瑞典乌普萨拉大学主楼(历史建筑改造更新)(Uppsala University Main Building )- AIX Arkitekter

▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲


项目概况:
建筑设计:AIX Arkitekter
地点:Uppsala, Sweden
主持建筑师:Mona Lantzourakis
建筑面积:7700.0 m2
完工时间:2017
照片版权:Anders Fredriksén

项目简介:
乌普萨拉大学主楼是瑞典建筑遗产的代表之一。这栋主楼及其花园是根据瑞典建筑师特奥多尔·霍姆格伦(Theodor Holmgren)的设计图建造的,1877年开始动工,直到1887年才最终完工。该建筑紧邻乌普萨拉大学的教堂,以及当时学校的第一中央楼Gustavianum。主楼的门厅是瑞典最负盛名的建筑空间创作中的一笔,门厅的上部是三个连接的玻璃穹顶天窗。半圆形的礼堂是建筑的核心部分,可容纳近2000人。此外该主楼还设置有几个大讲堂和一些教室。虽然该主楼现在还在为其原始的教学功能服务,但由于一些学校机构向城外迁移的缘故,它需要满足除教学之外的更多综合性功能要求。为了让该主楼能继续发挥其价值,AIX建筑事务所在无障碍设施、消防安全设备和旧有设施更新部分对该主楼进行了改造。
 
AIX 事务所同时也对建筑立面的石材进行了保护和修复,并对一些会持续使用的空间及设施进行调整和改造,以满足多用途的要求。在不破坏建筑整体感觉的前提下,为建筑增加了一些技术设备。原有建筑的复原部分使用了传统的材料和方法。例如,建筑立面上那些破损严重的部分以传统的方式替换或更新,而那些小破损部分则被保留,成为该主楼的历史见证。建筑内部的装饰性绘画则交由复原专家负责,建筑师Mona Lantzourakis 自从2012年起就开始担任该主楼的修复工作。
 
木结构的楼层有着明显的缺陷,AIX 事务所完全替换了这些结构,并使其更有实用性。在大厅中新建了一个接待处和商店。在礼堂和大讲堂中添加了音响设备,并与建筑原有的艺术装饰融为一体。在设计部分,充分进行了模型测试和实用性测试。例如,在一件教室里专门构建了一个测试室,并在原有的门上测试了自动门装置。为了满足无障碍要求,增加了一系列的无障碍设施。在礼堂新建了一个平台可以直接通向舞台。大部分的门都经过了改造,要么是更改了门的大小,要么是增加了电子触碰开关。
 
主楼的入口部分也采取了全新的设计。建筑内部增添了更多照明源,一部分原有照明设备被更新,从而提升了建筑的整体亮度。楼梯及走道部分改造并添加了扶手,楼梯踏步则添加了防滑条。新的标识牌能更好地引导参观者。所有的电子系统和音响投影系统都更新了。该建筑还集成了新的消防安全设备,消防柜的添加可以消除火灾隐患,并且现有的大部分门都涂上了防火涂层。

Architecture Team:Silvia Las Heras Jiménez, Odd Fries, Darío Marazuela, Linnéa Zickerman, Bj?rn Wikmark, Martin Orrskog, Richard Tegnér, Johan Bohlin, Erik T?rnkvist
 
Building Antiquarian:Beata Nordenmark
Theater Technology:Torsten Noblin, Stephan Kühn
Scene Lightning:Peder Lindbom
Accesibility:Anne Lagerheim
Engineering:Bjerking and Sweco Systems in Uppsala
Landscape:White Arkitekter in Uppsala
Lighting:Bjerking in Stockholm
Structure:Tyréns
Acoustics:Audio Data Lab
Fire:Fire and risk engineering
Elevators:Sj?gren Hus
Clients:Statens Fastighetsverk and Uppsala University

Text description provided by the architects. The Uppsala University Main Building is a listed building part of the Swedish architectural heritage. The building and the park were built according to the drawings of Theodor Holmgren between 1877 and 1887, next to the Cathedral and the University\'s first central building at the time, the Gustavianum. The vestibule is one of Sweden\'s most prominent space creations crowned by three uniform glass domes. The semi-circular aula is the heart of the building and can hold up to 2000 people. There are also lecture halls and many other classrooms in the building. The original activity, education, and teaching are ongoing in the building today and its role as a collective point is strengthened, as the institutions move to the campus outside the city. In order for the activity to continue, AIX Arkitekter has worked with the accessibility adaptation, fire safety and renewed of technical equipment.

AIX has also worked with the conservation and restoration of stone details in the facades and some other minor adjustments that the large range of activities needs constantly. Technical equipment that is part of today\'s needs has been inserted without damaging the overall impression and as far as possible without major intervention. Maintenance has been done with traditional materials and methods, for example, worn-out fa?ade has been replaced where serious damage has been found against new, broken and chopped in a traditional way. Parts of minor and harmless damage have been saved as part of the building\'s patina. The interior decorative paintings have been attached and taken by conservators. Mona Lantzourakis is the conservation architect since 2012.

In artist lodges and staff, spaces were problems with poor wood flooring, AIX has rebuilt new ones with new, more purposeful floor solutions. A new reception and shop have been built in the hall. Acoustic measures have been implemented in aula and in the lecture halls, integrated into artistic ornaments. In the design, models and practical tests have been used as widely as possible. For example, a test room in a classroom has been built and door automation tested on an existing door pair. To improve accessibility, a number of measures have been implemented. At the aula, the scene has been made accessible through a new platform and rebuilding of the scoreboard. A large number of doors have been rebuilt, either by moving fittings or by completing them with electrical contacts.

A new worthy entrance solution has been created on the front of the building. The lighting has been supplemented with new light sources or switched to modern ones in to increase lighting levels. The rails have been rebuilt and supplemented. Stairs have been completed with contrast markings. New signs and information boards welcome visitors. All the electrical system and AV-system has been renewed and improved. New fire safety equipment has been integrated into the architecture. A new fire-resistant wardrobe has been built to reduce fire stress. Many existing doors have been retained by fire protection measures and provided with intumescent seals.





▲ 点击图片可查看大图,并可进入全屏图集模式 ▲




































已邀请:

要发表您的看法,请先登录