项目概况:
建筑设计:Wallflower Architecture + Design
地点:新加坡(Singapore)
设计团队:Robin Tan, Yong Mien Huei, Sean Zheng & Shirley Tan
建筑面积:1006.0 m2
完工时间:2016
照片版权:Marc Tey Photography
 
项目简介:
我们的业主想要建造他们的梦之屋,一个容纳他们家庭的温暖居所。他们要求该建筑要有现代感,同时希望外部空间能既开放又安全,但临街的部分又能充分保证私密性。虽然该项目预算很有限,但业主的设计要求还不少,包括一个6车位车库和一个25米长的游泳池。
 
施工地点周围是密集的住宅区,比起一旁的街道,它被抬高了有足足4米。该场地既存在约束性,又包含了丰富的可能性,最终的设计方案源于两者的统一。该住宅厚重的基座由贴附板岩的梯田状结构构成,并种以灌木。两个形状各异的悬臂式体量就像是该住宅的巨大的双翼,充满了现代感,突出该场地的城市性地位。
 
两个分隔的体量由中央的循环核心连接在一起。 体量之间的剩余空间围合成了这个三面的中庭。透明的玻璃升降梯和玻璃围合的楼梯间纵向地连接着住宅的各个部分。住宅的立面覆盖了米黄色和银色的石灰岩,并与黑色的玄武岩饰面形成了鲜明的对比。水平的铝制护栏一方面可以用作防晒,一方面也能为住户的私密性提供保护。
 
进入地下车库的通道是对外封闭的空间,保证了其私密性。 车库内的石材饰面使其看上去有点像洞穴,但靠近住宅入口时,建筑饰面的纹理就变为光滑的亚光石灰材质。入口的大厅直接通向步入式的大酒窖和一个娱乐游戏室。自然的,入口旁也设置了楼梯通往上层。随着楼梯的上升,视野会不断扩大,但楼梯道使用玻璃围护,让位于中央庭院的赤素馨树成为视觉的焦点。
 
在游泳池中央有树和一些植被,这部分看似悬浮空间,不仅可以为底层的车库提供一定的自然光照,还有利于通风。起居和用餐空间被设置在建筑的第一层。地下一层是车库和娱乐设施,为家庭成员和亲戚朋友提供聚会的空间。所有的卧室都设置在第二层,另外还有一间书房。该住宅的顶层则设置了露台和花园,为住户提供了开放的户外空间,在这里可以俯瞰四周的住宅区,同时也可以远眺新加坡的城市景观。



Structure:Gabriel Goh, GCE Consulting Engineers
M&E:June, PCA Consulting Engineers
QS:Jerry Yow, WS Surveyorship Pte Ltd
Landscape:Daniel Sim, Nyee Phoe Flower Garden Pte Ltd
Copywriters:Yong Mien Huei & Cecil Chee
Text description provided by the architects. Our clients wanted to build their dream house; a house that would be their definitive family home. It had to have an urban presence while having an open yet secure exterior space with sufficient privacy from the street. With a no expense to be spared mandate, the architect was given a large wish-list that included a 6-car garage and a 25m long pool.
 
The elevated plot sits 4m above the street level and is surrounded by dense residential development. The eventual solution comes from a reconciliation of inherent constraints with opportunities embedded within the site and program. A visually heavy base platform is expressed by slate-covered terraced planters. Two distinct cantilevered volumes form the visible massing and embracing wings of the house which are pushed to the urban set-back limits of the site.

The separated volumes are connected by a central circulation core. A three-sided courtyard is formed from the residual space between the volumes. A glass lift and see-through staircase that winds around the transparent shaft vertically connect the various programmatic elements. The exterior facade is cladded in beige & silver travertine and contrasted with black basalt stone. Horizontal aluminum fins provide sun shading and provide a modicum of privacy from the street and the adjacent properties.
 
The experience on entry into the subterraneous garage is private and cocooned from the exterior. The stone and materials within the garage are cave-like but the procession to the main entrance further in reveals textural changes in the architectural finishes, revealing smooth honed travertine walls and floors. The entrance foyer leads to a walk-in wine cellar and a large entertainment cum games room. Naturally, the entrance also leads one upwards to the next level, and the views expand outwards and upwards but are focused on the single Frangipani tree floating in the central courtyard.
 
A vital role of this floating planter in the middle of the swimming pool is that also allows daylight and natural ventilation to the basement garage below. The main living and dining areas are on this first story level. Below are the garage and the entertainment den, where family and friends come together. The second story houses all the bedrooms and a private study. The top floor has an accessible roof deck and garden, providing a boundless, alfresco space that overlooks the surrounding neighborhood and has views of the city in the distance.
已邀请:

要参与讨论请先登录注册