统的景观空间元素之一。从看到住宅身后景观的角度,又增添了对比的元素。
 
通过视觉和空间的对比产生的心理变化,由此形成了一种感知。庭院从起居室贯穿到交通走廊,有效地遮挡了外界的视线。
 
楼梯上到顶层是阁楼和屋顶花园。从狭窄的楼梯上可以窥探到屋顶花园;从底层下沉花园中挖空的天井可以看到天空;当你水平或垂直移动时,一系列各式的开口形式变化,犹如在美术馆看到形色各异的画作一样。
 
建筑的平面十分简洁,形状似“?”。考虑到符合自然的纯粹性与真实性,选用松木图案的清水混凝土作为主要材料。通过垂直排列的图案纹理,这种材料体现出自然景色的壮丽与山的垂直形态。同时,在客房区域用了别的材料,石板,突破了清水混凝土可能会导致功能无趣的局限性。



 Construction:Concreteworkshop

Text description provided by the architects. SIYEONJAE is a house which has a visual and spatial connectivity with the Hanok Village and nature being a backdrop of the house.
 
Eunpyeong Hanok Village is residential area where a Hanok residential complex is coexisted with detached housing complex. Surrounded by Mt. Bukhan mountain hikers often visit the area weekdays and weekends, and also visitors who with to see the Hanok village exist.
 
The shape of the area is fan and square. Since a road is not far from the house, it does not ensure private life by eyes from outside. Also, as three generations are living in the single house the project was needed to have independence.
 
Considering securement independence of interior space and visual connectivity the site with landscape westside, the mass was separated. Separated masses were filled with programs. In order to secure residential independence of two separated masses from outside, another mass was put. This mass acts as a pathway linking between other two masses. The house has a general residential ‘?’-shape of Hanok, and the mass acting as a wall has a hidden courtyard being visually connected with nature. And minimized openings to outside and an opening from the courtyard secure independence.
 
Mt. Bukhan which is a backdrop of the house and the shape of the sky that the low skyline makes are symbolic presence enchanting visitors.
 
By including borrowed scenery that is one of the traditional landscaping spatial elements, contrasting elements was added in terms of seeing the backdrop of the house.
 
Psychological change via visual and spatial contrast creates a sensation. The shape of the courtyard from a living room through the pathway where eyes from outside are blocked,
 
A roof garden relating to an attic which can be seen through a narrow staircase that is obstructed by the attic, the sky from a sunken garden at basement made by a mass void, and various types of openings when you move vertically and horizontally inspire you like looking at paintings in the various forms in an art museum.
 
The shape of the house is simple, ‘?’-shape. Pine-boardpattern exposed concrete which is the main material and matches the purity and honesty of the nature is representation of the magnificence of the nature and the vertical shape of the mountain by arranging the pattern vertically.And stone panels overcame the limitation of exposed concrete which makes the program boring and was used as a symbolic material of a program for a guest house.?
 
已邀请:

要发表您的看法,请先登录